DünyaGannuşi’ye gözaltı muhalefeti ayaklandırdı

Gannuşi’ye gözaltı muhalefeti ayaklandırdı

20.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tunus’ta Devlet Başkanı Kays Said’i eleştirenlerin başında gelen Nahda Hareketi lideri Raşid El-Gannuşi, güvenlik güçlerinin evine düzenlediği baskınla gözaltına alınırken, olaya muhalefetten sert tepki geldi.

Gannuşi’ye gözaltı muhalefeti ayaklandırdı

İnsan hakları grupları, Nahda’nın içinde bulunduğu ana muhalefet koalisyonu Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (FSN) önde gelen isimlerini de hedef alan gözaltıları eleştirdi. FSN Başkanı Ahmed Necib Çebbi, “Bu, rakiplere karşı kör bir intikamdır” ifadelerini kullandı. Tunuslu yetkililerin, Nahda partisinin ülke genelindeki tüm ofislerini kapatarak toplantıları yasakladığı, polisin de FSN muhalefet koalisyonunun karargahını kapattığı bildirildi. Gannuşi’nin gözaltı gerekçesi kamuoyuna açıklanmazken, Tunus medyası, onun internette dolaşan ve iç savaş uyarısında bulunduğu bir video nedeniyle sorgulanacağını öne sürdü.

Haberin Devamı

GANNUŞİ KİMDİR?

Gannuşi veya tam adıyla Rached Ghannouchi, Tunuslu bir İslamcı siyasi liderdir. 1941 yılında Tunus'un Gabes kentinde doğdu. En-Nahda Hareketi'nin lideri olarak bilinir ve bu hareket Tunus'taki en büyük İslamcı siyasi parti olarak kabul edilir. Gannuşi, Tunus'taki siyasi hayatta önemli bir figür olarak kabul edilir ve Tunus devriminden sonra ülkenin siyasi arenasında aktif rol oynadı.

Gannuşi, İslamcı düşünceleri benimseyen bir fikir adamı olarak ün kazandı. Tunus'taki siyasi baskı döneminde hapis cezasına çarptırıldı ve Fransa'da sürgüne gönderildi. 1989 yılında Tunus'a döndü ve En-Nahda Hareketi'ni yeniden canlandırdı. Tunus devriminden sonra, 2011 yılında yapılan seçimlerde En-Nahda Hareketi zafer kazandı ve Gannuşi, Tunus'un meclis başkanı olarak seçildi.

Haberin Devamı

Gannuşi, İslam ve demokrasi arasındaki bir dengeyi sağlamayı hedefleyen bir politikacı olarak tanınır. Tunus'ta İslamcı hareketlerin demokratikleşmesine öncülük ettiği ve özgürlükleri savunduğu için övgü aldı. Ancak bazı eleştirmenler, Gannuşi'nin hareketinin geleneksel İslamcı politikaları benimsediğini ve Tunus'taki laik kurumların işleyişine müdahale etmek istediğini iddia ediyorlar.

Yazarlar