07.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
NEVSEL ELEVLİ
NEVSEL ELEVLİ- İngiltere Kralı 3. Charles, başkent Londra’da Westminster Kilisesi’nde düzenlenen dini törenle tacını giydi. Kral 3. Charles, 1066’dan bu yana burada taç giyen 40’ıncı hükümdar oldu. İngiltere’de 70 yıl sonra ilk kez gerçekleşen taç giyme töreni kapsamındaki ayini, İngiltere Kilisesi’nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu Justin Welby yönetirken, Kral törenin girişinde tarihte ilk kez sesli olarak dua etti. Törende Charles’ın eşi Camilla da kraliçe olarak tacını giydi. Böylece Charles ile Camilla’nın kral ve kraliçe olarak tahta çıkma süreci de başladı.
Dünkü törenle Kral 3. Charles, 56 bağımsız ülke ve 2,4 milyar insandan oluşan İngiliz Milletler Topluluğu’nun başkanı ve bu ülkelerin 14’ünde aynı zamanda devlet başkanı oldu, töreni tüm dünyadan milyonlarca insan izledi.
Londra’daki Westminster Abbey kilisesinde düzenlenen törende Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, Charles’ı kutsal yağ ile kutsarken, bu bölüm halk tarafından görülmeyen tek bölüm oldu. Kral Charles ve eşi Kraliçe Camilla’nın kutsandığı yağda hayvansal içeriğin olmadığı özellikle belirtildi. Zeytin yağı, susam, tarçın ve gül yağıyla hazırlanan kutsama yağı Kudüs’te kutsandı.Buckingham Sarayı, Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından yaptığı açıklamada, Charles’ın tahta geçerek “İngiltere Kralı” olduğunu duyurmuştu.
80 devlet başkanı
Kral 3. Charles’ın taç giyme törenine 80 ülke devlet başkanı katılırken, Türkiye’yi temsilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Hakan Çelik törende bulundu. Kilisedeki töreni 2 bin 200 kişi izledi. Kraliçe’nin taç giydiği 1953 yılından bu yana ülkede gerçekleşen bu ilk taç giyme töreniydi. Londra’da bulunan konukların dışında dünya dört bir yanından gelenler, bu tarihi anın parçası olmak için Sarayın ve Katedralin çevresinde çadırlar kurdular.
Son aylarda yüksek enflasyona karşı ve maaş artışı talebiyle grevlerin yaşandığı İngiltere’de Kraliyet’in taç giyme töreni için harcayacağı bütçe de tartışma konusuydu. Her ne kadar annesi Kraliçe 2. Elizabeth’e göre oldukça küçük bir tören planlasa da Kral 3. Charles’ın taç giyme töreninin maliyetinin 200 milyon Sterlinin üzerinde olduğu iddia edildi. Kraliçe 2. Elizabeth’in 70 yıl önceki taç giyme töreni ise, bugünkü maliyeti ile 50 milyon sterline mal olmuştu. Ondan önce babası George VI’nın 1937 yılındaki taç giyme töreninin maliyetinin ise 450 bin sterlin olduğu belirtiliyor. Törenin söz konusu giderleri Birleşil Krallık hükümeti ve vergi mükellefleri tarafından paylaşılıyor. Buckingham Sarayı’nın ise henüz belirtilmeyen bir oranda katkısı olduğu ileri sürülüyor.
Tartışmalı tören
Charles’ın taç giyme töreninin hem iyi hem de kötü yanları var. İngiliz halkı son zamanlarda bunu çok tartışmaya başladı. Kimileri Charles ile birlikte monarşide yeni bir dönem açılacağına inanıyor. Ancak kimileri ise hala monarşinin modern zamanlardaki önemi konusunda şüpheci. Charles’ın, çevre ve sosyal refah gibi konulardaki ilgisi ile çalışmaları, onun monarşiyi modernleştireceği inancını arttırıyor. Dahası, dünyanın en uzun süre hizmet eden varisi olarak 67 uzun yıl geçirdiği için, tacı elde etmek için çıktığı çalkantılı yolculuğa birçok kişi hayran. Öte yandan, Charles’ın siyasete müdahale ettiği iddiaları da gündemdeki yerini koruyor ve hükümdar olarak tarafsız olup olmayacağı konusunda endişeler bulunuyor. Kimilerine göre, Charles’ın taç giyme töreni monarşi tarihinde bir dönüm noktası. Ancak aynı zamanda kurumun amacı ve geleceği hakkında önemli soruları da gündeme getiriyor. Bazıları monarşiyi, İngiltere’nin ulusal kimliğinin sürdürülmesi için hala gerekli olduğunu savunurken, diğerleri bunun modası geçmiş bir kavram olduğuna inanıyor.
