30.01.2024 - 14:57 | Son Güncellenme:
Euronews
Fransız çiftçiler traktör ve kamyonlarıyla Paris çevresinde 8 bölgede yol kapatma eylemleri düzenleyecek. Yerel saatle 14'de başlayacak yol kapatma eylemlerinin başkentte trafiği felce uğratması bekleniyor. Hükümet, Paris’teki sürücülerden çok gerekli olmaması halinde çevre yollarının kullanılmamasını istedi. Çiftçilerin eylemi Paris dışında diğer illerde de devam ediyor.
Yetkililer vatandaşlara kendi özel otomobilleriyle değil, toplu taşıma araçları ile yolculuk yapmalarını öneriyor.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin özellikle başkentin iki havaalanı ile meyve, sebze, et ve balık gibi gıda ürünlerinin toplu bir şekilde esnafa satıldığı 'Rungis' haline giden yolların açık tutulması için çok sayıda polis görevlendirdi. “A1”, “A4”, “A5”, “A6”, “A13”, “A10”, “A15”, “A16”, çiftçilerin traktörleriyle baraj kurup trafiği kapatmayı hedefledikleri otoyollar arasında.
Darmanin, çiftçi eylemlerinin başta başkent olmak üzere büyük kentlerde trafiği aksatmaması için 15 bine yakın polisin görev yapacağını duyurdu.
HÜKÜMETİN VERDİĞİ TAVİZ ÇİFTÇİLERİ TATMİN ETMEDİ
Fransız hükümetinin, çiftçilerin kullandığı dizel yakıta yönelik devlet sübvansiyonlarını kademeli olarak azaltma planından vazgeçtiğini açıklamasına rağmen, tarım sektörü çalışanları bu tavizden tatmin olmadı.
Çiftçiler, Paris’i bağlayan çevre yollarında kamyon ve traktörleriyle bekleyen tarım sektörü çalışanları eylemlerini pazartesi günü sürdürme kararı aldı.
Genç Çiftçiler Sendikası yöneticisi Maxime Buizard, basına yaptığı açıklamada başkent Paris bölgesindeki eylemlerinin en az beş gün süreceği uyarısını yaptı.
Başbakan Gabriel Attal’ın geçen hafta cuma günü çiftçilere yardım etmek için acil durum tedbirlerini açıklamasına rağmen önde gelen diğer tarım işçileri sendikaları da eylemlerinin devam edeceği mesajını verdi.
Ülkenin en büyük tarım işçi sendikası FNSEA Başkanı Arnaud Rousseau, TF1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, eylemlerine son vermeyeceklerini belirterek, “Eylemlerimizi sürdürmeye karar verdik. Başbakan tüm taleplerimize yanıt vermedi.” dedi.
ATTAL ÇİFTÇİLERE NE SÖZÜ VERDİ?
Fransa Başbakanı Gabriel Attal, Fransa’nın güneyindeki Haute-Garonne bölgesinde protesto gösterisi düzenleyen çiftçilere cuma günü yaptığı ziyarette, tarım sektörü üzerindeki mali ve idari baskıyı hafifletmek için önlem alacaklarını söyledi. Attal, çiftçilerle yaptığı görüşmede, dizele verilen devlet desteğinin aşamalı olarak kaldırılacağını ve politikanın basitleştirileceğini belirterek, “Tarımı her şeyin üstünde tutacağız,” dedi.
Dizel yakıta uygulanan verginin artırılmasına yönelik gidişatı durduracaklarını söyleyen Attal, çiftçilerin imzalanması halinde ülkenin daha ucuz olan Latin Amerika ürünleriyle doldurulacağını iddia ettiği Mercosur Serbest Ticaret Anlaşması’na da karşı çıkmaya devam edeceğini vurguladı. Attal ayrıca, çiftçileri topraklarının bir kısmını nadasa bırakmaya zorlayan Avrupa Birliği kurallarının hafifletilmesi için çalışacağının sözünü verdi. Fransa, tarım üretiminde Avrupa’nın en büyük ülkesi durumunda.