05.02.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
SEVGİ ÇAVUŞOĞLU
SEVGİ ÇAVUŞOĞLU- Yunanistan’ın Santorini Adası’nın çevresinde Ege Denizi’nde deprem fırtınası devam ederken Prof. Dr. Celal Şengör yanardağ riskini gündeme getirdi. Adadaki yanardağın patlama riski bulunduğunu ve bunun Türkiye’nin Ege kıyıları için de büyük risk olduğunu belirten Şengör, “Depremlerin derinlikleri 7 kilometre. Burası için beklenen bir derinlik. Santorini Yanardağı zaten aktif. 19’uncu yüzyılda faaliyet göstermiş. Orası patlarsa hepimize Allah’a ısmarladık, o kadar tehlikeli. Ege Bölgesi’nde art arda 100 sarsıntı normal. Bu depremlerin türleri ve neye işaret ettikleri önemli. Onun fay çözümlerini görmek lazım. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Harita üzerinde nasıl göründükleri önemli” dedi.
Şengör, bölgedeki fayların her birinin normal fay olduğunu ve bu fayların hepsinin tsunami yapabileceğini de vurgulayarak şunları söyledi: “Tsunaminin olabilmesi için deniz tabanında yer değişikliği olması lazım. Topoğrafyanın değişmesi lazım. İstanbul’daki fay öyle değil. İstanbul’daki fay yan atımlı fay. Orada tsunami ancak bir yer kayması olursa olur. İstanbul’da yer kayması olursa 7 metreye kadar tsunami olur.”
Muğla ve Aydın uyarısı
Santorini’deki depremlerin tektonik hareketlere ve volkanizmaya bağlı iki sebebi olabileceğini söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan, bu sarsıntıların Türkiye’nin kıyılarını etkileyeceğini aktardı. Alan, “Bu bölgede geçmişte bir kısmı volkanizmaya bir kısmı tektonik hareketlere bağlı büyük depremler yaşanmış. Hangisi olursa olsun ülkemizin kıyılarında önemli etkileri olacak gibi görünüyor” dedi. Özellikle Muğla ve Aydın’a dikkat çeken Alan, “Burada volkanik aktivitede 7.8 büyüklüğünde depremler olmuş. Bu büyüklükte hem Yunanistan hem biz etkileneceğiz. Tsunami riski de var. Muğla ve Aydın’da hasarlı evlerde kalınmamalı” uyarısında bulundu.
‘Volkanik küller bize de ulaşır’
Prof Dr. Hasan Sözbilir: “Nysiros adalarında Milattan Önce ve 1950’de volkanik püskürmeler olmuş. Bu volkanik faaliyetler nedeniyle Türkiye’de Kuşadası, Bodrum ve Datça kıyılarında tsunami olduğuna dair kayıtlar var. MÖ 1600 lü yıllarda Santorini Adası’ndaki volkanik faaliyetin külleri, Datça Bodrum, Söke gibi kıyı bölgelerimizde saptandı. Bu da böyle bir patlama olması durumunda volkan küllerinin Ege kıyılarımıza kadar ulaşabileceğini gösteriyor.”
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “Bölgede büyük bir deprem beklemiyorum. Depremler tektonik değil volkanik sebeplerden meydana geliyor. Bunlar volkanın doğum sancıları, büyük deprem getirmeyecek.”
Kaçan kaçana
Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki en turistik adası olan 15 bin 500 nüfuslu Santorini’den deprem fırtınası, volkanik hareket ve heyelanlar nedeniyle binlerce kişinin kaçtığı belirtildi. Cuma gününden dün öğleye kadar Santorini’den en az 6 bin kişinin deniz ve hava yoluyla ayrıldığı bildirildi. Bölgedeki Santorini, Anafi, Ios ve Amorgos adalarındaki okullar da cuma gününe kadar tatil edildi.
28 OCAK'TAN İTİBAREN 28 DEPREM
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre, Ege Denizi’nde 28 Ocak’tan beri 754 deprem oldu. Deprem fırtınası şeklinde gelişen bu aktivite sonucunda büyüklüğü 1’den küçük 1, 1-2 arası 109, 2-3 arası 293, 3-4 arası 294 ve 4-5 arası 57 deprem meydana geldi. Bu depremlerin en büyüğü 4,9 olarak kayıtlara geçmişti. Son olarak AFAD, 5.2 büyüklüğünde bir deprem olduğunu paylaştı.