07.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere’de yapılan bir araştırma, Kovid-19 salgını sırasındaki kısıtlamalar ile yaşam tarzı değişikliğinin 50 yaş ve üzerindeki kişilerin beyin sağlığını olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Nörobilimciler bunu da dikkate alarak, bazı gıdaların demanstan ve konsantrasyon sorunundan korunmada yardımcı olabileceğini bildirdi.
Sağlıklı yağlar
ABD’deki Kuzey Karolina Üniversitesi’nden Doç. Carol Cheatham, beyin fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı birçok besin olduğunu belirtirken, “Düzenli yaban mersini tüketenlerin yeni bilgiler edinirken daha az zamana ihtiyacı olduğunu gözlemledik” dedi. Independent’in haberinde, sağlıklı yağlar içeren kuruyemişlerin de genel protein, antioksidan ve vitamin kaynağı olarak zihinsel sağlığı desteklediği belirtildi.
‘Dostumuz’ çilek
Cincinnati Üniversitesi’nin araştırmasında, her gün çilek yiyen orta yaşlı kişilerde demans riskinin azalabileceği ortaya çıktı. Çileğin “antosiyanin” adı verilen, metabolik ve bilişsel olarak olumlu katkılar sağlayan antioksidanlar içerdiği belirtildi. Prof. Robert Krikorian, “Düzenli olarak çilek tüketen kişilerin yaşlanmayla birlikte bilişsel gerileme oranının daha yavaş olduğunu gösteren epidemiyolojik veriler var” dedi. Çileğin, antosiyaninin yanı sıra sağlığa faydalı “ellagitannin” ve “ellagik asit” adlı ek mikro besinler de içerdiği belirtildi.
Zihinsel kıvraklık için golf
Yeni bir araştırmada, yaşlılıkta golf oynamanın zihinsel “kıvraklığı” artırabileceği görüldü. Doğu Finlandiya Üniversitesi’nin araştırmasında, 65 yaş üstü 25 kişinin düşünme becerileri golf oynadıktan sonra test edildi. Gönüllüler, golf oynadıktan sonra öncesine kıyasla 5 saniye daha hızlı düşünebildi. Golfün beyin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin, sahadaki yürüyüşten ve oyun için gerekli stratejik düşünceden kaynaklandığı bildirildi. Dr. Julia Kettinen, “Bu sonuçlar, golf oynamanın insanları zihinsel olarak daha keskin tutabileceğini ve bunun da demansın önlenmesinde yararlı olabileceğini gösteriyor” dedi.
Hangileri faydalı?
*Ceviz ve badem atıştırmak için iyi seçenekler.
*Ispanak, fesleğen, maydanoz, lahana, brokoli, marul, kabak ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerdeki “lutein” adlı bileşik, beyni olumlu etkiliyor.
*Yüksek oranda Omega-3 yağlarına sahip somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı faydalı.