DünyaDSÖ'den 'şırınga kıtlığı' uyarısı

DSÖ'den 'şırınga kıtlığı' uyarısı

10.11.2021 - 13:49 | Son Güncellenme:

Afrika nüfusunun henüz yalnızca yüzde 8'i aşılanmışken, DSÖ temsilcileri şırınga kıtlığını "gerçek bir olasılık" diye niteliyor.

DSÖden şırınga kıtlığı uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022’de dünyanın şırınga kıtlığıyla karşı karşıya gelebileceğine dair uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Örgütün yeni açıklamasında şırınga açığının bir sene içinde 2 milyara varabileceği ve üretimin hızlandırılması gerektiği vurgulandı. Buna göre üretim yeterince hızlanmazsa şırınga eksiği, küresel çapta aşı uygulamalarını tehlikeye atabilir.

Kovid-19 aşı kampanyalarının küresel tedariki zora soktuğu belirtilen açıklamada şırınga arzının aşı arzına yetişmesi gerektiği vurgulandı.

DSÖ’nün kıdemli danışmanlarından Lisa Hedman, "Aşı şırıngasında sıkıntı çekebileceğimize dair gerçek bir endişeyi dile getiriyoruz" diye konuştu:

Bu durum bağışıklama çabalarını yavaşlatmak gibi ciddi sorunlara yol açacak.

AFP'ye göre dünya genelinde 7,25 milyardan fazla Kovid-19 aşı dozu uygulandı. Bu, pandemiden önce yıllık rutin doz sayısının neredeyse iki katına denk geliyor. Dolayısıyla gereken şırınga sayısı da iki katına çıkmış oluyor.

Haberin Devamı

Şırınga kıtlığının rutin aşılarda gecikmelerle de sonuçlanabileceğini aktaran Hedman, bir neslin çocukluk aşılarını kaçırmasının gelecek yıllarda halk sağlığını kötü etkileyeceğini belirtti.

DSÖ’ye göre kıtlık, şırınga ve iğnelerin yeniden kullanılmasına ve bunun sonucunda kan yoluyla bulaşan hastalıkların yayılmasına da neden olabilir.

Kullanılmış şırıngaların sterilize edildikten sonra bile zararlı bakterileri barındırabildiğini söyleyen Hedman, bu nedene yeniden kullanımı hiçbir şekilde tavsiye etmediklerini aktardı.

Hedman ayrıca şırınga tedarikindeki olası kısıtlamaların nakliyede yaşanacak sorunlar nedeniyle daha da kötüleşebileceğini vurguladı.

Bilim insanı, ülkeleri şırınga istiflemeden kaçınmaya ve ihtiyaçlarını önceden planlamaya çağırdı.

Kaynak: Independent Türkçe