19.09.2022 - 13:40 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr BBC Türkçe
96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe 2. Elizabeth, son yolculuğuna uğurlandı. Uluslararası haber televizyonları cenaze törenini canlı yayınlarla aktardı, internet siteleri ise canlı bloglarla Londra'daki tüm detayları okurlarına sundu.
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
İngiltere monarşisindeki 70 yıllık saltanatıyla tahtta en uzun süre kalan hükümdarı olan Kraliçe II. Elizabeth, 8 Eylül’de 96 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından bugün düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlandı. Yerel saatle 11.00'de Westminster Abbey'de gerçekleşen kilise töreninin ardından özel bir araçla tören eşliğinde Windsor Kalesi'ne getirilen cenaze, defnedilene kadar Windsor Kalesi'ndeki kraliyet mahzeninde bekletildi. Daha sonra cenaze Windsor Dekanı David Conner tarafından Kral 3. Charles ve Kraliyet Ailesi üyelerinin katıldığı özel bir törenle yerel saatle 19.30’da Aziz George Şapeli'nde defnedildi.
Kraliçe II. Elizabeth'in en büyük oğlu ve ülkenin yeni hükümdarı olan Kral 3. Charles ve Kraliyet ailesi üyelerinin katılımıyla gerçekleşen defin töreninin detayları kamuoyu ile paylaşılmadı ancak Buckingham Sarayı, töreni "son derece kişisel bir aile olayı" olarak nitelendirdi. Defin töreni kamuoyuna kapalı olarak gerçekleşti. Kraliçe II. Elizabeth, Windsor Kalesi'ndeki Aziz George Şapeli'nde babası Kral 6. George ve annesi Elizabeth Angela Marguerite'nin yanına gömüldü. Kraliçe'nin geçtiğimiz yıl nisan ayında hayatını kaybeden ve Kraliçe ile birlikte toprağa verilebilmesi için naaşı bekletilen eşi Prens Philip de Aziz George Şapeli'ne defnedildi. Kraliyet Ailesi, 26 Eylül'e kadar Windsor Kalesi'nde yas tutmaya devam edecek.
Kraliçe Elizabeth'in cenaze törenine üst düzey politikacılar, dünya liderleri ve kraliyet ailesi üyeleri de dahil olmak üzere 2 bin davetli katıldı. Toplamda 500 yabancı devlet adamının yer aldığı törene ABD Başkanı Joe Biden, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen gibi dünya liderleri katıldı. Törende Türkiye’yi temsilen ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yer aldı.
18.59: Milli marşın okunmasının ardından Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze töreni sona erdi. Bu akşam düzenlenecek Kraliyet Ailesi'ne özel bir törenin ardından Kraliçe, St George Şapeli’nin içindeki Kral 6. George Hatıra Şapeli’ne gömülecek.
18.49: Törende Kraliçe’nin hükümdarlık dönemini sembolize eden bazı gelenekler yaşatıldı. İmparatorluk Devlet Tacı, Hükümdar'ın altın küresi ve asası tabutun üzerinden Kraliyet Kuyumcusu tarafından alındı. Son olarak Kral 3. Charles monarşinin tören etkinliklerini düzenleyen Kapı Hizmetlileri’nin bayrağını tabutun üzerine yerleştirdi. Eski MI5 şefi Baron Parker da görev süresinde kullandığı değneğini kırarak tabutun üzerine koydu.
18.23: Kraliçe 2. Elizabeth'in cenazesi St George Şapeli'ne getirildi ve buradaki dini tören başladı. Töreni Windsor rahibi David Conner yönetiyor.
18.03: Kraliçe'nin cenaze aracı 5 kilometrelik Uzun Yürüyüş'ü tamamlayarak Windsor Kalesi'ne giriş yaptı. Burada küçük bir dini tören düzenlenecek.
17.30 : Kraliçe'nin cenazesi Windsor Kalesi'ne ulaştı ve Kale'ye doğru Uzun Yürüyüş adı verilen yerde geçit töreni başladı. Bu törenin ardından tabutu aynı bölgedeki St. George Şapeli'ne götürülecek.
16.00 : Kortejin Windsor Kalesi'ne ulaşmasının ardından Kraliçe Elizabeth'in tabutu St George Şapeli'ne götürülecek. Şapelde küçük bir dini tören düzenlenecek.
St. George Şapeli birçok kraliyet üyesi tarafından düğünler, vaftiz törenleri ve cenazeler için seçiliyor. Burada 2018 yılında Prens Harry ve Meghan Markle evlenmişti. Kraliçe’nin eşi Prens Philip’in cenaze töreni de 2021’de bu şapelde düzenlendi.
