DünyaG7’den Ukrayna’ya güvenlik garantisi

G7’den Ukrayna’ya güvenlik garantisi

13.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

NATO Zirvesi’nde Ukrayna’nın üyeliği için resmi bir takvim çıkmasa da, bu ülkeye yönelik askeri yardımların artarak devam edecek olması kesinlik kazandı. Nitekim G7 ülkeleri, dünkü görüşmelerde Ukrayna’ya “uzun vadeli askeri destek” sağlama sözü verdi. Aralarında ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Almanya, İtalya ve Japonya’nın bulunduğu G7 üyesi ülkelerin ortak açıklamasında, “Ukrayna’yı bugün (kendini) savunabilecek ve gelecekte Rus saldırganlığını caydırabilecek sürdürülebilir bir güç sağlamak için Kiev ile belirli, iki taraflı ve uzun vadeli güvenlik taahhütleri üzerinde çalışacağız” denildi.

G7’den Ukrayna’ya güvenlik garantisi

Gelinen nokta Rusya’da rahatsızlık yarattı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov “Bunu son derece yanlış ve potansiyel olarak çok tehlikeli buluyoruz” derken, G7 ülkelerinin ‘Ukrayna’ya güvenlik garantileri sağlayarak Rusya’nın güvenliğini ihlal ettiklerini’ sözlerine ekledi. Peskov, “Ukrayna’ya güvenlik garantileri verilmesi Avrupa’yı yıllar boyunca çok daha tehlikeli bir yer haline getirir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, G7’nin desteğini memnuniyetle karşıladığını belirtti, ancak bunun ülkesinin NATO’ya katılmasının yerini tutamayacağını vurguladı. Zelenskiy, NATO üyeliğinin ‘savaştan sonra’ gerçekleşmesini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlı olduğunu dile getirdi.

G7’den Ukrayna’ya güvenlik garantisi

Vilnius’ta zirvenin yapıldığı yerleşkenin önüne park eden bir otobüsün üzerinde, “Ukrayna’ya silah” (Arm Ukraine) hastag’i ile Kiev’in destek beklediğine dikkat çekildi, “ Siz bu otobüsü beklerken, Ukrayna F-16 bekliyor” yazısı yer aldı.

‘Tam teşekküllü savaş var!’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile ortak düzenlediği basın toplantısında, “Burada, Vilnius’ta alınan kararlar, NATO ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde yeni bir bölümün başlangıcını işaret ediyor. Müttefik olarak buluşacağımız günü dört gözle bekliyorum” ifadelerini kullandı. NATO’nun zirvedeki hamlelerinin müttefikleri Rusya ile savaşa yaklaştırıp yaklaştırmadığı sorusunu yanıtlayan Stoltenberg, Avrupa’da zaten NATO için risk taşıyan “tam teşekküllü bir savaş” olduğunu söyledi, “En büyük risk, Putin’in kazanması” ifadesini kullahndı. Her ülkenin olduğu gibi Ukrayna’nın da kendi yolunu seçme hakkı olduğunu vurgulayan Stoltenberg, “Kimin NATO üyesi olup olmayacağına Moskova’nın karar vermesine izin veremeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Zelenskiy ise bazı NATO üyelerinin Rusya-Ukrayna savaşı sürerken Ukrayna’nın NATO’ya alınmasından çekindiğini, bir dünya savaşının patlak vermesinden korktuğunu ifade etti. Zelenskiy, “Ukrayna, savaş olduğu sürece NATO üyesi olamayacağını biliyor. Ukrayna NATO’ya çok yaklaştı ama savaş süresince bunun imkansız olduğunu biz de anlıyoruz” dedi.