17.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Dünyaca ünlü yazılım devi Microsoft, Ukrayna'da devlet kurumlarına ait bilgisayar sistemlerinde fidye yazılımı görünümlü kötü amaçlı yazılım tespit ettiklerini açıklarken, hasarın boyutunun henüz net olmadığı belirtiliyor.
Euronews Türkçe'nin aktardığına göre, siber saldırı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme tehdidinin devam ettiği ve Batılı güçler ile yapılan diplomatik görüşmelerin sonuçsuz kaldığı bir dönemde gerçekleşti. Microsoft, bir blog yazısında, kötü amaçlı yazılımı ilk kez perşembe günü tespit ettiğini duyurmuştu. Son dönemde yapılan saldırılarda devlet kurumlarına ait onlarca web sitesine erişim kesilmişti.
Uyuyan yazılım
Microsoft, farklı bir açıklamada, bu kez etkilenen sistemlerin "birden fazla devlet, kar amacı gütmeyen kuruluş ve bilgi teknolojisi kuruluşunu kapsadığını" bildirdi ve toplamda kaç kuruluşun saldırıdan etkilendiğinin henüz net olmadığını kaydetti. Microsoft'a göre fidye yazılımı olarak gizlenen kötü amaçlı yazılım, saldırgan tarafından etkinleştirildiği halde, bulaştığı bilgisayar sistemini çalışamaz hale getirebilecek.
Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreter Yardımcısı Serhiy Demedyuk, saldırganların, Rus istihbaratının kullandığı kötü amaçlı yazılımlara benzer yazılım kullandığını öne sürerken, Microsoft ise siber saldırıları herhangi bir merkezle ilişkilendiremediğini kaydetti.
AB’den kınama
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Birlik adına yayınladığı bildirisinde, AB'nin, Ukrayna'ya yönelik söz konusu siber saldırıyı şiddetle kınadığını belirtti.
Ukrayna hükümetinin internet sitelerine yönelik siber saldırının kabul edilemez olduğu ve artan siber dayanıklılığı sayesinde bu ülkenin saldırılara hızlı bir şekilde tepki verdiği ifade edilen açıklamada, "Bu tür eylemler, Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmayı ve dezenformasyonu yaymayı amaçlıyor. Zaten gergin olan durumun daha da tırmanmasına katkıda bulunabilir" denildi.