09.08.2022 - 21:42 | Son Güncellenme:
İHA
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da gerçekleşen bir törende Çin'in çip üretimi ve teknolojisiyle rekabet etmek amacıyla daha önce ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan 280 milyar dolarlık Çip ve Bilim Yasası'nı imzaladı. Beyaz Saray'daki Rose Garden'da gerçekleşen imza töreninde konuşan Biden, "Bugün imzaladığım Çip ve Bilim Yasası, ABD için nesilde bir kez yapılan bir yatırımdır ve Amerikan halkının gurur duyabileceği bir yasadır. Bunu mümkün kılan herkese teşekkür etmek istiyorum. Ve sizlere söz veriyorum, önümüzdeki on yılda yeniden dünyaya liderlik edeceğiz" dedi.
“Bu yatırım tek başına 40 bin iş istihdamı sağlayacak"
Yasanın ülkedeki Demokratlar ve Cumhuriyetçiler tarafından desteklendiğini ifade eden Biden, "Pek çok Demokrat ve Cumhuriyetçi benzer şekilde bu tasarıyı gerçekleştirmeye kararlı. Kongre'deki iki taraflılık kritik olsa da, Bugün burada, bu tasarıyı desteklediğimizi kabul etmek istiyorum. Çip ve Bilim Yasası Amerika'da yarı iletken üretme çabalarımızı güçlendiriyor ve bu yatırım tek başına 40 bin iş istihdamı sağlayacak" şeklinde konuştu.
Biden, yeni yasa için yapılan yatırımın gelecek 6 ay boyunca yarı iletken fabrikalarının inşa edileceği ve sadece inşa sürecinin tek başına 1 milyondan fazla iş istihdamı sağlayacağını bildiren bir analize atıfta bulundu. Biden iş insanlarına seslenerek, "Tüm kaynaklarımızı kanalize edebiliriz. Hepsinden önemlisi, insanlarımızın tüm yeteneklerini ulusumuz ve dünya için daha büyük bir umut ve fırsat ölçüsünde kanalize edebiliriz. İyi iş olanakları sağlamak için, çalışanları güçlendirin, ekonomiyi büyütün, bunu sadece zenginler için değil, herkes için yapın" ifadelerini kullandı.
"Eskiden dünyada araştırma ve geliştirmede bir numaraydık, şimdi 9'uncu sıradayız”
Biden, "Eskiden dünyada araştırma ve geliştirmede bir numaraydık, şimdi 9'uncu sıradayız. Çin ise şimdi 2'inci sırada" ifadelerini kullandı. ABD'nin rakiplerine karşı güçlenmek amacıyla imzaladığı yasanın Çin'i rahatsız ettiğini dile getiren Biden, "Çin Komünist Partisi'nin bu yasa tasarısına karşı aktif olarak lobicilik yapmasına şaşmamalı. ABD bu gelişmiş çiplerin üretiminde dünyaya öncülük etmelidir ve bu yasa tam olarak bunu yapacaktır" dedi.
Biden, "Küresel ekonomi korkunç bir şekilde durma noktasına geliyor ve dünyanın her yerinde insanlar için maliyetleri artırıyor. İnsanların günlük maliyetlerini düşürmek ve istihdam oluşturmak için burada, Amerika'da çip yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"Maliyetleri düşürecek, istihdam sağlayacak ve tedarik zincirlerini güçlendirecek"
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Biden'ın imzaladığı Çip ve Bilim Yasası için, "maliyetleri düşürecek, istihdam sağlayacak ve tedarik zincirlerini güçlendirecek" ifadeleri yer alırken, "ABD’nin nanoteknoloji, temiz enerji, kuantum dahil olmak üzere yarının endüstrilerinde lider tutmak için Amerikan imalatını, tedarik zincirlerini ve ulusal güvenliği güçlendirecek ve araştırma ve geliştirmeye, bilim ve teknolojiye ve geleceğin işgücüne yatırım yapacak" denildi.
Çip ve Bilim Yasası
ABD Senatosu daha önce ABD'nin yerel çip imalat endüstrisini desteklemek ve ülkenin küresel ekonomideki teknolojik üstünlüğünü korumayı amaçlayan bilimsel araştırmalara on milyarlarca dolar sağlamasını da kapsayan 280 milyar dolarlık bir yardımı içeren yasa tasarısını 33'e karşı 64 oy çoğunluğu ile onaylamıştı. Yasa daha sonra ABD Temsilciler Meclisi'nde 187'ye karşı 243 oyla kabul edilmişti. Yasa tasarısıyla, ABD'nin askeri donanım ve diğer endüstrilerinde, Çin ve diğer küresel güçler tarafından üretilen çiplere olan bağımlılığının azaltılması hedefleniyor. Yerel yarı iletken üretiminin artırılmasına yönelik hazırlanan yasa ile üretimde aksamaya neden olan çip kıtlığının hafifletileceği öngörülüyor.
