DünyaDünya yanıyor!

Dünya yanıyor!

09.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Küresel sıcaklığın 13 ay üst üste rekor seviyeye ulaştığı, iklimin sanayi öncesine göre 1,5 derece daha sıcak olduğu bildirildi.

Dünya yanıyor

Avrupa Birliği’nin iklim araştırma kuruluşu Copernicus’a göre, Dünya’da bir yıldan uzun süredir devam eden rekor kıran sıcak aylar serisi haziranda da devam etti. Copernicus’tan iklim uzmanı Nicolas Julien, küresel sıcaklığın hızla arttığını söyledi. Kurum, küresel sıcaklığın haziranda 13. ay olarak üst üste rekor seviyeye ulaştığını ve dünyanın sanayi öncesi dönemlere göre 12. ay üst üste 1,5 derece daha sıcak olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

2024 sıcak alarmı

2024’ün en sıcak yıl olabileceği bildirilirken 1,5 derecelik artışa dikkat çeken Julien, “Bu tüm ülkelerin 2015 Paris İklim Anlaşması’nda üzerinde anlaştığı ısınma sınırı. Bu sıcaklık 20, 30 yıl daha devam ederse sınır aşılır. İklim değişiminin sonuçlarını sel, fırtına, kuraklık olarak görüyoruz. Haziran 2024’te Dünya’nın ısı ortalaması 16,66 dereceydi. Bu da haziranın 30 yıllık ortalamasının 1,2 derece üstü” dedi.

Sıcakta yemekler açıkta beklemesin

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, sıcakla birlikte gastroenterit vakalarının arttığını açıkladı. Gastroenterit enfeksiyonunun mideyle bağırsakları etkilediğini belirten Dr. Nehir, “Dışarıda çok sık yemek yememeli. Yiyecekler sıcakta bekletilmemeli. Süt, et ve deniz ürünlerine dikkat edilmeli. Yemek hazırlarken eller sabunla yıkanmalı” dedi. Dr. Murat Karakoç da “Yemeği odada en fazla 2 saat tutun, eti buzdolabında 4 derecenin altında saklayın, donmuş ürünleri oda sıcaklığında çözdürmeyin” uyarısında bulundu.