11.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Sefa Karahasan / Lefkoşa
Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunması amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde önceki gün başlayan müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in katılımıyla Cenevre’de devam ediyor. Her iki taraftan da, çözüm konusunda umutlu olunduğuna ilişkin açıklamalar geliyor. Liderler, yarın garantörlerin de katılımıyla toplanacak konferansa anlaşarak gitme arayışını sürdürürken, bu amaçla bugün tüm başlıklarda son kozlarını ortaya koyacak. Eğer anlaşma sağlanırsa, iki taraf, haritaları BM’ye iletecek. Müzakerelerin dünkü bölümünde “yönetim ve güç paylaşımı” ana başlığı altında “Yönetim ve kararlara etkin katılım” konusunun görüşüldüğü belirtiliyor.
Kıbrıs Türk tarafı, “dönüşümlü başkanlık”ın Rum tarafınca kabul edilmesini talep etti. Rumlar ise, “dönüşümlü başkanlığa karşılık garantilerde adım atılması” gibi şartlar öne sürdü. İlk toplantıda mülkiyet başlığı ele alınmış ve kriterler üzerinde durulmuştu.
‘Son aşamadayız’
Kıbrıs müzakereleri, “ekonomi”, “Avrupa Birliği”, “mülkiyet”, “yönetim-güç paylaşımı”, “toprak” ile “güvenlik ve garantiler” olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.
Rum Kesimi lideri Anastasiadis, “Müzakereleri olumlu şekilde sonlandırmak için umutlu ve yoğun bir şekilde çalışacağız” ifadesini kullanırken, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da “uzlaşıya varılması durumunda, konferansın başarılı geçeceğini düşündüğü” belirtildi. KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs müzakerelerinin planlandığı gibi devam ettiğini söylerken, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, görüşmeler için “Kimsede bu iş burada bitecek diye bir beklenti yok” dedi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, “adil ve kalıcı çözümü desteklediklerini” kaydetti.
Erdoğan gider mi?
Türkiye’nin hassasiyetlerini dikkate alan bir anlaşma ortaya çıkması durumunda, 12 Ocak’ta garantörlerin katılımıyla yapılacak uluslararası konferansa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılabileceği belirtiliyor. Tersine, Akıncı ile Anastasiadis bir anlaşmaya varamazsa, garantörleri, Dışişleri Bakanları temsil edecek. Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras’ın Cenevre’ye gitmesi durumunda ise, Türkiye’yi Başbakan Binali Yıldırım’ın temsil edeceği kaydedildi. Bununla birlikte İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve ABD’den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan’ın da zirveye katılacağı bildirildi.
BM Enformasyon Merkezi’nin Başkanı Alessandra Vellucci, “Konferansın katılım düzeyine ilişkin henüz elimizde teyit edilmiş bir bilgi yok” derken, açılışı, Genel Sekreter Antonio Guterres’in yapacağını duyurdu.
‘Her şey teminat altına alınmalı’
Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıs görüşmelerinde alınan bir takım mesafeler ve anlaşılan konular bulunduğunu belirtirken, “Geçmiş tecrübelerin ışığında her şeyin teminat altına alınması lazım” dedi. Ada’da adil, eşit bir yönetişim sisteminin garanti altına alınması gerektiğini de söyleyen Yıldırım, “Sadece toplumların birbirine güvenleri yetmez. Geçmiş dönemlerde yaşanan acı tecrübelerin ışığında her şeyin teminat altına alınması lazım. Teminat da Türk tarafı için Türkiye, Rum tarafı için de Yunanistan’dır. O bakımdan, buradaki görüşmelerin adil ve kalıcı bir barışı birlikte, iki federasyonlu bir devletin dönüşümlü başkanlığı oluşturacak şekilde tesis ederek sürdürülmesi en büyük dileğimizdir” dedi.