Dünya‘Bugünün işini yarına bırakma’

‘Bugünün işini yarına bırakma’

20.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir atasözümüzü daha bilim doğruladı. Araştırmada, bugün yapmaları gereken işleri erteleyenlerin, yaşadıkları stres nedeniyle bağışıklık sistemlerinin zayıflaması sonucu hastalandıkları ortaya çıktı!

‘Bugünün işini yarına bırakma’

Okuldayken ders çalışmayı, sınav tarihinin bir gün öncesine bırakıp telaşa kapılırız ve elimiz ayağımız birbirine dolanır. İş yerinde çalışmalarımızı “Aman daha çok vakit var” diyerek son dakikaya bırakırız! Doktora gitmeyi son ana kadar erteler, bunun da ağır bedelini öderiz. İşleri ertelemenin hayatımıza verdiği zararları, “Yumurta kapıya dayanınca...” ve “Bugünün işini yarına bırakma” şeklindeki atasözlerimiz de anlatmıştır. İngiliz Sağlık Psikoloji Dergisi’nde yayımlanan bir bilimsel çalışma da işleri ertelemenin yarattığı stres nedeniyle doğrudan biyolojik sağlığımızı olumsuz etkilediğini ortaya çıkardı. Çalışmada 400 civarında üniversite öğrencisine, işlerini ertelediklerinde kendilerini nasıl hissettikleri veneler yaşadıkları soruldu. 

Haberin Devamı

‘Zihni esir alıyor’ 

Anketten çıkan sonuca göre,  

bugünün işine yarına bırakanlar, işi yapmadıkları süreçte yoğun stres altında kalıyorlar. Bu stres de genç bile olsalar sağlığa zarar vererek bağışıklığın zayıflamasına yol açıyor. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla da hastalıklar oluşuyor. Araştırmayı yöneten Durham Üniversitesi’nden Prof. Fuschia Sirois şunları söyledi: “Ertelenen işler akılları meşgul ediyor, zihinleri esir alıyor. Bu yüzden de insanlar kendilerini stresli hissediyor. Stres de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Böylece soğuk algınlığından gribe, baş ağrısından sırt ağrısına ve bazı psikolojik problemlere kadar birçok sağlık sorunu yaşanıyor. Sürekli işlerini erteleyenler, işlerini vaktinde yapanlara göre daha fazla hastalanıyor.”