30.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küreselleşme ile ülkeler arasındaki engellerin yıkılacağı tahmin edilirken, güvenlik endişeleri ve göçmen karşıtı tutumlar tüm dünyada duvarların örülmesine sebep oldu. Şu an dünya üzerindeki ülkelerin üçte birinin en az bir sınırı ‘duvarlarla’ kapatılmış durumda.
Özellikle bu yıl savaşlar ve mülteci krizleri ile birlikte ‘duvar’ örme kararı alan ülkeler sayısında artış yaşandı. Bu karara katılan son ülke ise Estonya oldu. Tallinn hükümeti, Rusya sınırına ‘güvenliği sağlamak ve Avrupa Birliği sebest dolaşım bölgesi Schengen’i korumak’ adına tel çekileceğini açıkladı. Şu an dünyada 65 ülke, en az bir sınırına duvar örmüş durumda ya da duvarlar yapım aşamasında. Estonya ile bu sayı 66 olacak.
Bu rakam ülkelerin üçte birinin sınırlarına duvar inşa ettiği anlamına geliyor. Bu sayı, Berlin Duvarı ayakta olduğu dönemde dünyada bulunan duvar sayısının tam dört katı. Berlin Duvarı 1989’da yıkıldığında dünyada sınırlarda sadece 16 ‘duvar’ bulunmaktaydı.
‘Sadece geçişleri yavaşlatıyor’
Avrupa Birliği’nin (AB) amacı duvarlar örmek değil, engelleri yıkmaktı. Ancak bu yıl AB üyesi Macaristan Avrupa’nın göbeğine, Sırbistan ile sınırına jiletli tellerden oluşan bir duvar çekti. Sağcı Victor Orban yönetiminin amacı, Sırbistan’dan gelen göçmen akışını durdurmaktı. Duvar; Türkiye, Yunanistan ve Makedonya’dan sonra Sırbistan’a geçen ve son durak olarak Almanya’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin sayısını azaltmaya yetmedi. Sırp yetkililere göre, tel örgülerin tek etkisi geçişi yavaşlatmak oldu.
Bu yıl duvar çeken bir diğer ülke ise, Rusya ile büyük bir krize saplanan Ukrayna oldu. Türkiye ise Yunanistan’la halihazırda var olan tel örgünün yanı sıra Suriye sınırını da kapatmak zorunda kaldı. Bu sene Kenya, radikal İslamcılara karşı Somali sınırına duvar çekerken, Suudi Arabistan da IŞİD’e karşı Irak ile olan tüm sınırına çift sıralı bir tel örme projesine başladı.