DünyaGazze’de koridor çıkmazı

Gazze’de koridor çıkmazı

04.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de savaş devam ederken, İsrail ve Hamas arasında bir ateşkes anlaşması imzalanmasına yönelik diplomatik çabalar sürüyor. Bu çabaların önündeki en önemli engel olarak ise Gazze’deki bazı kritik noktalar konusunda tarafların tutumu olarak gözüküyor.

Gazze’de koridor çıkmazı

Nitekim İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesindeki anlaşma çağrılarına rağmen Philadelphi Koridoru’ndaki varlıklarını sürdüreceklerini belirterek, “Savaşın hedeflerine ulaşması Philadelphi Koridoru’ndan geçiyor” dedi. Netanyahu düzenlediği basın toplantısında Gazze Şeridi ile Mısır sınırında yer alan Philadelphi Koridoru’nda İsrail varlığının sürdürülmesi konusunda ısrarcı olacağını söyledi. Netanyahu, “Buranın kontrolü rehinelerin Gazze’den kaçırılamayacağını garanti ediyor” dedi. İsrail lideri, bu sınır hattını ellerinde tutmanın ülkenin güvenliği için hayati olduğunu söyledi ve Hamas için burasının ‘oksijen’ anlamına geleceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bununla birlikte ateşkes ve esir anlaşmasına varılması konusunda tamamen kararlı olduğunu belirten Netanyahu, “Ne yazık ki Hamas’tan benzer bir yanıt görmedik. Başkan Biden’ın 31 Mayıs’ta sunduğu formül üzerinde, 6 Ağustos’ta ise sözde ‘nihai köprü önerisi’ üzerinde mutabık kaldık. Hamas ikisini de reddetti” ifadelerini kullandı. Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, askeri baskının devam etmesi halinde rehinelerin ‘tabutlar içinde’ İsrail’e döneceğini ifade etmişti.

Aşı kampanyası sürüyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’de başlatılan çocuk felci aşı kampanyasında iki gün içerisinde yaklaşık 160 bin çocuğun aşılandığını duyurdu. Gazze Şeridi’nde çocuk felci vakasının görülmesinin ardından aşılama kampanyasına başlanmıştı. Sağlık çalışanlarının 640 bin çocuğa ulaşmayı hedefledikleri aktarıldı.

Haberin Devamı

Orduda istifa depremi

Ülkede Başbakan Netanyahu’ya yönelik eleştiriler ise artarak sürüyor. Muhalif lider Benny Gantz, Netanyahu’yu kişisel çıkarlarını ülkenin genel çıkarlarıyla karıştırmakla eleştirerek bu tür bir yaklaşımı ‘tehlikeli’ olarak nitelendirdi. Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tamir Yadai’nin “kişisel nedenlerden” istifa ettiğini duyurdu. Üç yıldır Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Yadai’nin istifasının İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından onaylandığı aktarıldı. Yadai, yerine atanacak ismin netleşmesinin ardından önümüzdeki haftalarda görevi tamamen bırakacak.

Hamas: Ateşkes umudunu kaybediyoruz

Ateşkes müzakerelerinde yer alan bir Hamas yetkilisi, Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililere müzakerelerle ilgili bilgi verdi. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Hamas yetkilisi “Netanyahu sürekli yeni şartlar öne sürüyor. Philadelphi koridorundan çıkmaya yanaşmıyor ve Refah sınır kapısı için de yeni şartlar öne sürüyor. Bu süreç müzakere değil, dayatmadır. Bu yaklaşımla ateşkes umudunu kaybediyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Yetkili, “Bölgedeki güvenlik endişeleri ve yaklaşan Başkanlık seçimleri nedeniyle, ABD ateşkes anlaşmasının sağlanması çabalarında samimi olabilir. Ancak, ABD’liler İsrail’e herhangi bir baskı yapmıyor. Diğer taraftan ABD medyaya gerçek durumu yansıtmıyor. Sürekli iyimser mesajlar veriyor, ancak durum hiç de olumlu değil” ifadelerini kullandı.