Dünya Gazze’den çıkışın tek yolu

Gazze’den çıkışın tek yolu

21.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de sıkışan Filistinliler için tek çıkış yolu, büyük ücretler talep eden Mısırlı şirketler. Bu şirketler, bağlantıları sayesinde Filistinlilerin Mısır’a geçişine olanak sağlıyor. Gazzeliler ise ücreti toplamak adına bağış sitelerine yöneldi.

Gazze’den çıkışın tek yolu

İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş sürerken, savaşın Filistinli sivillere yönelik faturası da giderek ağırlaşıyor. Gazze’den ayrılmak isteyen Filistinlilerin ise durumu oldukça zor.  

Haberin Devamı

Uluslararası kurumlar veya yabancı ülkelerle bağlantısı olan, başka pasaportu ya da yabancı ülkede üniversite kaydı bulunan Gazzeliler, bir şekilde bölge dışına çıkmayı başarırken, kalanlar, imkanlarının zorlamaya çalışıyor. 

Kişi başı 5 bin dolar 

Nitekim bu durumdan istifade eden Mısır merkezli şirketler, çok yüksek ödemeler karşılığı Filistinlileri Gazze dışarısına çıkarıyor. Bu noktada “Hala” isimli, Mısır merkezli şirket dikkat çekiyor. 

“New York Times”ın haberinde, şirketin oldukça yüksek ödemeler karşılığında başvuran Filistinlilerin ismini bölgede dışına çıkarılacaklar arasına yazdırabildiği görülüyor. Şirket, kişi başına 5 bin dolar ücret alıyor. Bunun dışındaki seçenekse, kişi başına 8 bin ila 15 bin dolar ücret talep eden aracılar. 

Haberin Devamı

Şirketin talep ettiği ücret Gazze şartlarında çocuklu bir aile için hayli yüksek. Bu durumda ailelerin gerekli parayı toplamak adına “GoFundMe” gibi bağış sitelerine yöneldiği ve bu sayede para toplamaya çalıştığı belirtiliyor. Para daha sonra bir şekilde Hala’nın Kahire’deki merkezine elden ulaştırılıyor. Bunu, ailenin Mısır’daki bir ferdi ya da yakını yapıyor. Hala’nın başındaki Ibrahim El Organi ise, şirketin sadece turizm işi yaptığını savunuyor. 

Hizbullah tehdit dozunu artırıyor!

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah,, İsrail’in saldırı kararı almasının ardından, tehditlerinin dozunu artırarak, “Lübnan’a savaş dayatılması halinde, kendilerinin kontrolsüz, kuralsız ve sınır tanımadan savaşacağını” savundu. Nasrallah, “Düşman (İsrail), Akdeniz’de kendisini bekleyen şeyin çok büyük olduğunu ve tüm kıyılarının, gemilerinin ve deniz araçlarının hedef alınacağını biliyor” ifadesini kullandı. Nasrallah, “En kötü senaryoda bile 100 binden fazla savaşçımız var, hatta daha da fazlası var. Biz en kötü senaryoya göre hazırlandık ve İsrail de bunu biliyor” diye konuştu. Nasrallah ayrıca ilk kez Güney Kıbrıs’ı uyararak, İsrail’in havaalanlarını ve üslerini askeri tatbikatlar için kullanmasına izin vermeye devam etmesi halinde, Hizbullah’ın bu ülkeyi ‘savaşın bir parçası’ olarak görebileceğini söyledi. Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis ise, bunun üzerine, Güney Kıbrıs’ın hiçbir şekilde savaşa dahil olmadığını, sorunun değil çözümün bir parçası olduğunu söyledi. Rum Yönetimi’ne destek açıklaması yapan Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Peter Stano da, “Güney Kıbrıs Avrupa Birliği, Avrupa Birliği de Güney Kıbrıs demektir” dedi.