17.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa bir çözüm bulunması konusunda Türkiye'nin de diplomatik çabaları sürerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu çerçevede Rusya ve Ukrayna'da tesamlarda bulunacak. İlk durağı olan Moskova'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ikili ve heyetlerarası görüşmelerde bulunan Çavuşoğlu, liderler seviyesinde bir toplantıya Türkiye'nin ev sahipliği yapmak istediğini söyledi.
Ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye olarak Ukrayna’da yaşanan savaş ve krizin başından bu yana net bir tutum içinde olunduğuna dikkat çekerek, "Endişe ve eleştirilerimizi dürüst ve samimi bir şekilde paylaştık. Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık ve bunun gerekliliğini her vesileyle vurguladık. Başından beri hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için çaba sarf ettik, sarf ediyoruz. Ancak maalesef Ukrayna’da 24 Şubat‘tan bu yana yıkım ve insani dram artarak devam ediyor" dedi.
Rusya’nın güven duyduğu ve söylediklerine kulak verdiği bir ülke olarak Ukrayna krizinde de Türkiye’nin, görüşlerini açık yüreklilikle ortaya koyduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Diplomasiye olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik ve bu inancımızı sürdürüyoruz… Her iki tarafla da görüşen bir ülke olarak bu sürece elimizden gelen katkıyı sağlıyoruz" diye konuştu.
‘Rusya güveniyor’
Türkiye'nin, önce insani ateşkes ardından da kalıcı bir ateşkesin sağlanması için düşüncelerini iki tarafla paylaştığını dile getiren Dışişleri Bakanı, "Diplomasiyi önceleyen çabalarımıza bu süreçte artarak devam edeceğiz. Bu süreçte Rusya’nın ve Ukrayna’nın bize olan güveni olmasaydı bu çabalarımızı yeterince yerine getiremezdik” dedi. Çavuşoğlu, Putin ve Zelenskiy görüşmesine yönelik bir soru üzerine de şunları söyledi:
“İki liderin bir araya gelmesi bugüne kadar yapılan müzakerelerin olumlu şekilde seyretmesine bağlı. Her iki ülke adına bu konuların detaylarına girecek değilim ama yakınlaşmaların olduğunu biliyorum. Mutabakat sağlandığı zaman liderler düzeyinde verilmesi gereken kararlar da var. Ciddi bir süreç bu noktaya gelindiği zaman, Cumhurbaşkanımızın her iki liderle de konuştuğu gibi, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak isteriz. Ama daha önce 'Bu teknik düzeydeki görüşmelerde Türkiye de olsun' demişti Ukrayna. Önemli olan toplantının yeri değil önemli olan bir an önce Rusya ile Ukrayna’nın bu sonuçlu odaklı müzakerelere başlamasıdır... Liderler düzeyinde bir görüşme gerçekleşirse buna memnuniyetle ev sahipliği yaparız.”
Öte yandan Çavuşoğlu, dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde, Ukrayna’daki son gelişmeler, tahliyeler ve ikili ilişkilere ilişkin konular ele alındı.
‘Önceliğimiz Mariupol’den tahliye’
Türkiye’nin gerçekleştirdiği tahliye operasyonlarına değinen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “15 binden fazla vatandaşımızı Türkiye’ye getirdik... Şu anda bizim önceliğimiz, özellikle Mariupol’den vatandaşlarımızın ve sivil insanların buradan güvenli bir şekilde çıkarılmasıdır... Özellikle askerlere ilaveten Sergey Lavrov’un çabaları takdire şayandır. Umarım en kısa süre içinde buradan insanlar çıkartılır. Bunun için acilen insani ateşkese ihtiyacımız var” değerlendirmesini yaptı.
‘Görüşmelerinin önünde bir engel yok!’
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy görüşmesinin organize edilmesi için hiçbir engel yok” dedi. Lavrov, Ukrayna ile Rusya heyetleri arasındaki müzakereler hakkında “Daha önce Ukrayna ile Minsk anlaşmalarının uygulanması konusunda sürekli anlaşmalar yapıldı. Kendileri bu kararlara sürekli uyacaklarını söyledi ancak ne yazık ki bunu yapmadılar… Rusya, Ukrayna tarafıyla sadece sorunların çözümü için somut sonuçlar verecek görüşmeler konusunda mutabakat yapacak” dedi. Lavrov ayrıca Putin ile Zelenskiy hakkında, “Varılmış mutabakatları pekiştirecek bir görüşme olacağı koşuluyla, Devlet Başkanı Putin ve Devlet Başkanı Zelenskiy görüşmesinin organize edilmesi için hiçbir engel yok” diye konuştu. Lavrov, Türkiye’nin tutumuyla ilgili de, “Ankara pragmatik bir çizgi izliyor. Yaklaşımı son derece dengeli” dedi.