DünyaDünyanın 3’te 1’inde sınırlar ‘kapı duvar’

Dünyanın 3’te 1’inde sınırlar ‘kapı duvar’

30.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Savaşlar ve mülteci karşıtı politikalar nedeniyle dünyada kara sınırlarına duvar ören ülkelerin sayısı 66’ya ulaştı. Bu sayı, Berlin Duvarı’nın yıkıldığı 1989 yılındaki rakamın dört katı

Dünyanın 3’te 1’inde sınırlar ‘kapı duvar’

Küreselleşme ile ülkeler arasındaki engellerin yıkılacağı tahmin edilirken, güvenlik endişeleri ve göçmen karşıtı tutumlar tüm dünyada duvarların örülmesine sebep oldu. Şu an dünya üzerindeki ülkelerin üçte birinin en az bir sınırı ‘duvarlarla’ kapatılmış durumda.

Haberin Devamı

Özellikle bu yıl savaşlar ve mülteci krizleri ile birlikte ‘duvar’ örme kararı alan ülkeler sayısında artış yaşandı. Bu karara katılan son ülke ise Estonya oldu. Tallinn hükümeti, Rusya sınırına ‘güvenliği sağlamak ve Avrupa Birliği sebest dolaşım bölgesi Schengen’i korumak’ adına tel çekileceğini açıkladı. Şu an dünyada 65 ülke, en az bir sınırına duvar örmüş durumda ya da duvarlar yapım aşamasında. Estonya ile bu sayı 66 olacak.

Bu rakam ülkelerin üçte birinin sınırlarına duvar inşa ettiği anlamına geliyor. Bu sayı, Berlin Duvarı ayakta olduğu dönemde dünyada bulunan duvar sayısının tam dört katı. Berlin Duvarı 1989’da yıkıldığında dünyada sınırlarda sadece 16 ‘duvar’ bulunmaktaydı.

‘Sadece geçişleri yavaşlatıyor’

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nin (AB) amacı duvarlar örmek değil, engelleri yıkmaktı. Ancak bu yıl AB üyesi Macaristan Avrupa’nın göbeğine, Sırbistan ile sınırına jiletli tellerden oluşan bir duvar çekti. Sağcı Victor Orban yönetiminin amacı, Sırbistan’dan gelen göçmen akışını durdurmaktı. Duvar; Türkiye, Yunanistan ve Makedonya’dan sonra Sırbistan’a geçen ve son durak olarak Almanya’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin sayısını azaltmaya yetmedi. Sırp yetkililere göre, tel örgülerin tek etkisi geçişi yavaşlatmak oldu.

Bu yıl duvar çeken bir diğer ülke ise, Rusya ile büyük bir krize saplanan Ukrayna oldu. Türkiye ise Yunanistan’la halihazırda var olan tel örgünün yanı sıra Suriye sınırını da kapatmak zorunda kaldı. Bu sene Kenya, radikal İslamcılara karşı Somali sınırına duvar çekerken, Suudi Arabistan da IŞİD’e karşı Irak ile olan tüm sınırına çift sıralı bir tel örme projesine başladı.

Duvarlar düşmanlık ve hastalık sebebi
Devlet sınırlarına yapılan duvarlar ve çitler insan psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor
Uzmanlara göre, sınırlara yapılan duvarların etkinliği tartışmalı. “Duvarlar: Barikatlar arasında Yolculuk” kitabının yazarı Marcello Di Cintio’ya göre, duvarların ortak özelliği birer “tiyatro” olmaları. Di Cintio, “Duvarlar gerçekten güvenlik sağlamıyor, sadece güvenlik hissi veriyorlar” diyor.
Ancak uzmanlar duvarların psikoloji üzerindeki negatif etkisinin de görmezden gelinmemesi gerektiğini belirtiyor. Di Cintio, ABD’nin Meksika sınırına duvar çekmesinin ardından bölgede yaşanan Tohono O’odham yerlilerinin liderleri, yaşadıkları keder nedeniyle hayatlarını kaybettiklerini aktardı. Berlinli psikolog Dietfried Muller-Hegemann 1970 yılında yaptığı araştırmada, duvarın gölgesinde yaşayanların depresyon, alkolizm, aile içi şiddete yöneldiğini belirterek, buna ‘duvar hastalığı’ adını vermişti.
Ban şefkat istedi
Di Cintio, duvarların bir diğer etkisinin ise ‘düşmanlık’ olduğunu söylüyor. Di Cintio, Hindistan ile Bangladeş arasına duvar çekilmesinin ardından normalde birbirine yakın olan toplumlar arasında güvensizlik başladığını ve birbirlerinden “öteki” diye bahsettiklerini söylüyor. Dün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Moon, nadir görülen bir yöntemle kişisel bir açıklama yaptı. Genel Sekreter unvanından bağımsız konuşan Ban, mülteci ölümleri nedeniyle dehşete kapıldığını belirterek devletleri ‘şefkat ve insancıllıkla’ davranmaya çağırdı. Ban, daha güvenli bir hayata ulaşmaya çalışırken ölenlerin sığınma hakkının olduğunu hatırlattı.