DünyaEvrenin gizemli karanlık maddesi

Evrenin gizemli karanlık maddesi

28.08.2008 - 10:59 | Son Güncellenme:

Bilimadamları, iki galaksinin devasa çarpışması sırasında 'gizemli karanlık maddenin' sırrını da çözdü

Evrenin gizemli karanlık maddesi

Uzay teleskoplarıyla iki galaksinin devasa çarpışmasının tespit edilmesi, bilim adamlarının gizemli karanlık maddeyi sıradan maddeden açıkça ayırt etmelerine olanak sağladı.
ABD’nin California Üniversitesi’nden astronomların uzay teleskopları Hubble ve Chandra ile yaptığı gözlemlere göre, bir renklendirme tekniği sayesinde elde edilen optik görüntüler, mavi renkli karanlık maddenin, hiç durmadan, pembe renkli, özellikle sıcak gazlardan oluşan sıradan madde kümelerinin içinden geçerken gösteriyor.
Bu gözlemin önemli olduğunu belirten Amerikalı gökbilimciler, bulguların iki galaksi arasındaki dev çarpışmanın sonucu olan Bullet galaktik kümesinin 2006’da yapılan gözleminin sonuçlarını doğrular nitelikte olduğunu belirttiler.
Astrofizikçi Marusa Bradac, kendileri için son gözlemin, karanlık maddenin gizemli özelliklerini anlamada anahtar niteliğindeki olduğunu belirterek, “Karanlık madde, evrende sıradan maddeden 5 kez daha fazla” dedi.
Astrofizikçiler, evrenin yüzde 72’sinin, yerçekimi gücüne karşın evrenin genişlemesini açıklayan boşluk enerjisi olduğunu düşünüyorlar.
Barusa Bradac, “Bu araştırma, bildiğimizden çok farklı ve bizi oluşturan bir madde ile karşı karşıya olduğumuzu doğruluyor” dedi.
Astronomların 2006’da, Dünya’dan 5,7 milyar ışık yılı uzaktaki Bullet galaktik kümesinde (resmi adı MACSJ0025.4–1222) yaptıkları gözlem, karanlık madde ile sıradan madde arasındaki açık ayrılığı ortaya koyuyor.
Astrofizikçiler, Güneş’ten trilyonlarca büyük kütleye sahip iki galaksi kümesinin çarpışmasının saatte on milyonlarca km hızla meydana geldiğini belirtiyorlar.
Çalışmalarını Astrophysical Journal’da yayımlayan araştırmacılar, bu devasa çarpışmadan sonra her bir galaktik kümenin gazlarının hızının yavaşladığını, ancak karanlık maddenin hızının düşmediğinin altını çiziyorlar.

Yazarlar