Dünya"Bu ülkede Müslümanlar terör zanlısı olarak görülmekte"

"Bu ülkede Müslümanlar terör zanlısı olarak görülmekte"

10.04.2010 - 12:59 | Son Güncellenme:

.

Bu ülkede Müslümanlar terör zanlısı olarak görülmekte

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Aydan Özoğuz, 11 Eylül terör saldırılarından sonra Almanya’da da Müslümanlara yönelik önyargı ve korkuların arttığını belirterek, "Bu ülkede Müslümanlar terör zanlısı olarak görülmekte" dedi.

Özoğuz, Hamburg kentindeki Farmsen Gymnasium adlı okulda düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, İsviçre’de minare yapımına yasak getirilmesinin bir tesadüf olmadığını ve izlenen yanlış politikalar sonucunda böyle bir kararın alındığını ifade ederek, sorunların sadece diyalog yoluyla çözülebileceğini söyledi.

İslam Konferansıyla Müslümanlarla diyalog sağlanması yönünde Almanya’da önemli bir adım atıldığına inandığını kaydeden Özoğuz, "Sorunları karşılıklı ele almak açısından önemli bir adım atıldı. Almanya’da hala Müslümanlara karşı ne yazık ki önyargılar devam etmekte. Dersden’de bir mahkeme sırasında türbanlı kadın bir ırkçı tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Bundan 2 hafta önce de Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yaptığım cami ziyaretleri sırasında bazı Almanların minarelere karşı olduğunu gördüm. Sorun çok önemli. Sadece minare olayı değil. Dolayısıyla önyargıları ortadan kaldırmak için hepimize büyük görevler düşmektedir" şeklinde konuştu.

Panele katılan Sol Parti Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi Mehmet Yıldız da bazı Avrupa ülkelerindeki İslam düşmanlığının Almanya’ya da sıçramasından büyük endişe duyduğunu belirterek, son yıllarda sadece İslamiyet’e karşı değil, aynı zamanda etnik köken ve kültüre karşı da ırkçı saldırıların arttığına dikkati çekti.

Hür Demokrat Parti (FDP) üyesi Najib Karim ise Almanya’da diğer bazı Avrupa ülkelerinde olduğu kadar büyük bir İslam endişesinin henüz yaşanmadığını, ancak İslamiyet’e karşı önyargıların 11 Eylül terör saldırılarından önce de olduğunu söyledi.

Hamburg’daki "Yeşil Alternatif Liste" (GAL) adlı partinin başkanı Katharina Fegebank, bir göç ülkesi olan Almanya’da herkesin dil, din ve kültürüne göre yaşayabileceğini, bunun yasalarla güvence altına alındığını ve Müslümanların da bu toplumun bir parçası olduğunu belirtti.

Hamburg eyaletinde, kiliselere olduğu gibi Müslüman kuruluşlara da belirli hakların verilmesi konusunda bir anlaşma imzalanması yönünde teknik çalışmaların devam ettiğini ve bunun uzun vadede bazı sorunların çözümüne katkı sağlayacağını ifade eden Fegebank, önyargıları gidermek için de ırkçı söylemlere karşı her zaman mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Yazarlar