DünyaEn şiddetli depremde bile nasıl ayakta kaldı? 4 bin 500 yıllık piramit detayı 'pes' dedirtiyor

En şiddetli depremde bile nasıl ayakta kaldı? 4 bin 500 yıllık piramit detayı 'pes' dedirtiyor

06.03.2023 - 14:32 | Son Güncellenme:

Mısır’ın başkenti Kahire yakınlarındaki Gize'de yer alan Mısır Piramitleri dünyanın 7 harikasından biri sayılıyor. Geçtiğimiz günlerde piramitlerin en büyüğü olan Keops Piramidi’nin (Kral Khufu Piramidi) içindeki gizli bir geçidin keşfi de gözleri tekrar buraya çevirdi. İşte Büyük Piramit'e dair çoğu kişinin bilmediği detaylar ve şaşırtan o teoriler...

En şiddetli depremde bile nasıl ayakta kaldı 4 bin 500 yıllık piramit detayı pes dedirtiyor

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Mısır'daki piramitlerle ilgili uzmanlar her geçen gün yeni bir araştırmaya imza atıyor. Binlerce yıllık gizemi hâlâ çözülemeyen piramitler hakkındaki son gelişme 3 Mart'ta yaşandı. Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed İsa, yaptığı açıklamada 'Piramitler Keşif Projesi' çalışmaları kapsamında yürütülen kazı sırasında Keops Piramidi'nin içinde 9 metreden uzun ve 2.1 metre genişliğinde bir geçit keşfedildiğini söyledi. Projeye katılan Mısırlı arkeolog Zahi Havvas ise Keops Piramidi'nin içindeki en önemli uluslararası keşifle karşı karşıya olduklarını ve bu gelişmenin dünyada geniş yankı uyandıracağını ifade etti.

Haberin Devamı

En şiddetli depremde bile nasıl ayakta kaldı 4 bin 500 yıllık piramit detayı pes dedirtiyor

TAM 7 YIL SONUNDA BULUNDU

Yapılan ilk araştırmalara göre Keops Piramidi'nin içinde bulunan gizli geçidin, Kral Khufu'nun mezar odasına giden yol olduğu düşünülüyor. Konuyla ilgili yorumda bulunan arkeolog Zahi Havvas, "Kral Khufu'nun mezar odasının bulunamadığını düşünüyorum ve bu geçidin Kral Khufu'nun mezar odasını koruduğuna inanıyorum. Daha fazla sırrı ortaya çıkarabilmemiz için araştırmayı tamamlamamız gerekiyor" diye konuştu. Araştırmacılar ise gizli geçidi tam 7 yılda keşfedebildiklerini vurguladı.

Ancak dünyanın en merak edilen yapılarından olan Mısır'daki piramitler hakkındaki bilinenler yalnızca bununla sınırlı değil. İşte Büyük Piramit'le ilgili en ilginç detaylar:

- Büyük Piramit, depreme karşı dayanıklı olacak şekilde inşa edildi. Şiddetli depremlerin bile sarsıntılarına dayanabilecek şekilde tasarlanan Büyük Piramit, 4 bin 500 yıldır çeşitli depremlere maruz kalsa da yıkılmadan ayakta kalmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Büyük Piramit'in taşları genleşmeye dayanabiliyor. Taşlar arasındaki aralıklar bir bıçağın bile delemeyeceği şekilde yerleştirildi.

- Büyük Piramit'in bir diğer özelliği ise efsanevi Sfenks Heykeli. Tarihteki en büyük ve gösterişli heykel olan Sfenks 73.5 metre uzunluğunda ve 20 metre yüksekliğinde. Piramidin çöl bölgesinde olması nedeniyle binlerce yıl boyunca kuma gömülü kalan bu heykel, piramit gibi farklı taşlardan değil yekpare büyük bir taştan oyuldu. Uzun yıllar boyunca yerde sadece üst ucu görülebiliyordu. 1900 yılında etrafındaki kum kaldırıldı ve heykel sonunda ortaya çıkarıldı. 1995 yılındaki yenileme çalışmalarında ise işçiler heykelin hemen altından geçen bir tünel keşfetti.

En şiddetli depremde bile nasıl ayakta kaldı 4 bin 500 yıllık piramit detayı pes dedirtiyor

İÇİNDE DOĞAL KLİMA BİLE VAR

- Büyük Piramit'in içinde doğal bir klima olması da Büyük Piramit'in en şaşırtıcı özelliklerinden biri. Piramidin içinde sıcaklık yılın 12 ayı boyunca 20 santigrat derecede kalıyor. Giza Piramidi, kavurucu sıcakların olduğu çöl bölgesinde inşa edilmesine rağmen sıcaklığı 20 santigrat dereceyi geçmiyor.

- 12'nci yüzyılın sonunda Mısır Sultanı El-Aziz tarafından Büyük Piramit'in yıkılmak istenmesi ise oldukça enteresan bir detay. El- Aziz'in bu isteği üzerine tam 8 ay boyunca Mısırlı işçiler piramidi kırmaya çalıştı. Ancak 8 ayın sonunda ortaya çıkan tablo enteresandı. İşçiler 8 ay içinde günde sadece bir ya da iki taşı ancak çıkartabildi. El-Aziz başarısızlıkla sonuçlanan bu işlemden vazgeçti ve piramidin yıkımı sona erdi.

Haberin Devamı

ELEKTRİK ÜRETMEK İÇİN Mİ KULLANDI?

Piramitlerin böylesine devasa ve gizemli yapılar olması günümüzde birçok teorinin ortaya atılmasına yol açıyor. Ortaya atılan bir teoriye göre piramitler aslında anıt mezarlar değil, elektriğin üretildiği büyük enerji santralleriydi ve elektrik tüm Mısır'da kullanılıyordu. İddialara göre eski Mısır'da büyük bir elektrik santrali piramidinden gelen elektrik vardı ve piramitler elektrik üretmek için inşa edilmişti.

Ortaya atılan bir başka teori, İsviçreli yazar Erich von Däniken'in 1968 yılında yayımlanan 'Tanrıların Arabaları' adlı kitabında yer alıyor. Eric'e göre piramit insanlar tarafından değil, diğer takımyıldızlardan gelen dünya dışı varlıklar tarafından yaratıldı. Uzaylılar bu piramitleri modern makineleriyle, ileri teknolojilerini kullanarak mükemmel bir coğrafya ve geometriyle inşa etti. Nitekim uzaylıların bu tür ağır piramitlerin bilimsel testlerini yapmak için laboratuvarları vardı. Bilimsel testlerini de burada yapıyordu.

En şiddetli depremde bile nasıl ayakta kaldı 4 bin 500 yıllık piramit detayı pes dedirtiyor

SAYISIZ TEORİYE RAĞMEN GİZEMİNİ KORUYOR

Antik Mısır'ın en gizemli konularından biri olan piramitlere dair bugüne dek birçok teori ortaya atılsa da içlerinden hangilerinin doğru olduğu henüz kanıtlanabilmiş değil. Dünya tarihinin en büyük merak unsurlarından olan piramitlerin neden ve nasıl yapıldıkları ise gizemini günümüzde dahi korumaya devam ediyor. Başta Fransız yazar ve Mısırbilimci Christian Jacq'ın Türkiye'de 90'lı yılların sonunda popüler olan 'Ramses' serisi olmak üzere Antik Mısır'ın gizemi birçok ülkede tartışma konusu olmayı sürdürüyor.