DünyaFastfood devinde soğan kokusu; E.Coli salgını: 1 ölü

Fastfood devinde soğan kokusu; E.Coli salgını: 1 ölü

26.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük fast food zincirlerindeki menülerde kullanılan soğanlar, ABD’de 1 kişinin ölümüne neden oldu. Taylor Farms şirketinin, birkaç şubesine yolladığı soğanlardan yayıldığı düşünülen E.Coli salgını 75 kişiyi de hastanelik etti

Fastfood devinde soğan kokusu; E.Coli salgını: 1 ölü

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - McDonald’s’taki ölümcül E. coli gıda zehirlenmesi salgınıyla bağlantılı taze soğanların kaynağının ABD eyaleti Kaliforniya merkezli Taylor Farms şirketi olduğunu açıklandı. Taylor Farms, birkaç şubesine yolladığı soğanlardan yayıldığı düşünülen E.coli (Escherichia Coli) salgını nedeniyle 75 kişi hastanelik olurken, 1 kişinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor.  

Haberin Devamı

Soğansız dönem 

McDonalds, bu olaylar üzerine “Quarter Pounder” hamburgerlerini Kaliforniya çapındaki şubelerinden kaldırırken, Taco Bell, Pizza Hut, KFC ve Burger King’in de aralarında bulunduğu birçok zincir fast-food restoranının da bazı menülerinden soğanları çıkardığı açıklandı. Federal sağlık yetkilileri, hamburgerlerle bağlantılı salgının 13 eyalette en az 75 kişiyi hasta ettiğini ve bunlardan birinin öldüğünü doğrularken, enfeksiyonların potansiyel kaynağı olarak özellikle ince kıyılmış soğanlara odaklandıklarını vurguladı. Yetkililer, Taylor Farms’ın, soyulmuş bütün ve doğranmış sarı soğanları potansiyel olarak E. coli bulaşmış olabileceği nedeniyle geri çağırdığını duyurdu.  

Ancak yetkililer, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, Taylor Farms hakkında inceleme başlatılıp başlatılmadığı hakkında bir bilgi vermezken, kurumun bir sözcüsü, teşkilatın E. coli konusunda “tüm olası kaynakları” araştırdığını kaydetti. 

Haberin Devamı

Defalarca yıkanıyor

Burger King’in sahibi Restaurant Brands International da restoranlarının yüzde 5’inin bu şirket tarafından sağlanan soğanları kullandığını, tamamen yeni soğan tedariği yapıldığını, çalışanların bu yeni gelenleri defalarca yıkayıp sonrasında da doğradıklarını kaydetti.

Bu ilk değil

Soğanlar, ABD’de daha önce de benzer olaylarla gündeme geldi. 2015’te Taylor Farms, 19 kişinin E. coli’den hastalanmasının ardından Costco tavuk salatalarında kullanılan kereviz ve soğan karışımını toplattı. Geçen yıl da Kaliforniya’da Gills Onions şirketinin sağladığı poşetli doğranmış soğanlarla bağlantılı salmonella zehirlenmesi salgınında 80 kişi hastalandı ve 1 hayatını kaybetti.

E. Coli nedir

Kurbanların, tehlikeli toksinler üreten ‘E. coli 0157:H7’ bakterisiyle enfekte olduğu belirtiliyor. Zehirlenme etkisinin ise 24 ile 48 saat içinde kendisini gösterdiği, 5 yaşından küçük çocuklar, yaşlılar ve hamileler için büyük risk olduğu belirtiliyor. Hastalık ateş, kusma, kanlı ishal, idrara çıkmama, susuzluk ve baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.