444 değerli taşa sahip Kraliyet Tacı
Charles’ın törende ilk giydiği taç olan ve 1661 yılında yapılan Aziz Edward Taçı, İngiliz monarşisinin en eski sembollerinden biri. En son 70 yıl önce annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in taktığı taç 22 karat altından yapılmış ve yaklaşık 2.23 kg ağırlığında. Taçta, safir, yakut, ametist ve topaz gibi 444 değerli taç bulunuyor. 1661’de yapılmış olmasına rağmen, Charles bu tacı giyen yedinci hükümdar oldu. -DIŞ HABERLER SERVİSİ
Balkonda eski koca var Prens Harry yok
Taç giyme töreninin en önemli ve sembolik anlarından biri olan balkonda Kral Charles’ın yanında kimlerin olacağı uzun süre merak konusuydu. Halkı selamlamak üzere balkona çıkan Kral Charles ve Kraliçe Camilla’nın yanında Galler Prensi William, Galler Prensesi Catherine ve üç çocuğu vardı ancak görevlerinden ayrılarak ABD’ye yerleşen Prens Harry yoktu. ABD’de adı cinsel saldırı davasıyla Kraliyet’te skandallar yaratan ve görevleri alınan Kral Charles’ın abisi Andrew balkonda bulunmadı. Öte yandan beklenenin aksine, Kraliçe Camilla’nın aile üyelerinin balkondaki selamlamada yer alması dikkat çekti. Camilla’nın ailesinden torunlarının yanı sıra eski kocası Andrew Parker Bowles da balkondaydı.
Törenden notlar
*Kral 3. Charles’ın taç giyme töreni 5 bölümden oluştu. Bunlar, takdim, yemin, kutsama, taç giyme ve kuşanma, tahta çıkma ve bağlılık bildirme bölümleri oldu.
*Resmi kutlamalar Buckingham Sarayı’ndan Westminster Abbey kilisesine kadar süren bir geçit töreni ile başladı. Tören alayı Buckingham Sarayı’ndan yola çıkarak The Mall caddesi boyunca Trafalgar Meydanı’na, oradan da Westminster Abbey Kilisesinin Büyük Batı Kapısı’na ulaştı.
*Canterbury Başpiskoposu Welby tarafından yönetilen törende Aziz Edward Tacı takılan Charles için önce Welby, ardından da kilisedeki davetliler, “Tanrı kralı korusun” diyerek dua etti.
*Yaklaşık 2.5 kilo ağırlığındaki Aziz Edward tacının katedralin dışına çıkarılması yasak olduğu için, ayinin ardından Kral 3. Charles, daha sonra İmparatorluk Devlet Tacını giydi.
*Kral Charles ve Kraliçe Camilla, törenin ardından kiliseden 260 yıllık altın fayton ile Buckingham Sarayı’na geri döndü. BBC’ye göre, gelenekten farklı olarak Kral ve Kraliçe, daha eski olan Altın Devlet Arabası yerine Kraliçe 2. Elizabeth’in tahtta 60. Yılı töreninde kullanılan Elmas Jübile Devlet Arabası’nı tercih etti.
*Törene 8 bin kişiden fazla kişinin katıldığı belirtilirken, törenin düzenlendiği bölgelerde, bayraklar, t-shirtler ve şapkalar satıldı.
