DünyaBu keşifler tarihi baştan yazdı

Bu keşifler tarihi baştan yazdı

10.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilinen ilk alfabeyle yazılmış en eski okunaklı cümle bit tarağının üzerinde tespit edilirken, İtalya’da bulunan heykellerse savaş halindeki iki uygarlığın halklarının barış içerisinde yaşadığını ortaya koydu.

Bu keşifler tarihi baştan yazdı

Tarih boyunca bilinen en eski yazılı cümle bir bit tarağı üzerinde keşfedildi. Antik Yahuda krallığından kalan ve 2017’de İsrail’in tarihi Tel Lachish kentinde 2017 yılında bulunan söz konusu tarağın üzerinde “Bu diş, saç ve sakal bitlerini kökünden söksün” ifadesinin yazılı olduğu tespit edildi. Yazının, yaklaşık 3.800 yıl önce icat edilen en eski alfabe olan Kenan yazısı olduğu ortaya çıktı. Kudüs Arkeoloji Dergisi’ndeki araştırmacılar, tarağın üzerindeki ifadenin “tamamen deşifre edilmiş ilk cümleyi” oluşturan 7 kelimeden oluştuğunu söyledi. 

Haberin Devamı

Bu keşifler tarihi baştan yazdı

Bit kalıntıları çıktı

Araştırmacıların mikroskop incelemesinde bit kalıntılarına rastlaması sonucu tarağın hangi amaçla kullanıldığının tespit edildiği bildirildi. ABD’deki George Washington Üniversitesi’nde kuzeybatı Sami dilleri profesörü Christopher Rollston da en eski alfabenin MÖ 1800 civarında, Mısır yazı sistemine aşina olan Semitik konuşan insanlar tarafından icat edildiğini belirterek, Kenan veya erken alfabetik olarak bilinen söz konusu sistemin, yüzlerce yıldır özellikle Levant’ta (Doğu Akdeniz) kullanıldığını belirtti. Fenikeliler tarafından standartlaştırılan dilin Eski Yunanca, Latince ve bugün Avrupa’daki en modern dillerin temelini oluşturduğunu belirtti.

Bu keşifler tarihi baştan yazdı

Heykeller gerçeği gösterdi

Haberin Devamı

Arkeologlar İtalya’da da bir diğer ilginç keşfe imza attı. İtalya’nın Toskana kentindeki antik kaplıcalarda 2 bin yıl önce yapılan 24’ten fazla bronz heykel bulundu. Arkeologlar, çamurda mükemmel derecede iyi korunan heykellerin İtalya’nın Etrüsk uygarlığı ile Roma İmparatorluğu arasındaki tarihi yeniden yazdığını söyledi. Antik Yunan tanrıları Apollon ve İgea’nın tasvirlerini içeren bronzların hem Etrüsk hem de Latince yazıtlar içerdiğini belirten uzmanlar, heykellerin iki grubun savaşta olmalarına rağmen uyum içinde yaşadıklarını gösterdiğini ifade etti. Roma İmparatorluğu’nun kurulmasından yüzyıllar önce İtalya’yı kontrol eden Etrüskler ve Romalıların MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyıl arasında çatışma içindeyken, bu bölgede yaşayan grupların kutsal tapınaktaki tanrılara birlikte dua ettiklerini gösteriyor.