DünyaCOP27’de iklim fonu konuşuldu

COP27’de iklim fonu konuşuldu

09.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler’in (BM) Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlediği İklim Değişikliği Zirvesi (COP27), tüm hızıyla devam ediyor. Konferansın 2. gününde ana gündem, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerin ihtiyaç duyduğu finansal destekti.

COP27’de iklim fonu konuşuldu

COP27’de sunulan raporda, yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin fosil yakıtlardan uzaklaşabilmeleri, yenilenebilir enerji ve diğer düşük karbonlu teknolojilere yatırım yapabilmeleri, aşırı hava koşullarının etkileriyle başa çıkabilmeleri için 2030’a kadar her yıl yaklaşık 2 trilyon dolara ihtiyaç duyduğu belirtilirken, dünya liderleri de bu fonun “aciliyetine” dikkat çekti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, gelişmiş ülkeleri, AB’nin gelişmemiş ülkelere iklim finansmanı taahhüt etme örneğini takip etmeye çağırdı. Von der Leyen, “Avrupa takımının” 100 milyar dolarlık sözden adil payını yerine getirdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

‘Sabırlar tükeniyor!’

Küresel ısınmaya en fazla katkıda bulunan ülkeler arasında bulunan ABD’nin iklim elçisi John Kerry ise, Başkan Joe Biden yönetiminin iklim eylemini desteklemeye devam edeceğine söz verdi.

Öte yandan iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerin liderleri de, zirvede, “sabırlarının tükendiğini” dile getirdi. Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame “Gelişmiş ülkelerin yapabileceği en değerli katkı, sürdürülebilir, yeşil enerji inşa etmek için Afrika’ya yatırım yaparken emisyonlarını daha hızlı azaltmaktır” diye konuştu. Malavi Devlet Başkanı Lazarus Chakwera “Doğa saldırdıkça vatandaşlarımız sabrını kaybediyor” derken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da “Ekosistemimizin tamamen çökmesi, ölümcül kaderimiz gibi görünüyor” dedi.

Haberin Devamı

Zirvede ayrıca iklim kriziyle mücadeleyi desteklemek adına önemli adımlar da atıldı. Nitekim Birleşik Arap Emirlikeri ve Mısır, dünyanın en büyük rüzgar çiftliklerinden birini kurmak üzere anlaştı.