*Taç giyme töreni, İngiltere’de son 70 yılın en büyük askeri tören operasyonu oldu. İngiltere Silahlı Kuvvetleri’nin 6 binden fazla üyesi törende görev aldı. Londra’da ise, güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılırken, 11 bin 500 polis görevlendirildi. İngiliz polisinin “Altın Küre Operasyonu” adını verdiği Kraliyet geçidi ve kutlamalar sırasında çatılara keskin nişancılar yerleştirildi, havadan ek güvenlik sağlandı.
*Buckingham Sarayı’nın üzerinden Kral ve Kraliçe’yi selamlamak amacıyla yapılacak askeri uçuş ise, yine hava muhalefetinden daha küçük ölçekli yapıldı.
İlkler yaşandı
Kral III. Charles’ın taç giyme töreninde pek çok ilk de yaşandı. Törenin çok dilli ve çok dinli teması dikkat çekti. İlk kez İngiltere Kilisesi’nden kadın piskoposlar törende yer alırken, siyasilere özgü dini müzik türü olan gospel korusu da ilk defa törende dini şarkılar söyledi. Ayrıca yine ilk kez, Müslüman, Budist, Hindu, Sih ve Yahudi inançlarının temsilcileri de resmi görevli bir şekilde törende bulundu. İngiltere’nin ilk Hindu Başbakanı olan Rishi Sunak ise, törende İncil’den bir bölüm okudu. Töreninin çeşitliliği farklı dilleri de kapsadı. İngiltere’de konuşulan Galce, Keltik İskoçça ve Keltik İrlandaca da törende kullanıldı.
Harry yalnız yürüdü
Prens Harry, babasının taç giyme törenine eşi Meghan Markle olmadan katıldı ve Westminster Abbey Kilisesi’ne tek başına yürüyerek girdi. Harry, Kral Charles’ın tacı giydiği anları üçüncü sıradaki koltuğundan izledi. Kraliyet’teki resmi görevlerinden ayrılan Harry’nin, ailenin diğer üyelerinin aksine, Kraliyet veya askeri üniforması giymemesi, siyah takım elbisesinin üstüne aldığı madalyalarını takmakla yetinmesi dikkat çekti. Harry, taç giyme töreninin hemen ardından Londra’yı terk etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay temsil etti
İngiltere Kralı 3. Charles’ın taç giyme töreninde Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay temsil etti. Oktay taç giyme töreni ve İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly’nin törene katılan heyet başkanları onuruna vereceği resepsiyona katılmak için geldiği Londra’da dün Batı Londra Türk Gönüllüleri Derneğini ziyaret etti. Oktay, dernek çalışmaları hakkında bilgi alarak Londra’da sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetleriyle Türk kültürümüzü yaşatan derneğimizi kıymetli işleri için yürekten kutluyorum açıklamasını yaptı. -İNGİLTERE DHA
Protestolar bitince tören başladı
*Trafalgar Meydanında düzenlenen monarşi karşıtı protestolarda tutuklamalar gerçekleşti. “Benim Kralım değil” pankartlarının taşındığı yüzlerce kişilik protestolarda, Cumhuriyetçi Republic adlı grubun lideri Graham Smith de tutuklandı. Tören İngiliz polisinin protestoları dağıttıktan sonra başladı.
*Güney Afrika’da, Kral III. Charles’ın giydiği taçtaki “Afrika Yıldızı” adlı elmasın ülkelerine geri verilmesi için kampanya başlatıldı. Afrika Yıldızı, 1905 yılında keşfedildi, sonra küçük elmaslar haline getirilerek, bir kısmı İngiliz hükümdarı asasına bir kısmı da İmparatorluk Devlet Taç’ına yerleştirildi.
Ünlüler akın etti
Törene siyasetçi ve devlet adamlarının yanı sıra müzik ve sinema dünyasından pek çok ünlü isim de katıldı. Kral Charles’ın yakın arkadaşlarından Akademi ödüllü oyuncu Dame Emma Thompson, müzisyen Nick Cave, şarkıcı Katy Perry, müzisyen Lionel Richie, İngiliz televizyoncu Stephen Fry davetliler arasındaydı. ABD Başkanı Joe Biden’ın katılmadığı törende, eşi Jill Biden torunu Finnegan Biden ile yer aldı.