24.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hamas’a karşı savaş ilan eden İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekatıyla ilgili tartışmalar sürerken, sahadan dikkat çeken haberler geliyor. Bir yandan Gazze’ye yönelik havadan ve karadan saldırılarını yoğunlaştıran İsrail diğer yandan da Gazze içinde “sınırlı kara operasyonları” düzenlendiğini açıkladı.
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi’nde Hamas militanlarını hedef almak ve rehineleri kurtarmak için sınırlı kara operasyonları düzenlediklerini duyurdu. Hagari, bu baskınların savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanan Hamas militanlarına yönelik olduğunu ifade ederken, Hamas’tan yapılan açıklamada da, El Kassam Tugayları üyelerinin pazar günü Gazze Şeridi’ne sızan İsrail askerleriyle çatışmaya girdiği doğrulandı. Hamas, dünkü çatışmalarda iki dozer ve bir tankın imha edildiğini belirtti.
İsrail’in hava saldırılarının ise daha geniş çaplı olarak Hamas’ın toplandığı yerlere odaklandığı belirtildi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze’de 320’den fazla hedefin vurulduğunu duyurdu. IDF ayrıca kuzeyde, Lübnan sınırında Hizbullah’a ait gözlem noktasının da imha edildiğini belirtti.
Ölü sayısı 5 bini geçti
İsrail savaş uçakların, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nı vururken, Şifa ve Kudüs Hastanesi çevresini de hedef aldığı öğrenildi. Hamas, Gazze’ye gece düzenlenen saldırılarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını aktardı. Gece boyunca ve sabah erken saatlerde devam eden saldırılarda uyarı yapılmadan evlerin de vurulduğu öne sürüldü. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, bir günde 436 kişinin öldürüldüğünü açıkladı; böylece ölü sayısı 5 bini geçti.
‘3 ay sürebilir’
Öte yandan Gazze’ye kapsamlı bir harekatı başlatması beklenen İsrail, sınırdaki askeri yığınağını da artırmayı sürdürüyor. Sınır hattında 8 cephe açan İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyine yakın bir noktaya onlarca tank yerleştirdi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi’ne düzenlenmesi planlanan kara harekatının “son kara harekatı olmasını istediklerini” öne sürdü. Gallant, “Bir ay, iki ay ya da üç ay sürebilir ama sonunda Hamas kalmayacak” dedi.
İHA alarmı
Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları, İsrail kuvvetlerine iki insansız hava aracı saldırısı düzenlediğini bildirdi. İsrail ordusu, iki İHA’nın da etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Dün Aşkelon’da ve Gazze’ye yakın kasabalarda da roket uyarı sirenleri çaldı.
Kara harekatı ABD’ye endeksli
İsrail’in Gazze’ye düzenleyeceğini açıkladığı büyük operasyonla ilgili tartışmalar sürüyor. Nitekim İsrail ordu radyosu, bölgeye takviye ABD güçleri gelene kadar Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatının ertelendiğini duyururken, kararın, ABD’nin erteleme baskısı nedeniyle alındığı öne sürülüyor.
Ordu radyosunun haberinde, ABD’nin, Ortadoğu’ya takviye kuvvet göndermeyi planladığını İsrail’e bildirdiği, Tel Aviv’in de bunu kabul ettiği kaydedildi. Bununla birlikte İsrail basınının, Hamas’la rehinelerin serbest bırakılması konusunda olası görüşmelerin de, bu kararda etkili olduğunu kaydettiği öne sürüldü. Bu ikinci görüş, CNN International kanalında da dile getirildi. Nitekim CNN, ABD Başkanı Joe Biden’ın daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla İsrail’e, kara harekatını ertelemesi için baskı yaptığını öne sürdü.
The New York Times ise, Washington, bölgedeki Amerikan çıkarlarına yönelik herhangi bir saldırıya hazırlanmak ve esir müzakerelerine zaman tanımak amacıyla erteleme istediğini yazdı. Gazete, bununla birlikte ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrailli yetkililerle neredeyse her gün görüşmelerde bulunduğu, Başkan Joe Biden’ın da İsrail ziyareti sırasında savaş sonrası Gazze’de yönetimi kimin devralacağı, operasyonun tutsaklar üzerindeki etkisinin ne olacağı ve olası bir saldırının İsrail açısından sonuçları da dahil olmak üzere, herhangi bir işgalden önce yanıtlanması gereken bir dizi önemli soruyu gündeme getirdiği vurgulandı.
Ateşkese rehine şartı
Avrupa Birliği insani bir duraklama çağrısını değerlendirirken, ABD ise İsrail’in Gazze’de ateşkes sağlamasının Hamas’a fayda sağlayacağı konusunda uyardı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, gazetecilere verdiği demeçte, ateşkesin “Hamas’a dinlenme, yeniden yapılanma ve İsrail’e karşı terörist saldırıları sürdürmeye hazırlanma yeteneği vereceğini” söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden da, bir soru üzerine Gazze’de ateşkesin tartışılabilmesi için Hamas’ın bütün rehineleri serbest bırakması gerektiğini söyledi. Biden, “Rehineler serbest bırakılmalı, ateşkesi sonra tartışabiliriz” dedi.
