17.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nin dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Grönland ve Antarktika’da iklim değişiminin (küresel ısınma) etkisiyle buzulların erimeye başlamasının birçok sonucu oluyor. Eriyen buzulların yüksek enlemlerde depolanan suyu okyanuslara dağılıyor ve ekvatora yakın denizlerde su seviyesini yükseltiyor. Bu da Dünya’nın daha şişman (daha basık) olmasına yol açarak gezegenimizin dönüşünün yavaşlamasına ve günlerin uzamasına neden oluyor.
Giderek yavaşlıyor
Dünya’nın dönüşünün yavaşlama oranı 1900 ile 2000 yılları arasındaki yüzyılda 0.3 ile 1.0 milisaniye arasındaydı. 2000 yılından bu yana ise erime hızlandıkça Dünya’nın dönüşünün yavaşlama oranı 1.3 milisaniyeye çıktı. Araştırmacılar, “Bugünkü oran son birkaç bin yıldan daha yüksek. Sera gazı emisyonları azaltılmazsa yavaşlama oranı 2100 yılına kadar 2.6 milisaniyeye yükselecek ve günlerin uzunluğuna en büyük katkıda bulunan tek etken olarak Ay gelgitlerini geride bırakacak” dedi.
İnterneti bozabilir
İsviçre’deki Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Benedikt Soja, Dünya’nın dönüşünün yavaşlamasıyla günlerin uzamasının olası sonuçlarını açıkladı: “Gezegenimizin dönüşünün yavaşlaması internet ve iletişim trafiğini, finansal işlemleri çalıştıran tüm veri merkezlerini, navigasyonu bozabilir. Tüm bunlar ve özellikle uydularla uzay araçları için kesin bir zaman bilgisine ihtiyaç var, değişim dengeyi sarsar. Günlerin uzaması şimdilik milisaniyeler ölçeğinde olsa da modern yaşamı altüst etmeye yeter.”