Yaklaşık 800 misafirin katılacağı bu törende Kraliçe’nin hükümdarlık dönemini sembolize eden bazı gelenekler yaşatılacak.
İmparatorluk Devlet Tacı, tabutun üzerinden Kraliyet Kuyumcusu tarafından alınacak ve böylece tacı, Kraliçe’den son kez alınmış olacak.
Son olarak Kral, monarşinin tören etkinliklerini düzenleyen Kapı Hizmetlileri’nin bayrağını tabutun üzerine yerleştirecek.
Eski MI5 şefi Baron Parker da görev süresinde kullandığı değneğini kırarak tabutun üzerine koyacak. Beyaz tozların tabutun üzerine gelişi; Kraliçe’nin en üst düzey memuru olarak Lord Chamberlein olarak da adlandırılan Parker’ın hükümdara verdiği hizmetlerin de sonunu sembolize edecek.
Ardından Kraliçe, mezar odasına indirilecek ve özel gaydacısı önce bir ağıt; ardından 'Tanrı Kral’ı korusun' marşını çalacak.
Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre bu kısım, Kraliçe’nin cenaze töreni için özel isteğiydi.
Burada tören sona erecek ve Kral ile diğer misafirler şapelden ayrılacak.
Aynı akşam özel bir aile töreni düzenlenecek ve Kraliçe, eşi Edinburgh Dükü Philip’in yanına, St George Şapeli’nin içindeki Kral 6. George Hatıra Şapeli’ne gömülecek.
Mezar taşında 'ELIZABETH II 1926-2022' yazacak.
15.40 : Londra'nın merkezindeki Big Ben saat kulesinin çanları çalınırken, bir yandan da Hyde Park'ta Kraliyet Atlı Topçu Birliği'nin top atışları duyuldu.
Kraliçe II. Elizabeth'in tabutu Wellington Kemeri'nde top arabasından devlet cenaze aracına nakledildi. Cenaze şimdi, Windsor Kalesi'ne doğru son yolculuğuna çıkmış oldu.
Windsor Kalesi, yaklaşık 1000 yıldır 40 hükümdara ev sahipliği yaptı.
'BRİTANYA'NIN EN KEDERLİ GÜNÜ'
15.25 : İngiliz medyası Kraliçe II. Elizabeth'in cenaze törenini canlı yayınlar ve canlı bloglarla aktarıyor. The Times 'Binler Kraliçe'nin cenaze töreni için sokaklara sıralandı', Daily Mirror 'Duygusal veda' ve Daily Mail, 'Britanya'nın en kederli günü' manşetini attı.
15.20 : Cenaze Buckingham Sarayı'nın önünden geçiyor. Sarayın çalışanları tek sıra dizilmiş halde Kraliçe Elizabeth'e veda ediyor.
CENAZEYİ BEKLİYORLAR
15.00 : Kraliçe'nin cenazesinin geçtiği güzergahta devasa kalabalıklar var. Bazıları geceden bu yana tabutun geçişini bekliyor.
Uluslararası haber ajansları, yol kenarına sıralanan kalabalıkların fotoğraflarını servis ediyor. Başkent Londra'da Kraliçe'ye elveda diyenlerin sayısının 2 milyonu bulduğu bildiriliyor.
14.55 : Westminster Kilisesi'ndeki törenin sona ermesiyle, cenazeye katılan ülke liderleri geldikleri otobüslerle ayrılıyor.
The Guardian muhabiri Peter Walker, sosyal medya hesabından davetlilerin bazılarının yanlış otobüslere bindiğini yazdı. Walker'a göre, kilisenin dışındaki otobüste mahsur kalan bazı Avrupalı Kraliyet mensupları sabır testinden geçiyor.
14.50 : BBC'den Huw Edwards, "İngiltere'de 1952'den beri bu büyüklükte bir cenaze töreni düzenlenmemişti" deyip ekliyor:
"Kraliçe'nin cenazesi için düzenlenen tören Britanya'da 70 yıldır görülmemiş büyüklükteydi. Son olarak Kraliçe 2. Elizabeth'in babası Kral 6. George için 1952 yılında bu denli görkemli bir tören yapılmıştı. Törende 3 binden fazla askeri personel görev yapıyor."
14.30 : Kraliçe'nin tabutu Westminster Kilisesi'nden ayrıldı ve geçit töreni başladı. Taşıyıcı tabur, Kraliçe 2. Elizabeth'in tabutunu Westminster Kilisesi'nden aldı ve Büyük Batı Kapısı'ndan dışarı çıkardı.
