11.11.2021 - 12:29 | Son Güncellenme:
BM çarşamba günkü açıklamasında, tamamı BM Dünya Gıda Programı'nda (WFP) sözleşmeli olarak çalışan 72 şoförün Afar bölgesinin başkenti Semera'da gözaltına alındığını duyurdu. Bir önceki günse Addis Ababa'da 16 BM personeli ve bakmakla yükümlü oldukları kişi gözaltına alınmıştı.
BM, çalışanlarının neden gözaltına alındığını öğrenmek için Etiyopya hükümetiyle görüştüğünü açıkladı.
Gelişmeler, Birleşik Devletler ve Afrika Birliği'nin (AU) Etiyopya'daki çatışmayı sona erdirmek için yalnızca küçük bir fırsat penceresi olabileceğine, BM'nin de isyancıların kazanımlar elde ettiği ülkenin giderek büyüyen bir iç savaşa girme riskinin "tamamen gerçek" olduğuna dair uyarılarının ardından yaşandı.
Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu, hükümetin kişileri "kimlik ve etnik kökene dayalı gibi görünen sebeplerle" gözaltına almaya başladığını açıkladı.
Devlet organı, 2 Kasım'da ilan edilen olağanüstü halden bu yana başkentte yüzlerce Tigraylının tutuklandığına dair raporlar aldığını söyledi. Olağanüstü hal hükümetin terörist grupla işbirliği yaptığından şüphelendiği herkesi gözaltına almasına imkan sağlıyor, yurttaşların kimlik kartı taşımasını zorunlu kılıyor ve kişilerin evlerinin aranmasına müsaade ediyor.
Etiyopya hükümeti, Afar bölgesinde 72 şoförün gözaltına alınmasına ilişkin yorum talebine yanıt vermedi. Hükümet sözcüsü Legesse Tulu, salı günü Reuters'e yaptığı açıklamada BM personeli ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin gözaltına alınmasıyla ilgili bilgi sahibi olmadığını söyledi.
Fakat Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) sözcüsü Getachew Reda, olağanüstü halin Tigraylıları topluca gözaltına almak için bir kılıf olarak kullanıldığını söyledi.
Kuzeydoğu Afar, bir yıl önce federal birliklerle bölgenin eski iktidar partisi TPLF'ye sadık güçler arasında çatışmanın patlak verdiği Tigray bölgesine sınır komşusu.
Savaş binlerce kişinin ölümüne sebep oldu ve en az 2 milyon kişiyi evlerini terk etmek zorunda bıraktı, Afar ve Amhara bölgelerine de yayılarak Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesinin istikrarına tehdit oluşturmaya başladı.
Savaş, son haftalarda Tigray güçleriyle müttefiklerinin ilerleme kaydetmesi ve başkente yürüme tehditlerinde bulunmasıyla yoğunlaştı.
Birleşik Krallık hükümeti salı günü Britanyalılara ülkeyi derhal terk etme çağrısında bulunarak ABD'nin bir hafta önce yaptığı uyarıyı tekrarladı.
Farklı bir gelişmede, Uluslararası Af Örgütü ağustosta Tigray güçlerinin cinsel istismarına ve tecavüzüne uğradıklarını söyleyen Amhara bölgesindeki kadınların ifadelerini içeren bir rapor yayımladı.
Af Örgütü, merkezi hükümetle isyancı savaşçılar arasında bir yıldır devam eden çatışmada tüm taraflarda insan hakları ihlali iddialarının dikkat çektiğini vurguladı.
Kaynak: Independent Türkçe