29.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Cumartesi günü Nepal’in başkenti Katmandu’da meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem sonrası ölü sayısı 5 bini aşarken yaralı sayısı ise 10 binleri buldu. Kent merkezlerinin dışındaki yerleşimlere henüz ulaşım sağlanamazken, enkaz altında binlerce kişinin kaldığına dikkat çekiliyor. Depremin ardından artçı şoklar devam ederken Katmandu’da binlerce kişi dördüncü geceyi de sokaklarda geçirdi. Bölgede 3 günlük yas ilan edildi.
Başkent 3 metre kaydı
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Laxmi Dhakal, kırsal kesimde bazı köylerin haritadan silindiğini kaydetti. ABD’deki Colorado Üniversitesi jeologu Roger Bilham, deprem sonrsı Katmandu’nun 3 metre güneye kaydığını vurguladı. Bilham, depremin yüzeye yakın gerçekleşmesi nedeniyle bölgede kaymaların olabileceğini vurguladı. Dünyanın en yüksek noktası olan Everest’te ise herhangi bir değişiklik olmadığı kaydedildi.
Artçılar tetikledi
7.8’lik depremin ardından yaşanan artçı sarsıntılar bir faciaya daha yol açtı. Depremin merkez üssüne yakın bir köyde artı sarsıntıların tetiklediği toprak kayması meydana geldi. Katmandu’nun kuzeyinde bulunan Ghodatabela köyünde heyelan sonucu 250 kişinin toprak altında kalmış olabileceğinden endişe ediliyor. Nepalli yetkili Gautam Rimal, bölgeye iletişimin henüz tam olarak sağlanamadığını vurgularken, köye en yakın mesafedeki kasabaya yürüyerek 12 saatte varıldığı belirtildi.
Acil yardım çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 27 milyon nüfusa sahip Nepal’de depremden 8 milyon kişinin etkilendiğini vurgularken 1,4 milyon kişinin ise acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu belirtti. BM sözcüsü Farhan Haq, deprem kurbanları için merkezi acil müdahale fonundan 15 milyon dolarlık yardım yapıldığını da ifade etti. BM ayrıca bölgeye Dünya Gıda Programı kapsamında kamyonlarla yiyecek taşındığını vurguladı.
Su kuyrukları oluştu
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Katmandu yetkilisi Anu Gautham, bölgede temiz suya erişimin gittikçe zorlaştığını belirtti. Evleri yıkılan depremzedelerin sokaklarda ya da kamplarda kaldığını belirten Gautham, süre uzadığı takdirde ishal, kolera gibi hastalıkların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Nepal’de meydana gelen deprem sonrası kanalizasyon boruları patlamış, temiz su bulunamaz hale gelmişti. Başkente depremzedeler, temiz suya erişebilmek için uzun kuyruklarda bekliyor. Ellerinde damacana ve bidonlarla halk, su bulmak umuduyla saatlerini sokaklarda geçiriyor.
Mucize kurtuluş
Bölge halkı, su, gıda ve diğer temel ihtiyaçların hükümet tarafından sağlanmadığını vurgularken, oluşan insani krizin çözülmemesine de tepki gösteriyor. Nepal’e uluslararası yardımlar ulaşmaya başladı ancak hâlâ tıbbi gereç, gıda ve ceset torbası sıkıntısı yaşanıyor. Ülkede, bazı bölgelere elektrik verilmemesi iletişimi olumsuz etkiliyor. Hindistan, enerji hatlarının onarılmasına yardımcı olmaları için Nepal’e mühendislerden oluşan bir ekip gönderdi.
Nepal’de dün yapılan arama kurtarma çalışmaları sırasında bir mucize gerçekleşti. Başkent Katmandu’da çöken bir tapınağın altında kalan 6 yaşındaki çocuk kurtarma ekipleri tarafından sağ olarak bulundu. Çöken binada bulunan bir çan sayesinde hayatta kalan küçük çocuk, hastaneye kaldırıldı.
GEA’DAN İKİNCİ MUCİZE
Bölgeye Türkiye’den giden GEA ekibi ise pazar gününün ardından önceki gün de bir kişiyi enkazdan canlı olarak çıkardı. Bölgedeki 3 binada gerçekleştirilen aramalar sonunda pazartesi yerel saatle saat 13.00’da canlı bir kazazedeye ulaşıldı. Çin Arama Kurtarma ekibi CISAR ile koordineli olarak 13 saat boyunca yürütülen çalışmalar sonucunda 21 yaşındaki John Keisi enkazdan canlı olarak çıkartıldı.