Dünya Boeing'in Starliner mekiğindeki iki NASA astronotu neden dünyaya dönemiyor?

Boeing'in Starliner mekiğindeki iki NASA astronotu neden dünyaya dönemiyor?

27.06.2024 - 17:37 | Son Güncellenme:

Tecrübeli Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams'ı taşıyan Boeing'in Starliner mekiğinin Dünya'ya dönüşü geçtiğimiz günlerde bir kez daha ertelendi.

Boeingin Starliner mekiğindeki iki NASA astronotu neden dünyaya dönemiyor

5 Haziran'da başlayan test görevinin bir hafta içinde bitmesi ve astronotların 14 Haziran'da geri dönmeleri planlanmıştı ancak Boeing ve NASA sorunları çözmek için uğraşırken dönüş tarihi 22 Haziran olarak belirlendi. Daha sonra dönüş tarihi tekrar tekrar ertelendi.

Haberin Devamı

NASA ve Boeing'in yolda ortaya çıkan teknik arızaları giderme çaabaları sürerken, astranotlar yaklaşık üç haftadır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bekliyor.

Bu hafta Boeing'den yapılan açıklamada, Starliner kapsülünün sorunlarının dönüş yolculuğu için endişe verici olmadığı belirtilerek, "astronotların mahsur kalmadığı" ifade edildi. Boeing'in Starliner'ı, sınırlı yakıt nedeniyle ISS'de toplam 45 gün kalabiliyor. Süre aşıldığı taktirde NASA'nın ne planladığı henüz bilinmiyor.

Peki, Starliner dönüş yolculuğu neden sürekli erteleniyor?

Uçuş sırasında manevra yapmak için kullanılan kapsülün itici sistemlerindeki sorunları analiz etmek için NASA'nın daha fazla zamana ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

NASA'nın ticari mürettebat programı yöneticisi Steve Stich geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, “Tüm verileri gözden geçirmek için biraz daha zaman gerekiyor ve hizmet modülü yörüngede olduğu sürece mümkün olduğunca çok şey öğreniyoruz” dedi.

NASA'dan yapılan açıklamada, astranotların Dünya'ya dönüşünün uzay yürüyüşleriyle çakışmasının istenmediği de belirtildi. Bu hafta gerçekleştirilmesi planlanan uzay yürüyüşü, astronotun yörüngedeyken uzay giysisinden su sızdırması nedeniyle iptal edildi. Önümüzdeki Salı günü yapılacak uzay yürüyüşünün ise daha önce planlandığı gibi gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Mekiğin 28 itici cihazından beşi, uzay istasyonuna yaklaştığı sırada devre dışı kaldı. NASA, bir itici dışında hepsinin yeniden başlatıldığını ve daha sonra yapılan bir test ateşlemesinde çalıştığını açıkladı.

Yetkililer, bağlantı sırasındaki itici faaliyetlerden kaynaklanan ısının bazı iticilerin devre dışı kalmasına neden olduğunu düşünüyor. Boeing ise bir hatalı iticinin kapatıldığını ve dönüş yolculuğu için herhangi bir sorun teşkil etmediğini bildirdi.

Starliner 5 Haziran'da küçük bir helyum gazı sızıntısına rağmen fırlatılmıştı ancak uzay istasyonuna ulaştığında dört sızıntı daha yaşandı. Helyum, itici sistemlere yönelik yakıt basıncını sağlamak için kullanılıyor.

Boeing'den yapılan açıklamada, sızıntıların stabil olduğu ve endişelenilecek bir durum olmadığı ifade edildi. Stich de Boeing'i destekleyecek nitelikte ifadeler kullanarak, "Şu ana kadar, Starliner'ın Butch ve Suni'yi evlerine götüremeyeceği bir senaryo öngörmüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

SONRAKİ ADIM NE?

NASA ve Boeing, uzay istasyonunda 24 Haziran ve 2 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan iki uzay yürüyüşünün ardından mekiğin dönüş tarihinin yeniden değerlendirileceğini açıkladı.

Boeing'e göre, Starliner ihtiyaç halinde uzay istasyonunda 45 gün veya daha uzun süre kalabilir. Bu süre zarfında, bir sonraki uçuştan önce mevcut sorunların çözümü için itici sistemler ve helyum sızıntılarına yönelik analizler devam ediyor.

Wilmore ve Williams, mekikteki sistemleri kontrol etme görevlerinin yanı sıra uzay istasyonundaki işler ve araştırmalar için de katkıda bulunuyor. NASA, tecrübeli astranotların istasyondan aceleyle ayrılmasını gerektiren bir durum olmadığını belirterek, uzay istasyonunda onlara yetecek kadar malzeme olduğu konusunda güvence verdi.