Dünya‘Çokkültürlü Norvec Breivik’i hak etti’

‘Çokkültürlü Norvec Breivik’i hak etti’

30.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ünlü Fransız yazar Richard Millet, Anders Breivik’in Norveç’te 77 kişiyi öldürmesine çokkültürlülüğün neden olduğunu söyledi. Millet’ye basın ve yazarlardan tepki yağdı

‘Çokkültürlü Norvec Breivik’i hak etti’

Fransa’nın en saygın edebiyat ve kültür yayıncısı Gallimard’ın editörü olan, cademie Française ödüllü ünlü yazar Richard Millet, Norveç’te aşırı sağcı Anders Breivik’in 77 kişiyi öldürdüğü katliamın sorumlusunu çokkültürlülük ilan edince tartışma başladı. ‘Anders Breivik’in Edebi Ağıtı’ adlı bir makale kaleme alan Millet, Norveç’in göç ve çokkültürlülüğe izin verdiği için ‘başına gelenleri hak ettiğini’ söyledi. Millet makalesinde “ABD’den ithal edilen çokkültürlülük, Avrupa’nın başına gelen en kötü şey. Ev sahibi ulusun var olamadığı getto mozaikleri yaratıyor. Breivik’in bunu kavradığını ve bu soruya en canavarca şekilde cevap verdiğine inanıyorum” diyor.

‘Edebi boyutu çarpıcı’
Millet’ye göre Breivik “Batı’nın gerileyişinin örnek niteliğinde bir ürünü, göçün Avrupa’ya getirdiği ideolojik-ırkçı yapının çocuğu”. Millet “ulusal kimliğin yok oluşunu, Avrupa’nın İslamlaşmasını, Hıristiyan kökenlerin kaybolmasını” her yerde gördüğü için Breivik’in saldırısına benzer olayların Norveç dışında da gerçekleşebileceğini söylüyor. Norveç’in, “kendi kendini savunucu ilan eden birinin harekete geçmesine neden olacak şekilde göçe, çokkültürlülüğe, yabancı geleneklerin, dillerin ve dinin dominant hale gelmesine izin verdiğini” belirten Millet “Hiç şüphesiz Norveç Breivik’i hak etti, bizim toplumumuz da kendini kör etmeye devam ederse aynısı bizim başımıza da gelecek” diyor. Millet “Breivik’in yaptıklarını onaylamadığını, ancak resmi mükemmelliği ve edebi boyutunun çarpıcılığından etkilendiğini” söylüyor.

‘Yayınevinden kovulmalı’
Millet’nin radikal yorumlarına Fransız basını ve edebiyat çevresinden tepki yağdı. Birçok Fransız yazar Gallimard’ın Millet’yi işten çıkarması gerektiğini söyledi. Haber dergisi L’Express Millet’in makalesi için “kindar bir makale ve tez” dedi. Fas kökenli yazar Tahar Ben Jelloun ise “saçma, işe yaramaz ve her şeyden öte mide bulandırıcı bir propoganda” yorumunda bulundu. Jelloun kendi kitaplarının yayıncısının da Gallimard olduğunu hatırlatarak “Millet bu organizasyonun parçası olamaz, hiçbir yerde böyle korkunç şeylerin savunuculuğunu yapamaz” dedi. Yazar Annie Ernaux, Millet’nin yazısının “tehlikeli bir siyasi eylem” olduğu söyledi. Ernaux, “Gallimard’ın yazarlarından kollektif bir tepki gelmeli” dedi. Gallimard’ın yazarlarından Jean-Marc Laclaventin de “böyle miskinleşmiş ve kötü ifadeler karşısında öfkelendiğini” söyledi. Tepkilerden pek de etkilenmediği anlaşılan Millet ise “Fransa’nın en nefret edilen yazarlarından biriyim. Bu beni istisnai bir varlık yapan ilginç bir pozisyon” dedi.