DünyaÇin'in Tayvan'ı olası işgali televizyona taşındı

Çin'in Tayvan'ı olası işgali televizyona taşındı

05.08.2024 - 10:18 | Son Güncellenme:

Üçüncü Dünya Savaşı'nın kilit noktasında bulunan Tayvan'da Çin işgaline dair bir dizi televizyonda yayınlandı.

Çinin Tayvanı olası işgali televizyona taşındı

21. yüzyılın başında Irak'ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu'yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump'ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya'daki müttefikleriyle Çin'i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ise dengeleri kökünden değiştirdi. Zorunlu olarak Avrupa'yı uluslararası ajandasının ilk sırasına yerleştiren ABD Kiev yönetimine on milyarlarca dolarlık silah yardımı sağladı ve NATO'daki müttefikleri de Washington yönetimini takip etti.

Haberin Devamı

SAVUNMA KALKANI TAMAMLANDI

Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.

TELEVİZYONDA İŞGAL PROVASI

Tayvan'da yayınlanan Zero Day"in isimli dizinin fragmanında Çin'in ülkeyi işgaline dair sahnelere yer verildi. 17 dakikalık fragman Tayvan'da çok ses getirdi, yerel medyada manşetlere çıktı ve YouTube'da bir milyondan fazla izlenme aldı. Bölgedeki gerilimin artmasıyla birlikte de savaş çanları çalmaya devam ediyor ancak Tayvan tarafı harika bir ekonomik pazar olan bölgeye bu diziyle birlikte yeni yatırımcılar da çekmek istiyor çünkü Tayvan halkının Çin işgaline direneceğini belirtiyor. Dahası, Tayvan hükümeti ve ordusu da diziyi destekledi. Başkanlık Ofisi, başkanın konuşmalar yaptığı bir oda da dahil olmak üzere, dizinin kendi tesislerinde çekim yapmasına izin verdi. Ve ordunun onayıyla, yapım ekibi rutin tatbikatları sırasında bir savaş gemisinde sahneler çekti.

Haberin Devamı

Çinin Tayvanı olası işgali televizyona taşındı

DİZİNİN KURGUSU NE?

Dizi, Pekin'in, adanın yakınında "kaybolan" bir PLA uçağını arama ve kurtarma bahanesiyle Tayvan'a deniz ve hava ablukası uygulamasıyla başlıyor. Son bölümde, Çin askerleri Tayvan tarafından kontrol edilen bir ön cephe adası olan Kinmen'e çıkarma yapıyor dizide savaşı elbette Tayvan kazanıyor. Tayvan Çin savaşını ise yapay zeka deepfake ile başlatıyor. Dizinin birçok sahnesi ise askeri uzmanlar tarafından desteklenen olası savaş senaryolarından yer alıyor.

Tayvan Ulusal Savunma ve Güvenlik Araştırma Enstitüsü'nde askeri uzman olan ve "Zero Day"e danışmanlık yapan Su Tzu-yun, dizinin "Çin'in 'gri bölge taktiklerine' karşı koymada önemli bir güç" olacağını belirtiyor.