08.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oturumunda masaya yatırılan durum, Rusya’ya yönelik tepkinin geldiği boyutu gözler önüne serdi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, “Dürüst olalım, Kremlin gıda kaynaklarını gelişmekte olan ülkelere karşı gizli bir füze olarak kullanıyor. Rusya’nın savaşının dramatik sonuçları dünyaya yayılıyor ve bu, gıda fiyatlarını artırıyor, insanları yoksulluğa itiyor ve tüm bölgeleri istikrarsızlaştırıyor. Bu gıda krizinden tek başına Rusya sorumludur” diye konuştu. Ukrayna’ya gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan Michel, Rusya’nın denizden uyguladığı abluka nedeniyle Ukrayna’nın Odessa limanında bekleyen milyonlarca ton tahılı bizzat gördüğünü vurguladı. Michel ayrıca Rusya’yı, askeri faaliyetleri nedeniyle Ukrayna’da ekimi ve hasadı engellemekle suçladı.
Salonu terk etti!
Michel’in konuşması sırasında Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzy ise salonu terk etti. Nebenzia salondan ayrılırken Michel doğrudan kendisine hitap ederek, “Salondan çıkabilirsiniz, belki gerçeği duymamak daha kolaydır” ifadelerini kullandı. Nebenzia ise Michel’in yalan söylediğini belirtti.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, Ukrayna’nın tarımsal ihracatını Batı’ya karşı “şantaj” olarak kullanmaya çalışmakla suçladı. Dünyada tarım ürünlerinin tedarikinde kriz yaşanırken, Rusya’nın ablukasının söz konusu buğdayın Odessa’dan çıkmasını engellediğini kaydeden Blinken, “Rusya’nın, Ukrayna’nın tahıl ihracatını gasp ettiğine, kendi menfaati için o ürünlerin çıkmasına izin vermediğine dair güvenilir haberler var” diye konuştu. Blinken, “Bunların hepsi kasıtlı. Başkan Putin’in yiyeceklerin sevk edilmesini engellediğini ve sorumluluğu üzerinden atmak için de saldırgan bir şekilde propaganda makinesini kullandığını biliyoruz, çünkü dünyanın ona ve ardından yaptırımlara boyun eğmesini umuyor. Başka bir deyişle oldukça basit bir şekilde şantaj yapıyor” ifadelerini kullandı.
‘Abluka kalksa bile 6 ay!’
Ukrayna Tarım ve Gıda Bakan Yardımcısı Taras Vysotskyi, tahılın ihracatına yönelik Rus ablukası kaldırılsa bile ülkenin, Karadeniz limanları çevresindeki suyu mayınlardan temizlemek için yaklaşık 6 aya ihtiyacı olacağını, yani dünyanın bir süre daha tahıl kıtlığı yaşayacağını açıkladı. Vysotskyi, İngiltere’nin başkenti Londra’daki Uluslararası Tahıl Konseyi’nin (IGC) konferansında yaptığı açıklamada, Rusya ablukayı kaldırmayı reddederse ülkenin ayda en fazla 2 milyon ton tahıl ihraç edebileceğini söyledi.