DünyaDAEŞ’e iki koldan kıskaç

DAEŞ’e iki koldan kıskaç

28.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak’ta Musul operasyonu sürerken, terör örgütü DAEŞ’in defacto başkenti Rakka’da kontrolün sağlanmasını sağlayacak harekatın son aşamasına günler kaldı. DAEŞ Musul’da küçük bir alana sıkışırken, Tabka Havaalanı’nın alınmasıyla Rakka için önemli adım atılmış oldu

DAEŞ’e iki koldan kıskaç

Bir dönem oluşan otorite boşluğunu da fırsat bilen, hem Irak hem de Suriye’de geniş topraklarda hüküm sürme imkanı sağlayan terör örgütü DAEŞ, iki taraftan kıskaca alındı. Suriye’de örgütün elinde tuttuğu en önemli kent olan Rakka’nın etrafındaki çember giderek daralıyor. Son olarak koalisyon güçlerinin hava desteği sayesinde Tabka Havaalanını ve Tabka barajını ele geçiren SDG’nin (Suriye Demokratik Güçleri), yakın bir zamanda Fırat’ın Gazabı adı verilen Rakka operasyonunda son aşamaya gelmesi bekleniyor.

Doğu ve batıdan

Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı olan YPG’nin çoğunluğunu oluşturduğu SDG, harekatı 6 Kasım 2016’da ABD’nin desteğiyle başlatmıştı. Son dönemde ciddi ilerleme sağlayan SDG’nin, Rakka kent merkezine yapılacak operasyona birkaç gün içinde başlaması bekleniyor. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ‘Rakka’nın tamamen kuşatıldığını ve operasyonun günler içinde başlayacağını’ söylemişti.

Rakka operasyonunun “Doğu” ve “Batı” olmak üzere iki cephede gerçekleştirilmesi bekleniyor. Operasyonun ilk aşamasında Rakka’nın etrafındaki köyler DAEŞ’ten temizlenirken, ikinci aşamada Rakka’nın DAEŞ’in batıdaki topraklarıyla bağlantısının kesilmesi öngörülüyor. Tabka çevresinin alınmasıyla bu aşamada ciddi bir ilerleme sağlandı.

Koalisyon güçlerinin hava desteğiyle Tabka havaalanı ve barajında kontrolü ele geçiren SDG, operasyon için Fırat nehri üzerinden takviye birliklerini Tabka’ya gönderdi. Baraj ve havaalanıyla birlikte Tabka’nın 14 köyünü DEAŞ’ten alan DSG’nin, tekne ve feribotlar üzerinden Fırat nehrinden gönderdiği takviye birliklerin görüntüleri SDG’nin resmi intarnet sitesinde yayımlandı. Operasyonun üçüncü aşamasını ise Rakka’nın, aralarında Deyrizor’un da bulunduğu, DAEŞ’in doğudaki topraklarıyla arasındaki bağlantının kesilmesi.

Operasyonların eşzamanlı olarak devam etmesi beklenirken, üçüncü aşamada Rakka’nın alınması hedefleniyor.
31 Ocak’ta ABD’nin SDG’ye önemli ölçüde zırhlı araç göndermesi de operasyonun son aşamasına gelindiğine dair izlenim uyandırıyor.

Musul’da ilerleme

DAEŞ’in elindeki en büyük kent olan Musul’un kurtarılmasına yönelik başlatılan operasyon da son aşamasında. Irak ordusu ve Peşmerge tarafından gerçekleştirilen, ABD öncülüğündeki koalisyonun destek verdiği operasyonda Musul’un doğu yakası tamamen DAEŞ militanlarından temizlenirken, batıdaki operasyon da sürüyor.

Son dönemde özellikle hava saldırılarından gerçekleşen sivil kayıplar nedeniyle gündeme gelen operasyonda, DAEŞ’in sıkıştığı ve yoğun nüfusu barındıran “eski şehir” bölgesinden tamamen temizlenmesi hedefleniyor. Çatışmaların DAEŞ lideri Ebubekir el Bağdadi’nin 2014 yılında “halifelik” ilan ettiği El Nuri Camii çevresinde yoğunlaştığı bildiriliyor. Bununla beraber kentten her gün sivillerin kaçışı da devam ediyor. DAEŞ’in kentte kalanları kalkan olarak kullanması nedeniyle sivil kayıplar yükseliyor. Son olarak Irak’ta uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Musul’un batı yakasındaki DAEŞ hedeflerine düzenlediği saldırılarda 43 sivilin daha hayatını kaybettiği iddia edildi.

Yazarlar