Tabut, Devlet Top Arabası ile Wellington Kemeri'ne taşınıyor. Geçit töreninde her biri silahlı kuvvetlerin üyelerinden oluşan yedi grup görev yapıyor.
CENAZE TÖRENİ SONA ERDİ
14.07 : Londra’nın merkezindeki Westminster Kilisesi’ndeki cenaze töreni erdi. Önce Hanehalkı Süvarileri tarafından trompetlerle Son Mesaj isimli eser çalındı. Orijinal olarak 18. yüzyıl askeri borazan çağrısı olan eser, daha sonra kutsal bir anma marşı olarak önem kazandı. Ardından ülke genelinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bunu, Ulusal Marş izledi. Tören, Kraliçe’ye bağlı gayda çalan bir müzisyenin yaktığı ağıtla sona erdi.
CENAZE TÖRENİ BAŞLADI
13.20 : Westminster Kilisesi’ndeki resmi cenaze töreni başladı. Töreni, kilesinin rahibi David Hoyle yönetiyor.
Vaazı ise Canterbury Başpiskoposu Justin Welby verecek ve ardından Kraliçe Tanrı’ya emanet edilecek.
Çeşitli kiliselerden başpiskoposlar da dualar edecek.
Başbakan Liz Truss ve İngiliz Uluslar Topluluğu Genel Sekreteri Patricia Scotland, kutsal metinlerden okumalar yapacaklar.
TÜM GÖZLER ÜSTLERİNE ÇEVRİLDİ
13.10 : Prens Harry ile evlendikten sonra Kraliyet ailesiyle yıldızı barışmayan Meghan Markle, cenazede en çok dikkat çeken isimlerin başında geliyor. Sussex Düşesi Markle'ın siyah kıyafetini aynı renkte bir şapka ile tamamladığı görüldü.
Kraliçe Elizabeth öldükten sonra tahta geçen Kral III. Charles, annesinin vefat ettiği İskoçya'da Balmoral Kalesi'ne Meghan Markle'ın getirilmemesini istemişti.
Ancak, Prens Harry ve Meghan Markle, Wesminster Kilisesi'ndeki törende Kral Charles ve Konsort Kraliçe Camilla'nın hemen arkasında oturdu.
Daily Mail, Sussex Düşesi Markle'ın cenaze töreninde Kraliçe'nin hediye ettiği inci küpeleri taktığını aktarıyor.
Galler Prensesi Kate Middleton ise, törene Konsort Kraliçe Camilla ile aynı araçta geldi.
12.50 : Kral III. Charles'ın Westminster Kilisesi'ne ulaştığı dakikalarda, Kraliçe II. Elizabeth'in cenazesi de tören için yola çıktı. Tabutun konulduğu top arabasını, 142 denizci çekti.
Tabutun taşındığı top arabası gösterişli bir tarihe sahip. 1901'den beri Kraliyet Donanması’nın zimmetinde.
O yıl, Kraliçe 2. Elizabeth'in büyük-büyük-büyükannesi olan Kraliçe Victoria'nın cenazesi için hizmet dışına çıkarılmıştı.
Top arabası, Kraliçe'nin babası 6. George da dahil olmak üzere birçok hükümdarın ve 2. Elizabeth'in ilk başbakanı Winston Churchill'in cenazelerinde de kullanıldı.
Donanma personeli ilk olarak Kraliçe Victoria'nın cenaze töreninde, top arabasını çekmesi gereken atların ürkmesinden sonra kullanıldı. Zira atların bu durumu arabanın devrileceği korkusuna yol açmıştı.
KRAL VE PRENS KİLİSEDE
12.45 : Kral III. Charles, oğlu ve Galler Prensi William'la birlikte Westminster Kilisesi'ne ulaştı. Galler Prensesi Kate Middleton ve kızları Prenses Charlotte da yine tören alanında.
12.25 : İngiltere'nin eski başbakanları John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May ve Boris Johnson da kiliseye giriş yaptı. Kısa süre sonra da mevcut başbakan Liz Truss kadraja girdi.
Kraliçe 2. Elizabeth 70 yıllık hükümdarlığı boyunca İngiltere'de 15 başbakanın liderliğine tanıklık etmişti.
Truss, vefatından iki gün önce Kraliçe 2. Elizabeth tarafından başbakan olarak atanmıştı.
