DünyaÇocuk katliamının belgesi!

Çocuk katliamının belgesi!

01.02.2010 - 00:03 | Son Güncellenme:

Stalin’in, suç işleyen 12 yaşından büyük çocukların da kurşuna dizilmesini isteyen bir kararnamesi Rusya’da günün konusu oldu

Çocuk katliamının belgesi

Rusya’da Sovyet diktatörü Jozef Stalin’e yönelik sempatinin arttığı bir dönemde kamuoyuna yeni yansıyan 75 yıllık bir belge tartışma yarattı.
Stalin’in torunu Yevgeniy Jugaşvili’nin Eho Moskvı radyosuna açtığı davanın son oturumunda mahkemeye sunulan 7 Nisan 1935 tarihli belge dönemin Sovyet yöneticilerinin uyguladığı sert yöntemleri göz önüne serdi. Belgede Stalin, 12 yaşından büyük çocukların da kurşuna dizilebilmesine izin veriyor. Kararnamede hırsızlık, saldırı, cinayet ya da cinayete teşebbüs suçları işleyen çocukların “kurşuna dizme” kastedilerek “ceza yasasının ilgili maddeleri uyarınca cezalandırılması” isteniyor.
Stalin’in 12 yaşından büyük çocukların kurşuna dizilerek idam edilmesine izin verdiği Eho Moskvı radyosunun geçen yılki bir yayında dile getirilmiş ve sunucu Matvey Ganapolskiy, “Bakalım bunu duyduktan sonra da hâlâ Stalin’i savunanlar çıkacak mı?” diye sormuştu. Dedesinin anısına saygısızlık yapıldığını savunan Jugaşvili Eho Moskovı aleyhine 10 milyon rublelik (500 bin lira) dava açtı. Eho Moskvı Genel Yayın Yönetmeni Aleksey Venediktov, “Davayı kazanırsak Stalin’in tabutuna bir çivi daha çakmış olacağız” dedi, Jugaşvili ise mahkemeye sunulan belgelerin sahte olabileceğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Çocuk katliamının belgesi

Çocuk katliamının belgesi

Doğumunun 130. yılı nedeniyle 21 Aralık’ta yapılan kamuoyu yoklamasına göre Rusların yüzde 37’si Stalin’e saygı ve sempati duyuyor.