DünyaDünya’yı kurtarma misyonu ‘tam isabet’

Dünya’yı kurtarma misyonu ‘tam isabet’ 

28.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

NASA’nın Dünya’yı tehdit edebilecek bir asteroidin gezegene çarpmasını önlemeyi amaçlayan DART misyonu başarıyla gerçekleşti.

Dünya’yı kurtarma misyonu ‘tam isabet’

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) büyük bir asteroidin olası bir senaryoda Dünya’ya çarpmasını engellemek için gerçekleştirdiği “ilk gezegen savunma” misyonu olan “DART” kapsamında fırlatılan uzay aracı, “Dimorphos” adlı bir asteroide öngörüldüğü gibi tam isabetle çarptı. Deneme, Dünya’dan 11 milyon kilometre uzaklıktaki Dimorphos asteroidi üzerinde yapılırken, NASA saatte yaklaşık 22 bin km hızla giden aracın çarpma anının görüntülerini yayınladı. Uzay aracı, görevin son 4 saatinde kendini güdümlü bir füze gibi otonom olarak hareket ettirirken, Dart’ın üzerindeki kamera, 160 metre genişliğindeki Dimorphos’a çarptığı ana kadar her saniye bir fotoğraf yolladı. Fotoğraflar çarpma anında uzay aracının da yok olmasıyla kesildi.

Haberin Devamı

İleride kullanılabilir

Çarpışma, Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndaki yer ekibinde büyük sevince neden olurken, bilim insanları çarpmanın bir krater oluşturmasını ve en önemlisi asteroidin yörüngesini değiştirmesini öngörüyor. Dünya’ya bağlı teleskoplarının Dimorphos asteroidini yörüngesinden saptırma amacının gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenmek için veriler toplayacağı, ancak, NASA’nın bunu 2 ay bilemeyeceği bildirildi. Misyonun “resmi” olarak başarılı olması, tekniğin Dünya’ya doğru giden bir asteroidi uzaklaştırmak için kullanılabileceği anlamına geliyor. Bilim insanları, misyonun “ideal bir sonuç” ürettiğini tahmin ettiklerini söyledi. NASA Başkanı Bill Nelson, görev tamamlandıktan sonra DART ekibini tebrik ederek, başarılı testin bir gün insanlığı kurtarabileceğini vurguladı. Nelson, “Gezegen savunmasının küresel bir çaba olduğunu ve gezegenimizi kurtarmanın çok mümkün olduğunu gösteriyoruz” dedi.