BIDEN VE MACRON
12.15 : ABD lideri Joe Biden, diğer liderlerden farklı olarak otobüsle değil makam aracı The Beast'le Westminster Kilisesi'ne ulaştı. Joe Biden, Kraliçe 2. Elizabeth'le geçen sene Haziran ayında Windsor Kalesi'nde bir araya gelmiş ve ikindi çayı içmişti.
Tören için yerlerini alan isimler arasında Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da var.
BBC'den Daniel Rosney, Çin heyetinin de tören için kiliseye geldiğini aktardı. Heyetin başında Çin Başkan Yardımcısı Wang Qishan var. Rosney, heyettekilerin Çin bayraklı maskeler taktığını bildirdi.
OTOBÜSLER BİR BİR GELİYOR
FARKLI ÜLKELERDE VEDA
11.35 : Londra'daki devlet töreninin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinde Kraliçe Elizabeth uğurlanıyor. AFP ve AP haber ajansları, Hindistan ve Nepal'den fotoğrafları dünyaya geçti.
KİLİSEDEN İLK FOTOĞRAFLAR
11.00 : İlk törenin gerçekleşeceği Westminster Abbey'e misafirler ve yetkililer gelmeye başladı. BBC, otobüslerin katedralin batı ve kuzey kapısına yanaştığını aktarıyor.
BBC'den Claire Heald, Westminster Kilisesi'nde Kraliçe için ilk çanların çaldığını ve bunun her bir dakikada tekrar edeceğini bildirdi.
Kilise tören için 2000'i aşkın kişiye ev sahipliği yapacak.
MI5 'CİDDİ BİR TEHDİT'TEN ÇEKİNİYOR
10.55 : Londra tarihinin en geniş güvenlik önlemleri alındı, Kraliçe'nin cenazesinde 10 bin polis görevlendirildi. İngiliz medyası, Birleşik Krallık'ta bugüne kadarki en büyük 'terör alarmı'nın verildiğini, keskin nişancılar, özel kuvvetler askerleri ve gelişmiş teknoljik cihazların hazır beklediğini yazıyor. Yerel medyadaki haberlerde, İngiliz iç istihbarat örgütü MI5 ve polis ekiplerinin 'ciddi bir tehdit'ten çekindiği belirtiliyor.
GALLER PRENSİ WİLLİAM'IN İKİ ÇOCUĞU DA TÖRENE KATILIYOR
10.20 : Galler Prensi William'ın üç çocuğundan ikisi, dokuz yaşındaki Prens George ve yedi yaşındaki Prenses Charlotte da Westminster Kilisesi’nde 2.000’den fazla kişinin katılacağı cenaze töreninin konukları arasında.
Kraliçe’nin tabutu günlerdir ziyaretçilere açık olan Westminster Salonu’ndan Westminster Kilisesi’ne götürülürken Prens George ve Prenses Charlotte da Kraliyet ailesi üyeleriyle birlikte tabutu takip edecek.
96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe’nin hayatını anmak için tören başlamadan önce 96 dakika boyunca her dakika başında çan çalınacak.
Törene Kral 3. Charles ve eşi Kraliçe Camilla liderlik edecek.
Tabuta eşlik etmek için çiftin ardından Galler Prensi ve Prensesi William ve Kate yürüyecek. Çocukları Prens George ve Prenses Charlotte da onların arkasından yürüyecek.
Arkalarında da Sussex Dükü ve Düşesi Harry ve Meghan Markle yürüyecek.
Tahta geçme sıralamasında ikinci sırada olan William’ın en küçük oğlu 4 yaşındaki Louis törene katılmayacak.
10.00 : Çarşamba gününden beri Westminster Salonu'nda halkın ziyaretine açık olan Kraliçe'nin cenazesi bu sabah ziyaretlere kapatıldı.
Kraliçe'ye saygı duruşunda bulunmak için yüz binlerce kişi zaman zaman 12 kilometreyi bulan kuyrukta beklemişti.
Bu sabah yerel saatle 08.00'de (TSİ 10.00) önce Westminster Kilisesi'ne götürülecek olan Kraliçe için, 2000 kişinin katılımıyla bir dini tören düzenlenecek.
Ardından Windsor Sarayı’nda daha küçük çaplı bir tören düzenlenecek. Ardından yine burada Nisan 2021’de hayatını kaybeden eşi Prens Philip’in yanına özel bir aile töreniyle defnedilecek.
Yaklaşık 500 devlet başkanı ve farklı ülkelerin kraliyet ailesi mensuplarına davetiyeler gönderildi.
Kraliçe'nin ailesi, yakın arkadaşları ve kendisi için çalışan görevliler de törene katılacak.