01.01.2022 - 13:35 | Son Güncellenme:
Çin, yaklaşık üç hafta önce Tayvan'la diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklayan Nikaragua'da büyükelçilik açtı.
Orta Amerika ülkesinde Devlet Başkanı Daniel Ortega 1985'te görevdeyken Çin'le ilişki kurmuştu. Ancak Nikaragua, 1990 seçimlerindeki iktidar değişikliğiyle birlikte Tayvan'ı tanımıştı. 2007'de tekrar iktidara gelen Ortega, Kasım 2021'de yapılan seçimleri kazandı.
Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada, Tayvan yerine Çin'i tanıdıklarını 9 Aralık'ta duyurdu.
Yetkililer bu gelişmeden bir süre sonra Tayvan büyükelçiliğine ve ofislerine el koyarak bunların Çin'e ait olduğunu açıkladı. Tayvan karardan dolayı "üzüntülerini" dile getirerek tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, başka "ittifaklar" kurmaya devam edileceği vurgulandı.
Bununla birlikte yeni büyükelçilik bahsi geçen binada değil. Çin'in binayla ne yapacağı bilinmiyor.
Büyükelçilik açılışında iki ülke arasında "ideolojik yakınlık" olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Moncada, gönderilen Kovid-19 aşıları için teşekkür etti. Çin, Tayvan'la ilişkilerin kesilmesinin ardından Nikaragua'ya 1 milyon doz Sinopharm aşısı yollamıştı.
Honduras, Guatemala ve Belize gibi 14 ülke Tayvan'ı tanıyor. Ancak Honduras'ta kasım seçimlerini kazanan solcu aday Xiomara Castro, Çin'le ilişkileri güçlendireceğini ifade etmişti.
Solomon Adaları ve Kiribati de Tayvan yerine Çin'i diplomatik olarak tanıdığını 2019'da bildirmişti.
ÇİN-TAYVAN GERGİNLİĞİ
II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlandı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığındı. Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil etti.
BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşıdı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarıldı.
Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.
Kaynak: Independent Türkçe