21.05.2020 - 20:48 | Son Güncellenme:
AA
İngiliz Financial Times gazetesinin adını açıklamadığı batılı diplomatlara dayandırdığı habere göre, BM uzmanları Rus yapımı 8 savaş uçağının gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e verilmesiyle ilgili inceleme başlattı.
Haberde Libya’ya Suriye’den nakledildiği belirtilen uçakların, Türkiye ile Rusya arasında doğrudan çatışma ihtimalini beraberinde getirdiği vurgulandı.
"Gerçek bir vekalet savaşı"
Haberde görüşlerine yer verilen bir diplomat, “Bu, Libya’nın Suriyeleşmesidir. Bu gerçek bir vekalet savaşına dönüşüyor.” ifadelerini kullandı.
İki ülkenin de Libya’daki taraflara desteklerini iki katına çıkarmasından endişe edildiği belirtilen haberde, batılı bir diplomatın Libya’ya nakledilen Rus savaş uçağı sayısının 8’den de fazla olduğu iddiasına da yer verildi.
Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) bu yıl Hafter güçlerine 10 bin ton askeri ekipman naklettiği hatırlatılan haberde, BM uzmanlarının ayrıca bu ülkenin mart ayında Bingazi’ye 11 bin ton jet yakıtı göndermesini de inceleme altına aldığı kaydedildi.
Haberde, Hafter güçlerinin bu uçakları kullanma kapasitesinin ise olmadığına dikkati çekilirken, diplomatların Hafter saflarında Rus güvenlik şirketi Wagner’e bağlı yüzlerce paralı askerin de savaştığına inandığı aktarıldı.
"İlk işleri Vatiyye üssünü bombalamak olacak"
Haberde görüşlerine yer verilen Libya uzmanı Wolfram Lacher, Libya’ya sevk edilen Rus uçaklarının hedefinin Türkiye’nin Hafter güçlerini Batı Libya’dan çıkarmasını önlemek olduğunu iddia etti.
“İlk işleri, Türkiye’nin kullanmasını önlemek için Vatiyye üssünü bombalamak olacak.” ifadesini kullanan Lacher, “Trablus ve Misrata’daki Türk hava savunma sistemini de vuracaklar. Bu, Türkiye ile Rusya arasında hava üstünlüğünü sağlamak için bir yarışa dönecek.” değerlendirmesinde bulundu.
Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Rusya'nın Suriye'deki Hımeymim hava üssünden kalkan Sovyet yapımı en az 6 "Mig-29" ve 2 "Su-24" savaş uçağını ülkenin doğusundaki Hafter'e ulaştırdığını bildirmişti.
'Libya'ya ne askeri çözüm ne bombalar ne de insansız hava araçları barış getirecek'
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ''BM'nin mesajı çok açık; bombardımanı durdurun, çatışmaları durdurun. Ne askeri çözüm ne bombalar ne de insansız hava araçları Libya'ya barış getirecek.'' dedi.
Dujarric, günlük basın brifinginde, Libya'da savaşan taraflara çatışmalara son vermesi çağrısı yaptı.
Sözcü Dujarric, ''BM'nin mesajı çok açık; bombardımanı durdurun, çatışmaları durdurun. Ne askeri çözüm ne bombalar ne de insansız hava araçları Libya'ya barış getirecek.'' ifadesini kullandı.
BM Libya Özel Temsilcisi Vekili Stephanie Williams, "Libya krizinde başka bir dönüm noktasına ulaştık, iki tarafa da silah, askeri teçhizat ve paralı asker aktığına şahit oluyor ve buradan savaşın yoğunlaşacağı, büyüyeceği, derinleşeceği ve Libya halkı için yıkıcı sonuçları olacağı sonucuna ulaşıyoruz." uyarısında bulunmuştu.
Williams, ''Dış güçlerce Libya'ya alarm veren sofistike ve öldürücü silahlarla askeri yığınak yapıldığına şahit oluyoruz ve her iki tarafta da yabancı paralı askerler kullanılıyor.'' demişti.
Libya'da 2011'de devrik lider Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinden bu yana devam eden iç savaş nedeniyle meşruiyet krizi yaşanıyor.
Uluslararası tanınırlığa sahip Libya hükümeti birlikleri ile Hafter'e bağlı güçler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
BM Güvenlik Konseyi, Libya'ya 2011'den beri silah ambargosu uyguluyor.