Beyaz Saray’da hareketlilik
ABD Başkanı Joe Biden, dün Beyaz Saray’da ekonomi hakkında yaptığı konuşmayı yarıda keserek, Acil Durum Odası’na gitti. Biden, “Özür diliyorum, durum odasına gitmem lazım. İlgilenmem gereken bir sorun var” ifadelerini kullanarak kürsüden ayrıldı. Beyaz Saray’dan konuyla ilgili açıklama yapılmazken, bu olağanüstü gelişmenin nedeninin ABD’nin Suriye’de bulunan askeri üslerine saldırı olduğu iddia edildi. Daha sonra Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Harris, ulusal güvenlik ekibinden İsrail ve Gazze’deki son gelişmelere ilişkin bir brifing aldı” ifadeleri kullanıldı.
Gazzeli çocukların kaderi vücutlarında yazılı
İsrail’in yoğun hava saldırıları düzenlediği Gazze’de anne ve babaların, çocuklarının ölmesi, yaralanması veya kaybolması durumunda kimliklerinin belirlenebilmesi için isimlerini vücutlarına yazmaya başladığı bildirildi. CNN’e konuşan Gazze’deki Mescid-i Aksa Şehitleri Hastanesi acil servis şefi Dr. Abdul Rahman Al Masri, “İsimleri bacaklarında veya karnında yazılı olan çocuklar gördük. Bu, ailelerin çocuklarının her an ölebileceğini veya yaralanabileceğini hissettiği anlamına geliyor” dedi.
Mescid-i Aksa Şehitleri Hastanesi’nde kimliğini vermek istemeyen morg sorumlusu ise, çocukların çoğunun yüzlerinin tanınmaz halde olduğunu belirtirken, bu uygulamanın Gazze’de ebeveynler arasında yeni başladığını söyledi. Öte yandan bu uygulama, Rusya’nın savaş açtığı Ukrayna’nın Zaporijya kentinde ailesi ülkeden ayrılamadığı için 1000 km’lik yolu yapayalnız giderek Slovakya’ya ulaşan ve elinde sadece bir telefon numarası yazılı olan 11 yaşındaki çocuğun dramını hatırlattı.
Saldırılar şiddetlenirken diplomasi trafiği de arttı
Gazze’de durumun iyileştirilmesine yönelik diplomatik çabalar sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüşürken, Beyaz Saray, Gazze’ye insani yardımların kesintisiz devam etmesinin önemli olduğunu dile getirdiğini belirtti. Biden ayrıca Papa Françesko ile de telefon görüşmesi yaparken, Kanada, Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya liderleriyle Gazze’ye yardım ulaştırılması ve çatışmanın yayılmasının önlenmesi konusunda konuştu.
AB ülkelerinin Dışişleri Bakanları, dün İsrail-Filistin gündemiyle ilgili bir araya gelirken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze’ye daha fazla yardım sevkiyatı yapılmasını ve insani bir ateşkesin başlaması gerektiğini ifade etti. Borrell, Mısır’dan Gazze’ye geçen birkaç kamyonun yetersiz olduğunu belirtti. Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, “Eğer Gazze’deki terörizm bu şekilde devam ederse, insani felaketi engelleyemeyeceğiz” dedi.
Liderlerin İsrail’e ziyaretleri de sürüyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, dün Kudüs’e giderek, Netanyahu ile görüştü. Miçotakis görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Buraya sadece bir müttefik olarak değil, gerçek bir dost olarak da geldim. Sizi desteklemeye devam edeceğiz. Desteğimize, yardımlarımıza güvenebilirsiniz” diye konuştu. İsrail Başbakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin de bu hafta İsrail’i ziyaret edeceğini bildirdi.
2 rehine daha serbest
Hamas, dün 2 rehineyi daha insani nedenlerden dolayı serbest bıraktı. Kassam Tugayları’nın sözcüsü Ebu Ubeyde, “Katar ve Mısır’ın arabuluculuğuna yanıt olarak iki esiri serbest bıraktık” dedi. Serbest bırakılan rehinelerin İsrailli Nurit Cooper (80) ve Yochved Lifshitz (85) olduğu belirtildi. Ambulansla Mısır’da bir hastaneye kaldırılan iki kadın, daha sonra İsrail’e teslim edildi.
İ24 haber ağı ise, çifte vatandaşlığa sahip 50 rehinenin Kızılhaç gözetiminde serbest bırakılmak üzere güney Gazze’ye doğru yola çıktığını öne sürdü. İsrail ise bu iddiayı doğrulamadı. ABD’li Wall Street Journal gazetesi ise, çifte vatandaşlık sahibi 50 rehinenin serbest bırakılmasına ilişkin yapılan görüşmelerin, İsrail’in, Gazze Şeridi’ne yakıt sevkiyatına izin vermemesi nedeniyle çıkmaza girdiğini yazdı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de, Hamas’ın elindeki teyit edilen esir sayısının 222 olduğunu açıkladı.