13.12.2010 - 15:16 | Son Güncellenme:
Yirminci yüzyılın en büyük nükleer kazasına sahne olan Çernobil nükleer santralı, kazadan tam 25 yıl sonra turizme açılıyor.
Rus RIA Novosti ajansının haberine göre, Ukrayna Acil İşler Bakanı Viktor Baloga, 1986 yılındaki kazadan beri kapalı olan ve Sovyet döneminde adının bile anılması yasaklanan santralın dünya turistlerinin ziyaretine açılacağını bildirdi.
Baloga, bir dönem Sovyetler Birliği’ne elektrik üreten santralın önümüzdeki yıldan itibaren “uç faaliyetleri seven" turistlerin çekim alanı olarak para kazandıracağını söyledi.
Nükleer kazadan sonra santralın çevresinde 30 kilometre yarıçapında bir karantina alanı ilan edilmiş ve yaklaşık 200 bin kişi evlerinden olmuştu.
Kaza nedeniyle, Türkiye’nin Karadeniz sahillerinin de aralarında bulunduğu birçok bölge ve ülkenin zarar gördüğü gündeme geldi. Ancak Türkiye ile ilgili iddialar bugün bile kesin bir sonuca ulaşamadı.
“Uç turizm faaliyetleri"nden para kazanma fikri daha önce de Rusya da gündeme geldi. Rusya, Stalin döneminde yüzbinlerce insanın sürgün yeri olarak kullanılan Gulag Takımadaları’nı turizme açmıştı.
Turistler Gulag Takımadaları’nda tatil yaparak eski sürgünlerin yaşadığı koşulları yakından görme şansına sahip oluyor.