DünyaFüze krizi aşıldı!

Füze krizi aşıldı!

17.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Önceki gece Polonya’ya düşen füzenin Rusya kaynaklı olmadığı, Rus füzesini hedef alan Ukrayna savunma sistemine ait olduğu anlaşıldı. Böylece ağır sonuçları olabilecek bir kriz engellenmiş oldu.

Füze krizi aşıldı

Polonya’ya düşen füzeyle ilgili yaşanan kriz, dün yapılan araştırmalar ve açıklamaların ardından çözüldü. Önceki gece Rusya’nın Ukrayna kentlerine füze yağdırdığı bir anda, Polonya sınırları içine düşen bir füze tüm dünyada büyük gerilime neden olmuştu. Rusya’dan geldiği tahmin edilen füzenin NATO üyesi Polonya’ya düşmesi ve iki kişinin hayatını kaybetmesi sonrası diğer NATO ülkeleri de alarma geçerken, dün yapılan açıklamalarla durum sakinleşti. Hem NATO, hem ABD hem de Polonya yönetiminden yapılan açıklamalar, füzenin Rusya’dan gelmediği yönünde. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bunun kasıtlı bir saldırı olduğuna dair bulgu yok. İlk bulgular, olayın, Ukrayna topraklarını savunmak için fırlatılan Ukrayna hava savunma füzesinden kaynaklandığına işaret ediyor” dedi. Stoltenberg, Ukrayna’nın kendini savunduğunu belirtip, dolaylı olarak Rusya’yı sorumlu tuttu.

Haberin Devamı

Temaslar gerçekleşti

Rusya ile NATO arasında olay gecesi bir iletişim olup olmadığı konusundaysa Stoltenberg, iki taraf arasında iletişim imkanları bulunduğunu ancak bunun hakkında bilgi veremeyeceğini aktardı. NATO, olayın ardından acil olarak toplanmıştı. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da ise “Kesinlikle hiçbir şey bunun Polonya’ya yönelik kasıtlı bir saldırı olduğunu göstermez. Düşen, çok büyük olasılıkla hava savunma sisteminde kullanılan bir füzeydi. Bu da, füzenin Ukrayna savunma güçlerince kullanıldığı anlamına geliyor” diye konuştu.

ABD’ye Rus övgüsü!

ABD Başkanı Joe Biden da konuyla ilgili açıklamasında, bu duruma işaret etmiş ve füzeyi Rusya’nın fırlatmış olmasının “uzak ihtimal” olduğunu söylemişti. Rusya da saldırıyı kabul etmeyen açıklamalar yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı, füze parçalarının ‘Ukrayna’nın S-300 hava savunma sistemine ait unsurlar’ olduğunu savundu. Avrupa’nın tepkisinin “Rusofobik” olduğunu belirten Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ABD’nin tepkisinin ise diğer ülkelere kıyasla daha “ölçülü” olduğunu söyledi. Ayrıca Rusya’nın yaşanan kriz nedeniyle Polonya’ya nota verdiği bildirildi. 

Haberin Devamı

Füze krizi aşıldı

 NATO 5. maddesi ne diyor?

Polonya’da gerçekleşen olaydan sonra NATO’nun 4. ve 5. maddeleri gündeme geldi. NATO’nun temel taşı olarak kabul edilen 5. maddede, “Tarafların, Avrupa veya Kuzey Amerika’da bir veya daha fazlasına karşı yapılacak silahlı bir saldırının hepsine karşı yapılmış sayılacağı konusunda mutabıktır” deniliyor. 4. maddeyse, İttifak üyelerinin “herhangi birinin görüşüne göre, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliği tehdit edildiğinde birlikte istişare edecekleri” belirtiliyor. NATO üyesi bir devlete yönelik saldırı sonrası diğer devletler toplanarak durumu 5. madde kapsamında istişare ediyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, incelemelerin sürdüğünü ancak NATO’nun 4. maddesini aktive etmeye gerek kalmayabileceğini söyledi. 

Füze krizi aşıldı

Herson karpuzunun sırrı!

Ukrayna ordusunun Rus işgalinden kurtardığı Herson’dan gelen fotoğraflarda “karpuz” öğesi dikkat çekiyor.Ukrayna ordusunun Rus işgalinden kurtardığı Herson’dan gelen fotoğraflarda “karpuz” öğesi dikkat çekiyor.Hem bölge sakinlerinin hem de Herson’a giren Ukrayna askerlerinin elinde tuttuğu karpuz, Herson’un simgelerinden. Ukrayna’da karpuz üretiminin büyük kısmı Herson’da yapılıyor ve kent karpuzlarıyla ünlü.