DünyaBM raporu: Kolombiya'da geçen yıl koka ekimi yüzde 43 arttı

BM raporu: Kolombiya'da geçen yıl koka ekimi yüzde 43 arttı

21.10.2022 - 15:57 | Son Güncellenme:

Kokainin hammaddesi olan bitkinin üretimindeki artış, son 21 yılın en yüksek seviyesi. Kolombiya lideri Petro, uyuşturucuyla savaşta başarısız olduklarını itiraf etti.

BM raporu: Kolombiyada geçen yıl koka ekimi yüzde 43 arttı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir rapora göre Kolombiya'da geçen yıl yasa dışı kokain ticaretinin ana hammaddesi olan koka bitkisinin ekimi yüzde 43 arttı.

Haberin Devamı

Geçen yıl koka tarımı yapılan alanlar 204 bin hektara kadar genişleyen Kolombiya, zaten bundan önce de dünyanın en büyük kokain üreticisiydi.

Bu, BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi'nin (UNODC) verileri toplayıp yayınlamaya başladığı 2001 yılından bu yana saptanan en yüksek yıllık artış oldu.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro şimdiye kadar yürütülen uyuşturucuyla mücadelenin başarısızlığa uğradığını söylüyor.

Ülkenin yeni lideri Petro bunun yerine, bu sektörün yasalarla denetim altına alınması ve yasa dışı tarıma alternatifler sunacak yeni projeler geliştirilmesine ağırlık vermek istiyor.

Kolombiya'da üretilen kokainin büyük kısmı Avrupa ve dünyada bu uyuşturucunun en çok tüketildiği ülke olan ABD'ye gidiyor.

Haberin Devamı

Kolombiya hükümetleri yıllarca çiftçileri koka tarımından vaz geçirmeye çalıştı ama BBC Güney Amerika muhabiri Katy Watson bu amaçla vadedilen teşvikler ve sübvansiyonların bir türlü hayata geçirilmediğini söylüyor.

BM raporunda, koka tarımının en yoğun olarak ülkenin kuzeydoğusundaki Kuzey Santander ile güneybatıda Ekvador sınırındaki Nariño ve Putumayo bölgelerinde yapıldığı kaydediliyor.

Koka özellikle ülkenin sınır bölgelerinde ya da deniz kıyısındaki alanlarında yetiştiriliyor. Bu bölgelerde yasa dışı silahlı çeteler, uyuşturucu kaçakçıları ve çiftçiler birlikte hareket ediyorlar.

BİYOÇEŞİTLİLİĞE YÖNELİK BİR TEHDİT

UNODC yetkilileri koka tarımının Kolombiya'da biyoçeşitliliği tehdit ettiğini ve ormansızlaşmayı hızlandırdığını söylüyor. Koka ekimi yapılan çiftliklerin yaklaşık yarısı, koruma altındaki orman alanlarının da aralarında olduğu özel idare altındaki alanlarda.

Koka tarlalarını havadan zehirli ilaçla yok etme yöntemi Kolombiya'da 2015 yılında bir mahkeme kararıyla yasaklandı. Mahkeme, kullanılan glifosfat içerikli tarım ilacının kansere yol açabildiğine ve toprağı kirlettiğine hükmetti.

Eski Kolombiya lideri İvan Duque, ABD'nin uyuşturucuyla mücadele programının ateşli bir destekçisiydi. 2020 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Kolombiya'nın koka tarlalarına yeniden havadan zehirli ilaçlamaya başlamasını istemişti.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu ay Kolombiya'ya giderek Cumhurbaşkanı Petro ile görüşmüş ve koka sorunu konusunda "çok geniş görüş birliği" içinde olduklarını söylemişti.

Blinken, "Petro yönetiminin bütünlükçü yaklaşımını kuvvetle destekliyoruz. Hem denetim yanı bakımından hem de soruna kapsayıcı bir yaklaşım konusunda büyük ölçüde hemfikir olduğumuzu düşünüyorum" diye konuşmuştu.

Kaynak: BBC Türkçe