Dünya Gazze’de savaş ‘son aşamada’

Gazze’de savaş ‘son aşamada’

25.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Refah’taki operasyonların yakında sonlanacağını açıklayan Netanyahu, “Gazze’de savaşın yoğun safhası bitmek üzere” dedi. Netanyahu, Hizbullah tehdidine karşı kuzey sınırına asker gönderileceğini duyurdu.

Gazze’de savaş ‘son aşamada’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’ndeki savaşın yoğun saldırı aşamasının sona ermek üzere olduğunu ve ordunun Lübnan sınırına odaklanabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Hamas’a karşı yoğun saldırıların yakında biteceğini ifade eden Netanyahu, “Bu, savaşın bitmek üzere olduğu anlamına gelmiyor ama savaşın yoğun aşaması Refah’ta sona ermek üzere” dedi. Netanyahu, savaşı sona erdirecek bir anlaşma yapılıp yapılmayacağına ilişkin ise, “Hayır. Savaşı sona erdirmeye ve Hamas’ı orada bırakmaya hazır değilim. Kısmi bir anlaşma yapmaya hazırım, bu bir sır değil. Bu bazı rehineleri bize geri getirecek. Hamas’ı yok etme hedefimizi tamamlamak için bir aradan sonra savaşmaya devam etmek zorundayız” diye konuştu.

Gazze Şeridi’nde savaş sonrası senaryoya yönelik konuşan Netanyahu, İsrail’in öngörülebilir gelecekte “askeri kontrolü” sürdüreceğinin açık olduğunu belirterek, “Ayrıca, mümkün olursa bölgesel destekle ve Filistinlilerle birlikte insani yardım tedarikini ve Gazze Şeridi’ndeki sivil işleri yönetmek için bir sivil yönetim oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kuzeye odaklanacak

Bu arada İsrail lideri, Gazze’de yoğun saldırıların bitmesinin ardından, kısa süre için Hizbullah’la çatışmaların şiddetlendiği Lübnan sınırına tekrar asker konuşlandırabileceklerini söyledi. Lübnan’daki Hizbullah ile tam kapsamlı bir savaş ihtimaline ilişkin değerlendirmelerde bulunan Netanyahu, bu konuda diplomatik çözüm olmasını umduğunu ifade ederek, “Buna da karşı koyacağız. Birçok cephede savaşabiliriz, buna hazırız” dedi.

Netanyahu’nun açıklamaları, İsrail ve Hizbullah’ın savaşa daha da yaklaştığını gösterdi. Nitekim İsrail ordusu, savaş uçaklarının önceki gece güney Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu duyurdu.

Gazze’de savaş ‘son aşamada’

ABD ve AB’nin bölgesel savaş endişesi

İsrail’in Lübnan’da Hizbullah ile yeni bir savaşa girişme ihtimali, ABD ve AB’yi endişelendiriyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell “Maalesef savaşın genişlemesinin arifesinde olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Borrell’in açıklamaları, ABD’nin en üst düzey askeri yetkilisinin İsrail’in Lübnan’a saldırmasının, Hizbullah’a yardım için İran’ı da içine çekecek daha geniş bir çatışma riskini arttıracağı uyarısında bulunmasından saatler sonra geldi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q. Brown, gazetecilere yaptığı açıklamada, “İran’ın Hizbullah’a daha fazla destek vermeye meyilli olacağını” söyledi. Nitekim İran Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Kioumars Heydari, ülkesinin olası bir savaşta müdahil olacağının sinyalini verdi ve “Siyonist rejim Lübnan’a bir saldırı başlatır ve Hizbullah ile geniş çaplı bir savaşa girerse Direniş Ekseni pasif kalmayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

AB’den itiraf: Hiçbir ilerleme sağlayamadık

Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantısının ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, uluslararası desteğe rağmen Gazze’de ateşkes sağlanamadığını ifade ederek, “Biden’ın teklifinden üç hafta sonra, başta AB olmak üzere güçlü uluslararası desteğe rağmen hiçbir ilerleme elde edemedik. İnsani durum ise gerçekten felaket seviyesinde. 5 yaşın altında 8 binden fazla çocuk, şiddetli bir yetersiz beslenme durumuyla karşı karşıya” dedi.