Dünya‘Elma’nın yarısı görevi bırakıyor

‘Elma’nın yarısı görevi bırakıyor

29.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Apple’ın dünya markasına dönüşmesinde önemli rol oynayan İngiliz tasarımcı Sir Jony Ive, kendi firmasını kurmak için 27 yıldır çalıştığı iş yerine veda etmeye hazırlanıyor. iPhone, iMac ve iPod gibi ikonik cihazlarının tasarımını borçlu olduğu Ive, kendi şirketi LoveFrom’u kuracak. Steve Jobs’un ‘Markanın asıl ruhu’ dediği Ive’ın ilk müşterisi de eski işvereni olacak.

‘Elma’nın yarısı görevi bırakıyor

Giyilebilir teknolojilere yönelecek

Haberin Devamı

Apple’da tasarımcı değişimi yaşanıyor. Amerikalı devin iPhone, iMac ve iPod gibi ürünlerinin tasarımında imzası bulunan ünlü tasarımcı Jony Ive, 27 yıllık Appple kariyerini geride bırakıyor. Şirketin kurucusu Steve Jobs’la uzun yıllar birlikte çalışan Ive, kendi şirketini kuracak. Tam adı Sir Jonathan Paul Ive olan İngiliz tasarımcı, Jobs tarafından “Markanın asıl ruhu. Apple’daki ruh eşim” olarak tanımlamıştı. “LoveFrom” adıyla kendi tasarım şirketini kuracak olan Ive’in ilk müşterisi de Apple. LoveFrom’un merkezi ise ABD Kaliforniya’da olacak. Giyilebilir teknolojilere odaklanacak şirketin kuruluşu 2020’de tamamlanacak.

İrtibatını kesmeyecek

Apple CEO’su Tim Cook, Apple’ın Ive’le doğrudan özel projelerde çalışarak yeteneğinden yararlanacağını söyledi. Jony Ive, Financial Times’a (FT) verdiği röportajda bu değişimi yapması için doğal ve hassas bir zaman olduğunu söyledi ve ekledi: “Ayrılık için doğru zaman olarak hissettim. Birkaç hafta önce açılan, aralarında Apple Park’ın da bulunduğu önemli projeleri henüz tamamladım. Ayrıca Apple’daki tasarım takımıyla ilgili çok güçlü hislerim var. Yıllardır çalıştığımız projelere farklı yollarla katkıda bulunmayı dört gözle bekliyorum.” - EKONOMİ SERVİSİ

Haberin Devamı

Devrim yaptılar

Jony Ive’ın tasarımları adeta zaman meydan okudu. Apple ile birlikte kendi sektörlerinde önemli değişimler yarattı. Ive’ın o trendlerden bazıları:

- 1998-1999’da iMac ve MacBook masaüstü ve dizüstü bilgisayarları piyacaya çıkardılar. Tipik siyah, gri gibi renkler yerine renkli ve şeffaf Apple cihazları yaptı.
- 2001’de iPod’u çıkardı. Basit ve uygun fiyatlı müzik çalar olarak tanıtıldı. iTunes mağazası da dünyanın en popüler müzik marketlerinden biri haline geldi.
- En büyük devrim iPhone ve iPad’le oldu. Jony Ive, en çok bunlarla tanınıyor. Çünkü bu 2 cihaz mobil cihaz devriminin patlamasını sağladı. Akıllı telefonları milyarların cebine koyarak App Store ve mobil veriyi insanların standart yaşamının bir parçası haline getirdi.

Yerine 2 kişi

‘Elma’nın yarısı görevi bırakıyor

Apple’ın tasarım ekibinin başı Jony Ive’ın şirketten ayrılmasıyla birlikte bir ilk yaşandı. Ive’nin Apple ürünleri üzerindeki rolü fazlasıyla büyük olduğu için şirket Evans Hankey’i Endüstriyel

Haberin Devamı

Tasarım bölümünün, Alan Dye da Arayüz Tasarımı ekibinin genel müdürü olarak atadı. Dye, iOS, macOS, iPadOS ve diğer yazılımların sorumluluğunu üstlenecek. Tasarım ekibi için yıllardır çalışan ve kendi adına 300’den fazla patent dosyası olan Hankey ise, Endüstriyel Tasarım ekibinin başına geçecek ilk kadın yönetici olacak.

Estetik ondan soruluyordu

1967 doğumlu olan Jony Ive, Apple’ın finansal açıdan sıkıntı yaşadığı 1996’da şirketin tasarım stüdyosunun şefi görevine getirildi. Ürün tasarımlarıyla şirketin büyümesinde etkin rol oynadı. iMac ve MackBook serisi ve iPod müzikçaların tasarımına yardım etti. Ancak iPhone onun en büyük işi oldu. Apple’ı bir bilgisayar şirketinden dünyanın en büyük ve en kârlı şirketine çevirdi. Ive, Steve Jobs’un ölümünden 4 yıl sonra 2015’te yeni kurulan tasarım ofisi başkanlığına getirildi. Bu görevle beraber Apple’ın perakende mağazaları, ofisleri ve cihazlarının tümünün tasarımından sorumlu hale geldi. Apple’ın donanımdan yazılıma, fiziksel estetik görüntüsüne kadar bütün estetiğinden sorumlu olan dünyanın ünlü endüstri tasarımcısı John Ive’ın kararı yatırımcıları şaşırttı.

Haberin Devamı

9 MİLYAR $ KAYIP

Jony Ive’in açıklamasının ardından Apple hisseleri yüzde 1.5 düştü. Şirketin piyasa değeri 9 milyar dolar azalarak 908 milyar dolara indi.

Yazarlar