DünyaBöcekli pizza yer misiniz?

Böcekli pizza yer misiniz?

15.02.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği, protein zengini un kurdu ve çekirgenin ardından cırcır böceğinin de yenilmesine yeşil ışık yaktı. İnsanların böcekleri de yemesi dünyanın geleceği için tartışma başlattı.

Böcekli pizza yer misiniz

Dünya nüfusunun 8 milyarı aşması, devletleri yeni yiyecek kaynakları aramaya yöneltiyor. Avrupa Birliği (AB) un kurdu ve çekirgenin ardından cırcır böceğinin de gıdalarda kullanılmasına yeşil ışık yaktı. Bu da tartışma başlattı. Cırcır böcekleri, çekirgeler ve un kurtları iyi bir protein kaynağı olmalarının yanı sıra sığır eti ve tavuklara göre daha çevre dostu olarak görülüyor. Dünyada 2 milyar insan böcek tüketiyor, böcek yemek, Batı kültürlerinde benimsenmiş olmasa da ABD’de bu eğilim artıyor. ABD’de sadece Kaliforniya’da menülerinde böcekler yer alan 30’dan fazla restoran bulunurken, marketlerde de paket halinde böcek atıştırmalıkları satılıyor. 

Haberin Devamı

Menülerde 

AB’nin adımının da protein fiyatlarının ve çevre kirliliğinin arttığı döneme gelmesi dikkat çekti. Uzmanlar, böcek yeme anlamına gelen “entomofaji”nin açlıkla ve kirlilikle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor. Dünyayı doyurmanın en basit ve ucuz yönteminin böcekler olduğu fikri bir süredir tartışılıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün bir raporunda da böceklerin açlıkla mücadeleye yardımcı olacağı belirtiliyor. Ancak böceklerin de yenmesine karşı çıkanlar da var. Milliyet yazarı, ünlü diyetisyen Dilara Koçak da geleceğin gıdasının kurtlar, böcekler değil, bakliyat olduğunu söylüyor. 

ABD pazarı büyüyor

■ ABD’de böcek yeme sektörüne yatırımlar artıyor. Çekirge unuyla proteinli cipsler üreten “Chirp Chips” şirketi, 100 bin dolarlık yatırımla öncü oldu.

Haberin Devamı

■ İngiltere açlıkla mücadele için Afrikalıları böcek yetiştirip yemeye teşvik ediyor. Bu konudaki İngiliz projeleri, uygulamayı Kongo ve Zimbabve’de geliştirmeyi amaçlıyor.

Tadı tavuk gibi

Böceklerin nasıl pişirildiklerine bağlı olarak farklı tatlara sahip olduğu belirtildi. Birçok kişi böceklerin, tavuk, karides ve yengece benzer bir tada sahip olduğunu söyledi. Kızarmış akrep yengece benzetilirken, tarantulanın tavuk ve morina balığı karışımı bir tada sahip olduğu dile getirildi.

İğrenenler var

İngiltere’de Dr. Lauren McGale’in araştırmasına katılanların sadece yüzde 13’ü böcek yemeye istekli olduğunu söyledi. “İğrenme faktörünün” böcek yemenin önündeki en büyük engel olduğu belirtildi. Araştırmada böceklerin soslara ve unlara eklenmesiyle birlikte bu engelin aşılabileceği belirtildi.

Yazarlar