06.09.2008 - 16:55 | Son Güncellenme:
Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan Emeviye Camisi, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Pagan inancı ile Yahudi, Hristiyan ve İslam inancı için önemli bir yere sahip olan camide 4 mezhebin minberleri yan yana yer alıyor. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı çeşitli dinlerden turistin ziyaret ettiği caminin yetkilileri, ziyaretçi sayısını on binlerle ifade ediyor.
Bütün inançlara ait mimari ve süsleme özelliklerinin görülebildiği camiye, çeşitli dönemlerde geniş tadilattan geçirilirken, o dönemin mimari ve süsleme özellikleri de eklendi.
YAĞMUR VE YILDIRIM TANRISININ TAPINAĞIYDI
Emeviye Camisi yetkililerinden alınan bilgiye göre, caminin bulunduğu alan, cami inşa edilmeden önce yaklaşık 3 bin yıl pagan inancının ibadet alanı olarak kullanıldı. Arami Kralı Hazael’in, yağmur ve yıldırım pagan tanrısı olan Haddad Riman için inşa ettirdiği tapınakla birlikte ibadethane haline getirilen yapı, M.Ö. 732’de Asurlular tarafından yıkıldı. M.S. 64 yılında, Suriye’nin Romalılar tarafından fethedilmesinin ardından ibadethane Jüpiter Tapınağı’na dönüştürüldü. Roma İmparatoru 1. Theodosius tapınağı, Aziz St. John’a adayarak kiliseye çevirdi ve ibadethaneye yeni bölümler eklendi.
MÜSLÜMAN VE HRİSTİYANLAR 72 YIL BİRLİKTE İBADET ETTİ
Halid Bin Velid, M.S. 634’te Suriye’yi fethinden sonra ibadethenin bulunduğu alanda çok sayıda insana yetebilecek büyüklükte büyük bir cami inşa ettirilmesini istedi. Yine bu dönemde, ibadethane 72 yıl boyunca Müslümanlar ve Hristiyanlar tarafından ortak kullanıldı.
Kilise kısmı yıkılmadan inşa edilen caminin 3 minaresi ve 4 kapısı bulunuyor. Yine caminin 4 büyük koridoru 4 halifenin adını taşıyor.
HZ. YAHYA’NIN KABRİ VE HÜSEYİN’İN BAŞI CAMİNİN İÇİNDE
Emeviye Camisi’nin içinde, kilise olduğu dönemden kalma vaftiz kuyusunun yanı sıra Hz. Yahya’nın da kabri yer alıyor. Özellikle Şii inancına mensup kişilerin yoğun olarak ziyaret ettiği Hz. Ali koridorunda, Kerbela’da Yezid tarafından şehit edilen Hz. Hüseyin’in başı bulunuyor. Caminin 3 minaresinden biri olan Ak Minare ise Müslümanlar için özel önem taşıyor. Hz. İsa’nın yeryüzüne bu minareden ineceğine inanılıyor. Bu inanç nedeniyle, yakın zamana kadar minarenin yakınlarında beyaz bir at bulundurulduğu belirtiliyor.
Caminin avlusunda bulunan ve Abbasiler tarafından uzun süre kamu hazinesinin saklandığı Hazine Kubbesi, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Son olarak 1863 yılında büyük bir yangın nedeniyle önemli ölçüde tahrip olan caminin Osmanlı Devleti ve Şam sakinleri tarafından onarıldığı belirtiliyor.
EYYÜBİ’NİN KABRİ ROMA SÜTUNLARININ ARASINDA
Emeviye Camisi’nin etrafında bulunan Roma döneminden kalma sütunlar hala ayakta duruyor. Kudüs’ü fetheden ünlü komutan Selahaddin Eyyübi’nin kabri, cami ile Roma sütunları arasındaki alanda yer alıyor.
Selahaddin Eyyübi’nin kabrinin yanında, 1914’te Filistin yakınlarında uçakları düşen ilk Türk Hava Şehitlerinin kabirleri bulunuyor.