26.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsveç’in NATO üyelik protokolünün TBMM Genel Kurulu’nda onaylanması sonrası gözler, ABD ile Türkiye arasındaki F-16 satışına çevrildi. Sürecin İsveç’in NATO üyeliğine onay verilmesiyle bağlantılı olarak ilerlediği bir süredir ifade ediliyordu. Washington’ın bu konuda Türkiye’deki İsveç onay süreci tamamlandıktan, yani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kararı imzaladıktan sonra harekete geçeceği belirtiyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İsveç’in NATO’ya üyelik protokolünü imzaladı. Karar, ardından Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu onay sonrası, Amerikan Kongre’sindeki rahatsızlıkların bertaraf edileceği vurgulanıyor. Nitekim ABD Başkanı Joe Biden, Kongre üyelerine bir mektup yazarak, Türkiye’ye 20 milyar dolarlık Lockheed Martin F-16 uçağı ve modernizasyon kiti satışının onaylanması çağrısında bulunmuştu. Onay sürecinin bu çağrıyı güçlendireceği kaydediliyor.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de dün bu duruma dikkat çekti. Flake, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyeliğini resmen onayladığını Washington’a bildirdiği anda Dışişleri Bakanlığı’nın F-16 satışı için Kongre’ye resmi bildirim yapacağını ifade etti. Flake, Washington’ın Kongre’ye resmi bildirim için bu adımları beklediğini dile getirdi. Erdoğan’ın onayı sonrası dün Resmi Gazete’de yayımlanan İsveç’in üyelik protokolü, Türk Dışişleri tarafından NATO’yu temsilen Washington’a gönderilecek.
SORUN BEKLENMİYOR
Bu aşamadan sonra ilk olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye satılması planlanan 40 adet Blok 70 F-16 savaş jeti için Kongre’ye resmi bildirim yapacak. Resmi bildirim sonrası 15 günlük bir itiraz süresi olacak ve bu süre içinde Kongre’de herhangi bir olumsuz adım atılmazsa satış gerçekleşecek. Türkiye NATO üyesi olduğu için Kongre’de tekrar bir oylama yapılmasına gerek duyulmayacak. 15 gün içinde Kongre’den olumsuz bir karar çıkması durumunda ise engelleme tasarısı Başkan Joe Biden’a gidecek. Bununla birlikte diplomatik çevreler işin bu noktaya gelmeyeceği görüşünde.
Nitekim ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Türkiye’nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği destek bir kez daha vurgulandı. Açıklamada, “Türkiye’nin onay belgesini sabırsızlıkla bekliyoruz” denildi. Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti’nin, Temsilciler Meclisi ve Senato Dış İlişkiler Komitelerindeki en üst düzey isimlerine de, Biden’ın resmi satış izni sürecini başlatma niyetinde olduğuna dair ayrı bir mektup gönderdiği öğrenildi.