Dünya Biden kimin sözünü dinler?

Biden kimin sözünü dinler?

01.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden’ın, TV’de Donald Trump karşısında sergilediği kötü performans sonrası adaylığa devam etmemesi yönündeki çağrılar sürüyor. Biden kalmakta ısrarlı ancak çekilmesi için kimin sözünü dinleyeceği tartışılıyor...

Biden kimin sözünü dinler

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD Başkanı Joe Biden’ın, geçtiğimiz günlerde TV’deki yüz yüze tartışmalarında, muhtemel rakibi Donald Trump karşısında oldukça kötü performans sergilemesinin yankıları devam ediyor.

Haberin Devamı

Adaylıktan çekilmesi yönündeki çağrılara rağmen kampanya çalışmalarına devam eden ve çekilmemekte ısrar eden Biden’ın, bu konuda kimin sözünü dinleyeceği de tartışılıyor...

Biden’ın kampanya ekibi yetkilileri, Başkan’ın Beyaz Saray yarışından “çekilmeyeceğini” ve Eylül’de Donald Trump’a karşı ikinci bir münazaraya çıkmaya “kararlı” olduğunu söyledi. Kampanya Sözcüsü Seth Schuster, “The Hill” internet sitesine yaptığı açıklamada “Tabii ki çekilmiyor!” dedi.

Bununla birlikte AP ajansı, Demokrat Parti’de pek çok delegenin, Biden’ın kampanya yetkililerinin tepkileri ciddiye almamasından yakındığını yazdı. Habere göre, Demokrat Parti Ulusal Komitesi Başkanı Jaime Harrison ve Biden’ın kampanya yöneticisi Julie Chavez Rodriguez, onlarca komite üyesi ve partinin önemli bazı figürleriyle görüşmeler yaptı. AP’nin haberinde, bu görüşmelerde üyelerin çoğunun tepkilerin yersiz olduğunu söylediği, ancak özel görüşmelerde tam tersi görüşler dillendirdiği ve “gaza getirildiklerini” söylediği öne sürüldü. AP, partide yetkililer, bağışçılar ve diğer paydaşlar arasındaki paniğin giderek artmasından endişe duyulduğunu vurgularken, bunun sadece özel görüşmelerde vurgulandığını ve Biden’ın yerine Ağustos’ta daha genç bir adayın gösterilmesinin istendiğini belirtti.

Haberin Devamı

AİLESİYLE GÖRÜŞTÜ

Bağış toplantıları ve mitinglerine devam eden Biden, çekilmeme konusundaki ısrarını sürdürürken, hafta sonunda ailesiyle birlikte adaylığa devam edip etmeme konusunu tartıştığı öne sürüldü. Bu iddiayı, konuya hakim kişilerden derleyen NBC kanalı gündeme getirirken, çocukları ve torunlarının da katıldığı bu aile toplantısında neler konuşulduğu şimdilik bilinmiyor. Ancak eşi Jill Biden’ın, başından beri eşinin devam etmemesinden yana olduğu ancak buna rağmen onu yalnız bırakmadığı bilinen bir gerçek. Peki Biden’ı kim razı edebilir? Bu konuda sözünü dinleyeceği tek kişinin, eski başkanlardan Barack Obama olacağı söyleniyor. Obama ve Bill Clinton sosyal medyada destek mesajları paylaşırken, Nancy Pelosi gibi Kongre’nin önde gelen Demokrat isimlerinin, sosyal medyada destek gösterisinde bulunmalarına karşın özel sohbetlerde kampanyayı sürdürmesinden rahatsız olduklarını dile getirdiği belirtiliyor. ABD medyasına konuşan bir kaynak, “Obama, Joe Biden’ın eşi ve kız kardeşinden sonra Başkan’ı ikna edebilecek belki de tek insan” yorumunu yaptı. Aynı kaynak, bazı büyük bağışçılardan Obama’ya Biden’ı ikna etmesi için baskı yapıldığını da öne sürdü. Bununla birlikte NBC, Başkan’ın eşi Jill Biden’ın sözünü de dinleyebileceğini savundu.

Haberin Devamı

Biden kimin sözünü dinler

'SAĞLIĞI UYGUN DEĞİL' DİYENLER YÜZDE 72

CBS News/You Gov’un dün yayınladığı anket, Amerikalıların yüzde 72’sinin Biden’ın “başkan olarak görev yapacak zihinsel ve bilişsel sağlığa” sahip olmadığına inandığını ortaya koydu. Ankette, Biden’ın sağlık nedeniyle başkanlık seçimlerinden çekilmesi gerektiğine inananların yüzde 46’sının Demokrat seçmenlerden oluştuğuna dikkat çekildi. Aynı ankette Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın başkanlık için gerekli zihinsel ve bilişsel sağlığa sahip olup olmadığı konusundaki soruya da yüzde 50’si “evet”, yüzde 49’u “hayır” cevabını verdi.

Haberin Devamı

MICHELLE OBAMA VE HARRIS KONUŞULUYOR

Başkan Joe Biden’ın çekilmesi halinde yerine kimin aday gösterileceği de bir başka tartışma. Elbette öne çıkan adaylar arasında, Biden ailesiyle çok yakın ilişkilere sahip Barack Obama’nın eşi Michelle Obama var. Hillary Clinton kadar olmamakla birlikte siyasete çok uzak olmayan Michelle Obama, görüşleriyle de hayli popüler. Ancak kendisi, daha önce adaylık kapısını kapatmış ve TV programcılığına yönelmişti.

Büyük umutlarla göreve gelen, hayat hikayesiyle çok konuşulan ancak Biden’ın da etkisiyle çok geri planda kalan Başkan Yardımcısı Kamala Harris de, adaylar arasında. Birkaç ay öncesinde “Hizmet etmeye hazırım” mesajı veren Harris’in bu konudaki net düşüncesi bilinmiyor ancak Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi’nin yoğun baskısı altında olduğunu söylemek mümkün. Zira bazı Cumhuriyetçi isimler, Harris’in, “Anayasa’nın 25. Ek Maddesi’ni” kullanarak Başkan Biden’ı görevden alma çağrısı yapması için tasarı hazırlıyor.

Haberin Devamı

Diğer adaylar arasında Kalifornia Valisi Gavin Newsom, Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren’ın adları geçiyor. Bu isimlerden hiçbirinin, Biden yerine aday olmak gibi bir isteği olmadı. Ancak Michigan Valisi Gretchen Whitmer hariç. Haftalar önce gizlice Washington’a gönderdiği ve burada hazırlıklar yaptırdığı iddia edilen Whitmer’ın ekibinin, Demokrat yetkililerle görüştüğü ve sürekli hareket halinde olduğu da iddiaların başka bir boyutu.