DünyaEtna Yanardağı yeniden aktif: Gökyüzü kızıla boyandı, yerleşim yerlerine kül yağdı

Etna Yanardağı yeniden aktif: Gökyüzü kızıla boyandı, yerleşim yerlerine kül yağdı

17.07.2024 - 09:45 | Son Güncellenme:

Avrupa’nın en aktif yanardağı olarak anılan Etna Yanardağı, yeniden faaliyete geçti. Voragine kraterinde yaşanan patlamayla, yanardağ lav ve kül püskürtmeye başladı. İtalyan basının da yer alan haberlerde ise, yanardağın çevresindeki yerleşim yerlerine kül yağdığı kaydedildi.

Etna Yanardağı yeniden aktif: Gökyüzü kızıla boyandı, yerleşim yerlerine kül yağdı

İtalya'nın Sicilya Adası'nda bulunan ve yaklaşık üç bin 300 metre yüksekliğindeki Etna Yanardağı'nda son haftalarda gözlenen volkanik hareketlilik devam ediyor.

Haberin Devamı

'VORAGİNE' YENİDEN LAV VE KÜL PÜSKÜRTMEYE BAŞLADI

1/4

2/4

3/4

4/4

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nün (INGV), Etna Gözlem İstasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, yanardağın son dönemdeki aktif krateri 'Voragine' yeniden kül ve lav püskürtmeye başladı. INGV, Voragine kraterinin püskürttüğü lavlar sonrası yanardağ eteklerinde lav akışı gözlemlendiğini, yanardağın püskürttüğü küllerin ise yaklaşık altı km yükseğe ulaştığını kaydetti. Çekilen fotoğraflarda ise, lavların geceyi aydınlattığı görüldü.

YERLEŞİM YERLERİNE KÜL YAĞDI

İtalyan basının da yer alan haberlerde, yanardağın çevresindeki yerleşim yerleri Viagrande ve Acicastello'ya kül yağdığı kaydedildi. Yanı sıra Voragine kraterindeki volkanik hareketlilik sebebiyle Etna Yanardağı'nın 2500 metre ve üzerindeki noktalarına yapılan gezi faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Kıta Avrupası'nın en yüksek aktif yanardağı olarak tanınan Etna Yanardağı'nda Temmuz ayı başından beri sık aralıklarla volkanik faaliyetler kaydediliyor. Yanardağ, Aralık 2023'te güçlü şekilde kül ve lav püskürttükten sonra bu yıl Temmuz ayına kadar sessiz kalmıştı.