DünyaCanları sıkılınca tekne batırıyorlar! Gizem çözüldü

Canları sıkılınca tekne batırıyorlar! Gizem çözüldü

02.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, katil balinaların (orka) teknelere saldırmasının gizemini çözdü.

Canları sıkılınca tekne batırıyorlar Gizem çözüldü

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Katil balinaların çarpma vakalarının daha sık görüldüğü 2019’dan bu yana 600’den fazla tekneyi batırdıkları belirtildi. Deniz biyologları, görünüşte saldırgan olan davranışların aslında katil balinaların can sıkıntısından kaynaklandığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, koruma çabaları ve balıkçılık yasakları sayesinde katil balinaların ana besin kaynağı olan mavi yüzgeçli orkinosların artmasının ardından teknelere saldırıların da çoğaldığını düşünüyor.

Haberin Devamı

KARINLARI DOYUNCA…

Bu durum, avlanmak için daha az zaman harcayan katil balinaların artık daha fazla boş vakti olduğu anlamına geliyor. Deniz biyologları saldırıların genç bir balinanın akranlarının önünde bir teknenin dümeniyle oynamasıyla başladığına ve bir trend yarattığına inanıyor. Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu Bilim Komitesi Başkanı Alex Zerbini, The Washington Post’a “Belki de bir balina bir dümene dokundu ve onunla oynamanın eğlenceli bir şey olduğunu hissetti. Sonra bu eğlenceyi grupta yaymaya başladı” dedi.

‘ÇOK ZEKİLER YAPARLAR’

Deniz yaşamını korumayı amaçlayan bir kuruluş olan CIRCE’nin başkanı Renaud de Stephanis, denizlerin katil balinalar gibi zeki memeliler için çok sıkıcı bir yer olduğuna dikkati çekti. De Stephanis, “Bir köpek veya başka bir memeli olduğunuzu hayal edin, etrafınızdaki nesnelerle etkileşime girebilirsiniz. Ancak denizde katil balinaların etkileşime girebileceği fazla bir şey yok bu yüzden teknelere çarpıyorlar” ifadelerini kullandı.