DünyaFransız basını Türk SİHA'ları için 'dengeleri alt üst etti' dedi! '17 yıl önce öngördüler'

Fransız basını Türk SİHA'ları için 'dengeleri alt üst etti' dedi! '17 yıl önce öngördüler'

09.02.2022 - 17:13 | Son Güncellenme:

Fransız La Croix gazetesi, girdiği her savaşın seyrini değiştiren ve dünyanın gıptayla baktığı Türk SİHA'larını yazdı. Gazete, Baykar SİHA'larının güç dengelerini alt üst ettiğini vurguladı.

Fransız basını Türk SİHAları için dengeleri alt üst etti dedi 17 yıl önce öngördüler

Fransız gazetesi La Croix'da 'Drone'lar: Türkiye'nin etki aracı' başlığıyla yayınlanan haberde, şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

Türk yapımı savaş uçaklarının Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'daki performansı, aracın son yıllarda satışlarını artırdı. 2005 yılında o zamanlar genç bir mühendis olan Selçuk Bayraktar, “Bu tür projeler desteklenirse Türkiye drone (İHA) üretiminde dünyada bir numara olacak. Bu büyük bir fırsat” sözleriyle bu günleri öngörmüştü.

Ülke bazı parçaları ithal etmeye devam etse de, Türkiye silah üretebilen ve pazarlayabilen, aynı zamanda ekiplerin eğitimini de sağlayan askeri bir güç olarak giderek daha fazla öne çıkıyor.

İnsansız hava araçları, teknolojik ilerlemenin simgesi haline gelmiş durumda ve son yıllarda Türk askeri sanayisinin amiral gemisi olarak kendini kabul ettirdi.

BAYRAKTAR KENDİSİNİ FARKLILAŞTIRDI

Haberin Devamı

Bayraktar-TB2 modeli, özellikle 2020 sonbaharında Dağlık Karabağ'da yaşanan ihtilaf sırasında Suriye, Libya ve Azerbaycan gibi bölgesel harekatlarda kullanıldı. Bu sayede elde edilen teknolojik üstünlük, güç ilişkilerinin değiştirilmesini mümkün kıldı. TB-2, Rus Pantsir uçaksavar sistemlerini veya Rus İskender füzelerini yok ederek kendisini farklılaştırdı.

Savunma politikaları uzmanı Arda Mevlütoğlu, "Türkiye, Batı'nın ağır diplomatik kısıtlamalarını uygulamadan NATO standartlarında üretim yapabiliyor" dedi ve bunun birçok ülkeye cazip geldiğini vurguladı.

Kamu şirketi Turkish Aerospace ve özel şirket Baykar, şimdiden Ukrayna, Polonya, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve hatta Katar gibi ülkelere onlarca drone ihraç etti.

NATO STANDARDINDA ÜRETİM

İnsansız hava araçları, mali çıkarının ötesinde, Türk diplomatik hamlelerinde giderek artan bir öneme sahip olmaya başladı. Fas ve Tunus, ilk insansız hava aracı teslimatlarını Eylül 2021'de aldı, Angola da bu cihazlara ilgi duyduğunu belirtti.