DünyaEy kalbim! Söyle kaç yaşındasın?

Ey kalbim! Söyle kaç yaşındasın?

03.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, iç organların yaşının tespiti için kan testlerini kullanan program geliştirdi. Böylece yaşlanan organlar için erken tedavi başlatılabilecek.

Ey kalbim Söyle kaç yaşındasın

Biz nüfus kağıdımıza göre 30, 40 yaşında olabiliriz ama iç organlarımız belki de bizden yaşlıdır. Belki de erken yıpranma nedeniyle vaktinden önce ihtiyarlamışlardır. Bir başka ifadeyle, bizim yaşımızla organlarımızın yaşı aynı olmayabilir!

Haberin Devamı

Bu da birçok sağlık sorunu çıkarır. İşte bu nedenle ABD’deki Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, kan testlerinin sonuçlarından ve hasta verilerinden iç organların yaşını tespit eden bir bilgisayar algoritması geliştirdi. Söz konusu kan testleri, hangi organların farklı yaşlandığını belirlemek için binlerce proteinin seviyesini analiz ediyor. Böylece hangi organların iflas edeceğini öngörüp önlem almak mümkün olabilecek.

ERKEN ÖNLEM ALINABİLECEK

Araştırmacılar, söz konusu yöntemle vücudun 11 temel parçasını izlemenin mümkün olduğunu söyledi. Çalışmada kan testiyle yaş tespiti yapılabilen vücut parçaları şunlar oldu: Beyin, kalp, karaciğer, akciğer, bağırsak, böbrek, kalp damarları, bağışıklık dokusu, kaslar ve pankreas. Araştırmada ayrıca şişmanlığa neden olan yağ mekanizmasının yaşı da incelendi.                   

Haberin Devamı

Uzmanlar, “Kişinin yaşından daha yaşlı bir kalp, kalp yetmezliği riskini artırır. Hızla yaşlanan beyin, demansa yatkın olabilir. Bir veya daha fazla organın hızlı yaşlanması, sonraki 15 yıl içinde hastalıkların ve ölüm riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkili. Organların yaşının belirlenmesi hastalanmadan tedaviye imkan verecek, Alzheimer öngörülebilecek” dedi. Stanford Üniversitesi, programın kullanılıp satılabilmesi için patent başvurusu yaptı.

Ey kalbim Söyle kaç yaşındasın

Organların yaşının birbirinden farklı olabildiği vurgulanıyor.

Bağımsız varlıklar gibi

Araştırma ekibinden Dr. Tony Wyss- Coray şunları söyledi: “Çalışmada kan testlerini incelediğimiz 50 yaş ve üstündeki katılımcılardan yüzde 18,4’ünün kendilerinden çok daha hızlı yaşlanan en az bir organları vardı. Bu insanların hızlı yaşlanan organlarında önümüzdeki 15 yıl içinde hastalık riskinin yüksek olduğunu bulduk. Her bir organ ayrı bir dünya, hepsinin ayrı bir yıpranma yaşı var, çalışmamız öncü tedavinin kapısını açıyor.