DünyaEn kritik günler!

En kritik günler!

13.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İran’ın, Perşembe günü gerçekleşecek Gazze müzakerelerinden önce İsrail’e saldırı düzenlemesi bekleniyor. İsrail, hem İran hem de Hizbullah yönünden gelecek geniş çaplı bir saldırıya hazırlanıyor

En kritik günler

İran’ın İsrail’e yönelik planladığı misilleme saldırı nedeniyle bölgede gergin bekleyiş sürerken, hem İsrail’den hem de ABD’den gelen haberler, misillemenin bu hafta yapılacağı yönünde. İsrail istihbarat raporlarında, durumun “hâlâ değişken” olduğu belirtilirken, özellikle Perşembe gününe işaret edildi.

Haberin Devamı

Olası bir misilleme saldırısı, Perşembe günü yeniden başlaması planlanan Gazze’deki ateşkes müzakerelerinden önce gerçekleşebilir ve bu durum İsrail ile Hamas arasında anlaşmayı tehlikeye atabilir. Kaynaklar, saldırıların askeri hedeflerin yanı sıra sivil nüfus merkezlerinin yakınına füze ve insansız hava aracı fırlatılmasını da içerebileceğini belirtti. İsrail’de Kanal 13, İran ve Hizbullah’ın eş zamanlı ya da art arda birleşik bir saldırı düzenleyebileceğini bildirdi. İsrail istihbaratı, ilk saldırının Lübnan’daki Hizbullah tarafından yapılacağını ve hemen ardından İran’ın direkt bir saldırı gerçekleştireceğini ileri sürdü. Axios haber sitesi adı açıklanmayan kaynaklarına dayandırdığı haberinde İran’ın, Perşembe günü İsrail’e doğrudan bir saldırı düzenleyeceği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Hizbullah merkezi boşalttı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. ABD medyasında, iki bakan arasındaki görüşme hakkında bilgisi olan bir kaynağa dayandırılan haberlerde, Gallant’ın Austin’e “İran’ın İsrail’e yönelik geniş çaplı bir askeri saldırı hazırlığında olduğunu söylediği” iddia edildi. İran’ın olası misillemesinden dolayı İsrail Hava Kuvvetlerinde görevli personelin yurt dışına çıkışının yasaklandığı da bildirildi.

Öte yandan Lübnan’dan gelen haberler de, saldırının yakın olduğu şeklinde algılandı. Hizbullah’ın siyasi kanadı da dahil olmak üzere tüm operasyonlarını Beyrut dışına taşıdığı, Beyrut’taki merkezlerin tamamen kapatıldığı ifade ediliyor. Bu durum misilleme sonrası İsrail’in vereceği karşılığa yönelik bir önlem olarak görüldü.

‘Fırsatı tehlikeye sokar’

Olası saldırı öncesi Avrupa’dan ise İran’a yönelik sert uyarı geldi. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un imzaladığı ortak açıklamada, İran, İsrail’e saldırmaması konusunda uyarıldı. Yapılan açıklamada, “bölgesel gerilimi daha da tırmandıracak, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması fırsatını tehlikeye sokacak saldırılardan sakınma” vurgusu yapıldı. Açıklamada herhangi bir saldırı durumunda İran’ın ‘barış ve istikrar için yapılan çabaları tehlikeye atacak eylemlerin sorumluluğunu üstleneceği’ uyarısında bulunan ülkeler, “Gerilimin daha da tırmanmasından hiçbir ülke ya da ulus kazançlı çıkmaz” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Hamas yeni müzakere istemiyor

ABD, Mısır ve Katar’ın İsrail ve Hamas’a 15 Ağustos’ta Katar’ın başkenti Doha veya Mısır’ın başkenti Kahire’de müzakerelere yeniden devam etme çağrısının ardından Hamas, ateşkes anlaşması için yeni müzakereler yerine daha önceki müzakerelere dayalı bir plan talep etti. Hamas’tan yapılan açıklamada, ‘saldırıları sürdüren İsrail’in kalıcı ateşkes konusunda ciddi olmadığı’ ifade edildi. Hamas, “Biden’ın vizyonu ve BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde hareketin 2 Temmuz 2024’te üzerinde mutabakata vardığı hususları uygulamaya yönelik bir plan” sunulmasını talep etti. Örgütün 15 Ağustos Perşembe günü yapılması planlanan ateşkes görüşmelerine katılımı konusunda bilgi verilmedi.

Haberin Devamı

En kritik günler

ABD’den denizaltı desteği

ABD gerçekleşebilecek her türlü senaryoya karşı İsrail’in savunması için adımlar atmaya devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Orta Doğu’ya bir güdümlü füze denizaltısı konuşlandırılması yönünde emir verdiği belirtildi. Açıklamada, Austin’in nükleer güçle çalışan uçak gemisi USS Abraham Lincoln’ün de bölgeye intikalini hızlandırma emri verdiği aktarıldı. Uçak gemisi F/A-18 ve F-35 savaş uçaklarını taşıyabiliyor. Austin müttefiklerini korumak için ‘mümkün olan her adımı atacaklarını’ söyledi.