NATO ONAYI
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlenen imza töreni ile Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya katılımına onay veren belgeleri imzaladı. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma taleplerine onay veren belgeleri imzaladı. Biden Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, "Bugün oldukça büyük bir gün. Bugün, İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya dahil etme yolunda önemli bir adım daha atıyoruz. ABD'nin İsveç ve Finlandiya'nın dünya tarihindeki en güçlü savunma ittifakına üyeliğini onaylayan 23’üncü NATO müttefiki olarak bu katılım belgesini imzalıyorum" dedi.
Biden, "Her biri kendi güvenlikleri hakkında kendi kararlarını verme ve vatandaşlarının iradesine cevap verme konusunda egemen haklarını kullanıyor. Demokratik süreçleri takip ederek NATO'ya katılmayı seçiyorlar. Bu bir dönüm noktasıydı" ifadelerini kullandı.
Biden, imza töreninden hemen önce Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile görüştüğünü söyleyerek, "Ellerinden gelenin en iyisini yaptılar ve şimdiye kadarki muazzam ilerleme için tebriklerini sundular" dedi.
Biden’dan diğer müttefiklere çağrı
Diğer NATO müttefiklerini de bu onay sürecini mümkün olduğunca hızlı şekilde tamamlamaya çağıran Biden, "Birlikte, Finlandiya ve İsveç'e söz verdik. Güvenliğimize yönelik herhangi bir tehdide karşı tetikte olmaya, herhangi bir çatışmayı caydırmaya ve ortaya çıkabilecek herhangi bir saldırganlık veya saldırganlık tehdidine karşı koymaya devam ediyoruz. Ve kalan müttefikleri kendi onay sürecini mümkün olduğunca çabuk tamamlamaya çağırıyorum" dedi.
“Birlikte ittifakımızı güçlendireceğiz"
ABD'nin NATO'ya olan bağlılığını vurgu yapan Biden, "ABD, NATO ittifakına bağlıdır. Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte, görmek istediğimiz geleceği yazacağız” ifadelerini kullanarak, "İsveç ve Finlandiya, güçlü demokratik kurumlara, güçlü ordulara, güçlü ve şeffaf ekonomilere sahiptir. NATO'nun her bir şartını gereklilik olarak karşılayacaklarından eminiz ve birlikte ittifakımızı güçlendireceğiz" dedi.
“Putin bizi ayırabileceğine, kararlılığımızı zayıflatabileceğine inandı”
Geçtiğimiz haziran ayında İspanya’nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde 30 müttefik ülkenin tümünün NATO'ya katılmak isteyen Finlandiya ve İsveç için bir araya geldiğini hatırlatan Biden, "Bu, müttefik birliğinin ve kararlılığının bir göstergesiydi. Putin bizi ayırabileceğine, kararlılığımızı zayıflatabileceğine inandı. Bunun yerine tam olarak istemediğini alıyor. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasıyla karşılaştı" dedi.
“NATO'nun her karışını savunacak ve asla başarısız olmayacağız"
Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmak istemeleriyle, "kutsal bir taahhütte" bulunduklarını söyleyen Biden, "Birine yapılan bu saldırı, herkese yapılmış bir saldırıdır. NATO'nun her karışını savunacak ve asla başarısız olmayacağız" dedi.
“Her zamankinden daha güçlü olacağız”
Biden, "NATO, Avrupa'ya tamamen özgür ve barış içinde taahhütte bulunan vazgeçilmez ittifak varlığını kanıtlamıştır. Bugün, çok net bir şekilde görüyoruz ki, dünya için vazgeçilmez bir ittifak olmaya devam ediyor. Ve yarının dünyası için ittifakımız her zamankinden daha yakın ve daha birleşik. Finlandiya ve İsveç ile müttefik sayımız 32'ye çıktığında her zamankinden daha güçlü olacağız" şeklinde konuştu.
ABD, iki ülkenin de NATO'ya katılmasına onay veren 23'üncü müttefik
ABD Başkanı Biden’ın bugün katılım belgesini imzalamasıyla iki ülkenin de NATO'ya katılmasını onaylayan 23'üncü müttefik ülke oldu. Geçtiğimiz hafta ABD Senatosunda, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörler tarafından, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği, 1'e karşı 95 oy çoğunluğuyla onaylanmıştı.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya’ya yeşil ışık vermişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya’nın başkenti Madrid’de 29-30 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı öncesi 28 Haziran’da dörtlü zirve gerçekleştirmişti. Finlandiya ve İsveç’in terör örgütlerine olan desteği nedeniyle her iki ülkenin NATO üyeliğine karşı olan Türkiye, dörtlü zirvenin ardından İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine yeşil ışık verdiğine dair ortak memoranduma imza atmıştı.